Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lídri inštitúcií EÚ zdôraznili úlohu občanov v diskusiách o budúcnosti Európy

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda EP David Sassoli a portugalský premiér António Costa Zobraziť galériu (3)
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda EP David Sassoli a portugalský premiér António Costa (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Lídri troch hlavných inštitúcií EÚ zdôraznili úlohu občanov pri debatách o budúcnosti Európy. Urobili ta pri príležitosti stredajšieho podpísania spoločného vyhlásenia o Konferencii o budúcnosti Európy, do ktorej sa budú môcť so svojimi podnetmi zapojiť občania z každej členskej krajiny Únie.

Signatármi spoločného vyhlásenia sú predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda EP David Sassoli a v mene portugalského predsedníctva v Rade EÚ portugalský premiér António Costa. Sassoli vo svojom príhovore vyhlásil, že konferencia bude "jedinečnou príležitosťou formovať budúcnosť Európy" a vyzval všetkých občanov krajín EÚ, aby sa týchto diskusií a do budovania budúcej Európy zapojili.

Lídri inštitúcií EÚ zdôraznili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool Photo via AP)

Costa vystupujúci v mene Rady EÚ skonštatoval, že zvolaním konferencie bolo Európanom vyslané posolstvo dôvery a nádeje do budúcna. "Dôvery v to, že prekonáme pandémiu aj súvisiacu krízu a nádeje, že sa nám spolu podarí vybudovať spravodlivú, zelenú a digitálnu európsku budúcnosť," vyhlásil. Aj Von der Leyenová vyzvala všetkých Európanov, aby počas nadchádzajúceho dvojročného procesu diskusií dali najavo, v akej Európe chcú žiť a pôsobiť. "Očakávania občanov sú jasné: Chcú, aby ich hlas v otázkach dôležitých pre ich životy v budúcej Európe naozaj zavážil. Aj náš dnešný prísľub je úplne jasný: budeme počúvať. A potom pristúpime k činom," zdôraznila šéfka eurokomisie.

Lídri inštitúcií EÚ zdôraznili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool Photo via AP)

Konferencia chce umožniť občanom, aby zohrávali významnejšiu úlohu pri formovaní politík a cieľov EÚ a zlepšovaní odolnosti Únie voči hospodárskym aj zdravotným krízam. V spoločnom vyhlásení lídrov inštitúcií EÚ sa uvádza neúplný zoznam možných tém konferencie, ktorými sú: zdravie, zmena klímy, sociálna spravodlivosť, digitálna transformácia, úloha EÚ vo svete a posilnenie demokratických procesov EÚ. O konkrétnych témach, o ktorých bude konferencia diskutovať, napokon rozhodnú zúčastnení občania.

Viac o téme: DiskusiaObčaniaEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu