Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polícia: Účastníci streľby v Bratislave asi opustili Slovensko

Podnik v bratislavskom nákupnom centre Polus, v ktorom sa za bieleho dňa v piatok
Podnik v bratislavskom nákupnom centre Polus, v ktorom sa za bieleho dňa v piatok "zomlela" prestrelka.

BRATISLAVA - Účastníci piatkovej prestrelky v bratislavskom nákupnom centre, pri ktorej zomrel jeden muž, už zrejme opustili územie Slovenska. Pred novinármi to dnes pripustilo vedenie polície.

Časť deväťčlennej skupiny Čečenov a Dagestancov podľa jednej z verzií vyšetrovateľov prišla na Slovensko z Rakúska. Hoci polícia vypočula troch účastníkov incidentu, nikoho zatiaľ neobvinila.

"Keby sme vedeli, že sú ozbrojení a že sú na území republiky, tak ich už máme v moci. Predpokladáme, že sú mimo územia republiky," povedal dnes novinárom policajný viceprezident Stanislav Jankovič.

Polícia po streľbe vypočula dvoch svedkov, ktorí boli na mieste činu. Ďalšieho podozrivého občana Slovenska síce zadržala, ale neskôr prepustila. "Pokiaľ nemáme jasne preukázanú skutočnosť, že tento človek sa dopustil konkrétneho činu, nemôžme ho zadržiavať," vyhlásil Jankovič. Policajti však podľa neho našli viac ako 150 stôp, napríklad dve zbrane.

Vedenie polície dnes čelilo otázkam novinárov, prečo si účastníkov prestrelky policajti nevšimli skôr, ako sa začalo vo frekventovanom nákupnom centre strieľať. "Monitorovanie určite nebolo zanedbané. Ak tieto osoby u nás ešte nemajú žiaden záznam v rámci trestnej činnosti, my tieto osoby nemôžme permanentne monitorovať, porušovali by sme základné ľudské práva," tvrdil policajný viceprezident Michal Kopčik.

Viacerí účastníci streľby podľa polície prišli z Rakúska, kde mali štatút občana alebo utečenca, iní boli zo Slovenska. Prečo si však prišli účty vybavovať do Bratislavy a kto stál na ktorej strane, zatiaľ polícia nevie. O pomoc na prípade požiadali nielen štáty Európskej únie, ale aj Rusko.

Jedinú obeť streľby, 39-ročného muža, podľa polície asi neplánovali zavraždiť. "Všetko poukazuje na to, že prišlo k výbuchu emócií, aj keď je podivuhodné, že na takéto rokovania prídu ozbrojení samopalom a pištoľou," povedal Jankovič. Ďalší dvaja muži utrpeli zranenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu