Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kritizovať Krajčího je ľahké, prebral však zanedbaný rezort, hovorí lekár a poslanec Urban

Marek Krajčí
Marek Krajčí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Kritizovať ministra zdravotníctva za uplynulý rok vlády je jednoduché, za rok sa však v dlhodobo zanedbanom rezorte zázraky urobiť nedajú. Rok šéfa zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) zhodnotil lekár a nezaradený poslanec parlamentu Miroslav Urban.

Pripomenul, že perspektívne a ziskové súčasti zdravotnej starostlivosti sa presunuli do súkromnej sféry a štátu zostali zanedbané nemocnice s nedostatkom personálu. "Keď sa k tomuto žalostnému stavu slovenského zdravotníctva pridružila pandémia, katastrofa sa dala očakávať. Roky ignorácie zdravotníctva zo strany predchádzajúcich vlád viedli k stagnácii v zdravotníctve, či dokonca i k zhoršovaniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti. A toto všetko má v priebehu jedného roka vyriešiť minister? Reálne to nie je možné," skonštatoval Urban.

Ministrovi možno podľa Urbana vyčítať premrhané leto minulého roku v príprave na epidémiu, nepresadenie tvrdého lockdownu už v decembri minulého roku, neefektívne celoplošné testovanie bez dôsledného dodržiavania karantény či bez uzavretia hraníc. "Pomalé zavádzanie liekov v terapii ochorenia COVID-19, chýbajúce odporúčania pre lekárov, zdĺhavé zavádzanie COVID automatu tiež neprispievajú k zvýšeniu dôvery v kompetentnosť predstaviteľov ministerstva. Improvizácia a chaos sa tak často javia ako jediné 'plánové' postupy ministerstva," dodal Urban.

Pozitívne však vníma aktuálnu dodávku vakcíny Sputnik V z Ruskej federácie. Poukázal tiež na zlú komunikáciu premiéra aj ostatných predstaviteľov vlády. Doplnil, že v zdravotníctve má krajina obrovský deficit nielen materiálno-technický, ale i personálny. "Ministrovi prajem veľa zdravia, viacej odvahy a sily v neľahkej práci," uzavrel Urban.

Viac o téme: HodnotenieBratislavaSlovenskoMarek KrajčíMiroslav Urban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu