Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS AstraZeneca reaguje: Neexistujú dôkazy o spojitosti vakcíny s krvnými zrazeninami

Vakcína britsko-švédskej firmy AstraZeneca
Vakcína britsko-švédskej firmy AstraZeneca (Zdroj: TASR/AP/Frank Augstein)

LONDÝN - Britská farmaceutická spoločnosť AstraZeneca v piatok uviedla, že nenašla žiadnu spojitosť medzi svojou vakcínou proti ochoreniu COVID-19 a zvýšeným rizikom výskytu krvných zrazenín. Informovala o tom agentúra AFP.

"Analýza našich údajov o bezpečnosti z viac ako desiatich miliónov záznamov nezistila nijaké dôkazy o zvýšenom riziku pľúcnej embólie alebo hlbokej žilovej trombózy u žiadnej definovanej vekovej skupiny, pohlavia, šarže alebo konkrétnej krajiny" po podaní vakcíny, uviedol hovorca spoločnosti AstraZeneca.

"V skutočnosti je zaznamenaný počet takýchto udalostí u očkovaných osôb podstatne nižší, ako v bežnej populácii," dodal. Vo štvrtok oznámili preventívne pozastavenie očkovania vakcínou AstraZeneca Dánsko, Nórsko, Island a v piatok aj Bulharsko.

Urobili tak na základe správ o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých zaočkovaných pacientov a po jednom úmrtí v Dánsku a jednom v Bulharsku, ku ktorým došlo po podaní očkovacej látky od firmy AstraZeneca. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ako aj samotná EMA, však uviedli, že podľa dostupných údajov táto vakcína nezvyšuje riziko krvných zrazenín a odporučili ju ďalej používať.

Viac o téme: PandémiaReakciaKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu