Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Zúfalá situácia na Považí: Nemocnice sú na pokraji síl, volajú o pomoc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

TRENČÍN – Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín je aktuálne hospitalizovaných 154 pacientov s ochorením COVID-19. Z nich je 13 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

Počet hospitalizovaných pacientov a pacientov na umelej pľúcnej ventilácii je približne na rovnakej úrovni ako minulý týždeň. „Pre pacientov s novým koronavírusom sme reprofilizovali 169 lôžok, k dispozícii je ešte 15 lôžok. FN Trenčín disponuje 38 prístrojmi na umelú pľúcnu ventiláciu, ktoré sú umiestnené na bežnom – 'necovidovom' oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny (OAIM), COVID OAIM a jednotkách intenzívnej starostlivosti. Na COVID OAIM máme aktuálne 13 pacientov, všetci sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu,“ uviedla Holecová.

Vo FN Trenčín stúpol počet zdravotníkov, ktorí sú pre ochorenie COVID-19 a karanténu mimo pracovného procesu. Kým pred týždňom bolo mimo práce 103 zamestnancov, momentálne ich je 125 (14 lekárov, 49 sestier a 62 ostatných zdravotníckych pracovníkov). Vakcinačné centrum FN Trenčín podalo od začiatku očkovania 27.707 vakcín, z nich 2378 podali v zariadeniach sociálnych služieb a 6474 v rámci víkendových očkovaní v mestskej športovej hale.

Kritická situácia je aj v Považskej Bystrici

V Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici majú už druhý týždeň takmer naplnené kapacity lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19. Lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou sú plné. Situácia je kritická, nemocnica je na hranici kapacít. Informoval o tom riaditeľ nemocnice Igor Steiner.

„Hospitalizovaných máme 143 pacientov s ochorením COVID-19, z toho desať pacientov je na umelej pľúcnej ventilácii a ďalších sedem je na vysokoprietokovom dýchacom systéme. Momentálne máme iba dve voľné kyslíkové lôžka. Zvyšok voľných miest sú nekyslíkové, aj to prevažne na psychiatrickej časti, keďže máme samostatnú COVID psychiatriu,“ povedal riaditeľ.

V poslednom týždni žiadalo vedenie nemocnice o spoluprácu Ministerstvo zdravotníctva SR a ostatné nemocnice na Slovensku. „Keďže plné sú už aj všetky okolité nemocnice, už týždeň vozíme pacientov do rôznych nemocníc vzdialených aj stovky kilometrov, naposledy aj do Michaloviec či Nových Zámkov,“ doplnil Steiner.

Situáciu by podľa neho mohli zlepšiť dve nové umelé pľúcne ventilácie, ktoré pre nemocnicu kúpilo mesto, v najbližších dňoch dostane NsP v Považskej Bystrici štyri vysokoprietokové dýchacie prístroje od svojho zriaďovateľa – Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Viac o téme: NemocnicaPandémiaPacientiLôžkaTrenčínKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu