Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Koalícia prežíva horúci večer: SaS aj Za ľudí rokujú o budúcnosti vlády, v hre je odchod liberálov

Veronika Remišová, Igor Matovič a Richard Sulík Zobraziť galériu (9)
Veronika Remišová, Igor Matovič a Richard Sulík (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Topky/Vlado Anjel, Maarty)

BRATISLAVA - Predsedníctvo Za ľudí i republiková rada SaS majú v utorok večer vo svojich centrálach rokovať o situácii v koalícii. Šéfka Za ľudí Veronika Remišová označila riziko rozpadu vládnej koalície za reálne a avizovala potrebu prijať zásadné rozhodnutie v strane.

SaS má na mimoriadnej republikovej rade diskutovať aj o tom, kto z vlády za čo nesie zodpovednosť a o možnostiach vyvodenia zodpovednosti. Predseda Richard Sulík nevylúčil, že budú hovoriť o možnosti odchodu SaS z vládnej koalície.

VIDEO Koalícia prežíva horúci
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Turbulencie v Za ľudí vyvolal nákup ruskej vakcíny Sputnik V. Strana odmietala, aby sme používali neregistrovanú vakcínu. V reakcii na okolnosti nákupu z koalície i strany odišiel šéf parlamentného európskeho výboru Tomáš Valášek. Prednedávnom opustil stranu aj poslanec Miroslav Kollár.

VIDEO Koalícia prežíva horúci
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Rokovanie predsedníctva Za ľudí (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Podpredsedníčka Za ľudí a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková pripustila, že hrozí rozpad poslaneckého klubu. Po odchode Valáška a Kollára má klub desať poslancov. Klub musí mať minimálne osem zákonodarcov. Remišová v utorok uviedla, že zo situácie v koalícii v súvislosti s bojom proti pandémii a prístupom k očkovaniu je sklamaná a znechutená nielen ona, ale aj viacerí členovia strany.

VIDEO Koalícia prežíva horúci
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Na republikovej rade SaS sa majú zísť aj členovia poslaneckého klubu strany. Podľa Sulíka sa majú rozprávať o tom, akým spôsobom chcú zodpovednosť vyvodiť. Za zodpovedného za súčasnú situáciu považuje Sulík ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a premiéra Igora Matoviča (obaja OĽANO).

Richard Sulík nevylúčil diskusiu o odchode z koalície

SaS bude mať mimoriadnu republikovú radu, diskutovať majú aj o tom, kto z vlády za čo nesie zodpovednosť a o možnostiach vyvodenia zodpovednosti. Nevylúčil, že budú hovoriť o možnosti odchodu SaS z vládnej koalície. Vyplýva to z vyjadrení predsedu SaS a vicepremiéra Richarda Sulíka v utorkovej diskusnej relácii TV Markíza Na telo plus. Dodal, že republiková rada má byť rozšírená aj o poslanecký klub strany.

VIDEO Koalícia prežíva horúci
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

"Budeme sa baviť o tom, kto za čo nesie zodpovednosť a aké následky, respektíve, akým spôsobom chceme zodpovednosť naozaj vyvodiť," povedal Sulík v relácii. Ozrejmil, že chce vypočuť názory svojich kolegov a že má ísť o otvorenú diskusiu. Na stole musí byť podľa neho "prakticky všetko". Na otázku, či má byť teda na stole aj odchod SaS z vlády odpovedal tým, že keď všetko, tak všetko. O výsledkoch rady budú podľa jeho slov informovať v stredu (3. 3.) po rokovaní vlády.

VIDEO Koalícia prežíva horúci
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Sulík sa vyjadril aj k aktuálnej situácii. V prvom rade považuje za zodpovedného ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a premiéra Igora Matoviča (obaja OĽANO). V súvislosti s vakcínou Sputnik V podotkol, že práve minister zdravotníctva sa mal snažiť všetkými silami o posúdenie vakcíny zo strany Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). "Ale to je jedno z obrovského množstva zlyhaní ministra zdravotníctva, ktorý už na tom mieste dávno nemal byť," podotkol.

VIDEO Koalícia prežíva horúci
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

SaS rokuje o budúcnosti koalície (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

Premiér rozhodnutie o nákupe Sputniku V naďalej obhajuje

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) rozhodnutie o nákupe ruskej vakcíny Sputnik V obhajuje. "Ľudia túžia vidieť svetlo na konci tunela. Včera sme ho s Marekom pre státisíce ľudí na Slovensku priniesli. Dva milióny dávok účinnej vakcíny je skvelá správa," uviedol na sociálnej sieti s tým, že Slovensko teraz najmenej potrebuje to, "aby sme kvôli nákupu začali geopolitické zákopové vojny".

Viac o téme: RokovaniaKoalíciaZasadnutiePredsedníctvoRepubliková radaSaSRichard SulíkVeronika RemišováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu