Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kľúčom k odzbrojovaniu je Zmluva o nešírení jadrových zbraní, vyhlásil Korčok

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

ŽENEVA - Medzinárodné spoločenstvo potrebuje potvrdiť ústrednú úlohu Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT) ako kľúčového nástroja pre odzbrojovanie a režim nešírenia jadrových zbraní. Na Konferencii o odzbrojovaní v švajčiarskej Ženeve to v utorok po slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Informoval o tom tlačový odbor MZVEZ SR.

"Slovensko podporuje vyvážený prístup ku všetkým trom pilierom NPT - jadrového odzbrojenia, nešírenia jadrových zbraní a mierového využívania jadrovej energie," povedal Korčok. Vo svojom vystúpení Korčok vyjadril obavy z porušovania jadrovej dohody svetových mocností s Iránom (JCPOA) a vyzval na prijatie "krokov k budovaniu dôvery", ktoré majú viesť k postupnej denuklearizácii Kórejského polostrova.

Šéf slovenskej diplomacie tiež opätovne privítal predĺženie zmluvy New START medzi USA a Ruskom o znížení počtu strategických jadrových zbraní. Tento krok podľa neho vedie nielen k nastoleniu pozitívneho tónu pre prácu Konferencie o odzbrojení, ale aj hodnotiacej konferencie NPT, ktorá sa uskutoční v auguste.

Viac o téme: Jadrové zbraneSlovenskoŽenevaIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu