Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Korčok vyzýva Venezuelu na zmenu rozhodnutia vyhostiť veľvyslankyňu EÚ

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

CARACAS - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vo štvrtok odsúdil rozhodnutie Venezuely vyhostiť veľvyslankyňu EÚ Isabel Brilhanteovú Pedrosovú a vyzval na odvolanie tohto rozhodnutia.

"Toto rozhodnutie povedie iba k ďalšej kríze a medzinárodnej izolácii (Venezuely)," uviedol na sociálnej sieti Twitter. Európska únia už predtým vyhostenie odsúdila a reagovala, že Venezuela prekoná súčasnú politickú a hospodársku krízu iba prostredníctvom dialógu a rokovaní. Vyhostenie veľvyslankyne však podľa EÚ snahy o dialóg podkopáva. Venezuela vyhostila Brilhanteovú Pedrosovú v reakcii na nové sankcie EÚ voči 19 popredným venezuelským činiteľom spätým s režimom Nicolása Madura. V utorok ju vyhlásili vo Venezuele za personu non grata a dali jej 72 hodín na opustenie krajiny.

Maduro veľvyslankyňu EÚ Brilhanteovú Pedrosovú vyhlásil za nežiaducu osobu aj vlani v júli po predošlom kole sankcií voči venezuelským predstaviteľom. Vláda neskôr od tohto kroku upustila. Rada EÚ pre zahraničné veci v pondelok rozhodla, že rozšíri platný sankčný zoznam voči juhoamerickej Venezuele aj na tie osoby, ktoré sú zodpovedné za činy a rozhodnutia podkopávajúce demokraciu a právny štát v tejto krajine alebo za závažné porušovanie ľudských práv. Cielené opatrenia, ktoré majú podobu zmrazenia účtov a zákazu vycestovania do EÚ, sa dotýkajú už 55 jednotlivcov.

EÚ rozšírila zoznam osôb, na ktoré uvalila sankcie po decembrových parlamentných voľbách. V nich Maduro po bojkote opozície získal absolútnu kontrolu nad parlamentom. Výsledky volieb neuznali EÚ, Spojené štáty ani takzvaná limská skupina združujúca niektoré krajiny Latinskej Ameriky a Kanadu.

Viac o téme: VyhostenieVenezuelaIvan KorčokEÚ veľvyslankyňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu