Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Premiér povolal na pomoc odborníkov: Zasadanie za okrúhlym stolom, očakáva aj konfrontáciu

Matovič je momentálne s odborníkmi na Úrade vlády SR. Zobraziť galériu (6)
Matovič je momentálne s odborníkmi na Úrade vlády SR. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Včera sa pýtal ako ďalej, dnes sa to chce spýtať aj odborníkov a analytikov. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) si dnes do svojej pracovne povoláva kapacity z kruhov epidemiológov, analytikov a ďalších odborníkov. Chce ich prinútiť k živej diskusii ohľadom toho, ako Slovensko dostať z čoraz zhoršujúcej sa situácie, ktorá sa týka pandémie nového koronavírusu. Slovensko už po včerajšku smutne vedie nielen v rebríčku počtu umierajúcich na jeden milión obyvateľov, ale aj na počet hospitalizovaných na ten istý počet v kontexte ochorenia Covid-19.

18:46 „Po 10 týždňoch všeobecne odporúčaného lockdownu nám počty hospitalizovaných ľudí stále pribúdajú. Pozval som vedcov a ľudí z fachu, aby sa spoločne zamysleli nad tým prečo u nás lockdown nezaberá a v Portugalsku, Írsku či Británii áno. Pokračujeme zajtra. Teším sa na ďalšie podnetné stretnutie so zaujímavými ľuďmi," napísal Igor Matovič na sociálnej sieti. 

Igor Matovič na stretnutí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

18:22 Virológ zo Slovenskej akadémie vied Boris Klempa uviedol, že na Slovensku zatiaľ nebol zaznamenaný takzvaný juhoafrický kmeň nového koronavírusu. Zároveň jeho prítomnosť na našom území nevylúčil. "Je možné, že už ho tu máme, lebo osekvenovaných máme málo vzoriek. Snažíme sa to čo najrýchlejšie zvyšovať," poznamenal s tým, že je dôležité, aby sa ľudia prichádzajúci zo zahraničia izolovali.

18:10 Vedec Pavol Čekan po skončení stretnutia povedal, že diskusia bude pokračovať aj zajtra. Preto sa spoločne so všetkými členmi zasadnutia dohodli, že o prípadným záveroch budú informovať najskôr až v pribehu zajtrajšieho dňa. 

Vyjadrenie vedca Pavla Čekana po jeho dnešnom rokovaní na Úrade vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:34 Takto vyzerá rokovanie vládnych predstaviteľov s odborníkmi za "okrúhlym stolom".

KORONAVÍRUS Premiér povolal na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Galéria: Zábery z rokovania okrúhleho stola

13:04 Na rokovanie prichádza už aj premiér Igor Matovič, ktorý okolo diskutujúcich Krčméryho a Čekana len rýchlo prešiel.


Veľké stretnutie u Čaputovej: VIDEO Padli slová o výmene Krajčího! Hlasovanie o núdzovom stave bude tesné


13:00 "Ja som nebol ani pri tvorbe covid automatu, neberiem si to osobne. Som zvedavý, kám sa dnešná diskusia uberie," tvrdí vedec Čekan pre novinárov.

Vedci Čekan a Krčméry diskutujú o pandémii pred rokovaním na Úrade vlády SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:58 Profesor Krčméry hovorí, že v prípade juhoafrickej mutácie možno toto šírenie označiť ako úplne novú epidémiu a treba sa podľa toho zariadiť aj z pohľadu uzávierky hraníc. "Ten vírus prišiel zo zahraničia, najskôr z Číny, potom z Taliansky a z južného Rakúska," vysvetľuje, pričom pred mikrofónom živo diskutuje s vedcom Pavlom Čekanom, ktorý tiež prišiel na Úrad vlády.

Pavol Čekan a Vladimír Krčméry
Zobraziť galériu (6)
Pavol Čekan a Vladimír Krčméry  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:51 Na Úrad vlády SR už prišiel už aj známy profesor Vladimír Krčméry, ktorý konštatuje, že tempo očkovania je na Slovensku uspokojivé.

12:51 Prvé vyjadrenia odborníkov pre novinárov po príchode na Úrad vlády.

Odborníci po príchode na Úrad vlády SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Premiér pozval dnes na Úrad vlády vedcov a odborníkov. Chce, aby spoločne diskutovali o tom, ako zastaviť rast počtu pacientov v nemocniciach s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň. Predseda vlády tvrdí, že počty hospitalizovaných s ochorením COVID-19 na Slovensku rastú, a to aj napriek zavedenému zákazu vychádzania či prijatiu COVID automatu.

Koronavírus chce poraziť diskusiou s odborníkmi

"Budem sa v utorok odborníkov pýtať, kde je ten pes zakopaný. Očakávam odpoveď, akým spôsobom máme zmeniť pravidlá, aby sme zastavili rast nových hospitalizácií," skonštatoval premiér.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Matovič tvrdí, že deväť a pol týždňa je na Slovensku vyhlásený či už mäkší, alebo tvrdší lockdown a dva týždne už platí COVID automat. Od začiatku decembra podľa neho počty hospitalizovaných s ochorením COVID-19 či s podozrením naň aj napriek tomu neustále rastú. "Nevieme to zastaviť," povedal premiér s tým, že vo Veľkej Británii či Portugalsku sa nárast podarilo zvrátiť.

Bol už aj u prezidentky

Premiér tvrdí, že vypočul volania niektorých ľudí i prezidentky SR Zuzany Čaputovej a od polovice decembra neriadi pandémiu na Slovensku. S tou sa dnes navyše v spoločnosti predsedu parlamentu Borisa Kollára stretol, aby prediskutovali tému pandémie.

KORONAVÍRUS Premiér povolal na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Tvrdí, že posledné týždne je to len v rukách odborníkov. "Opatrenia sú len také, ako navrhovali odborníci a vedci. Nie je však vidieť zásadný rozdiel. V nemocniciach dosahujeme stropy v počte hospitalizovaných," povedal predseda vlády.

Viac o téme: AnalyticiOdborníciIgor MatovičÚrad vládyEpidemiológoviaOkrúhly stôl. koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu