Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prezidentka o KORONAVÍRUSE: Slovensko má vďaka EÚ lepšiu šancu zabezpečiť vakcíny

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pre krajinu ako je Slovensko, je šanca na zabezpečenie vakcíny proti novému koronavírusu prostredníctvom Európskej únie oveľa lepšia, ako keby si ju mala zaobstarať sama. Povedala to prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová v rozhovore pre spravodajský portál Politico.

Zatiaľ čo očkovacia stratégia EÚ bola vo veľkých krajinách, ako napríklad v Nemecku, vystavená kritike, lídri niektorých menších členských štátov si spoločný postup Únie pri vyjednávaní s farmaceutickými firmami pochvaľujú. Podľa Čaputovej sa však tieto rokovania mohli začať o niečo skôr a mohli sa prípadne zaoberať aj otázkou výrobných kapacít.

"Situácia je, objektívne povedané, veľmi, veľmi ťažká. Ľudia sú tiež unavení," povedala prezidentka na margo súčasnej epidemickej situácie v krajine. Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) Slovensko v súvislosti s novým koronavírusom evidovalo za posledných 14 dní približne 239 úmrtí na milión obyvateľov, čo je najviac v EÚ, pripomína Politico.

V súvislosti s možnosťou dodania ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko je prezidentka presvedčená, že občanom by sa mali ponúkať vakcíny, ktoré sú "nielen účinné, ale aj bezpečné". "Pre mňa to znamená registrované Európskou agentúrou pre lieky," skonštatovala.

Zmeny v justícii a prokuratúre

Čaputová okomentovala aj zmeny v justícii a prokuratúre po vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "V súčasnosti prebieha viacero vyšetrovaní vysokopostavených úradníkov - na prokuratúre, v polícii i v justícii. Mali sme tiež niekoľko oligarchov..., ktorí už dnes nie sú považovaní za nedotknuteľných," dodala. Podľa nej ide o veľmi dobrý signál pre ľudí, ktorí požadujú spravodlivosť, rovnosť pred zákonom a boj proti korupcii.

Viac o téme: VakcínyKoronavírusZuzana ČaputováPoliticoJustícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu