Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Počet Poliakov, ktorí odmietajú očkovanie, vo februári stúpol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Čoraz viac Poliakov sa neplánuje dať zaočkovať vakcínou proti novému koronavírusu aj napriek tomu, že tamojšia vláda varuje pred príchodom tretej vlny pandémie. Vyplýva to z prieskumu poľského inštitútu CBOS zverejneného v utorok, píše agentúra AFP.

Podľa prieskumu vykonaného medzi 1. a 11. februárom na vzorke 1179 respondentov sa zaočkovať odmieta dať 33 percent Poliakov. Naopak, zaočkovať sa plánuje dať 55 percent Poliakov. Prieskum ďalej ukázal, že kladný postoj k očkovaniu má menej ako polovica opýtaných mladších ako 45 rokov. Oproti tomu z predchádzajúceho prieskumu inštitútu CBOS z januára tohto roku vyplýva, že 30 percent

Hovorca poľského ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz minulý týždeň oznámil, že Poľsko je na začiatku tretej vlny koronavírusovej pandémie. Dodal, že v krajine evidujú z týždňa na týždeň 20-percentný rast nových prípadov a podiel britského variantu koronavírusu medzi infikovanými v Poľsku sa zvýšil zhruba na desať percent.

V Poľsku od 12. februára na dva týždne skúšobne otvorili hotely, kiná, divadlá, plavárne a vonkajšie športoviská vrátane lyžiarskych stredísk. Ich maximálna obsadenosť však nesmie presiahnuť 50 percent. Reštaurácie môžu jedlo ponúkať len formou osobného odberu alebo donášky. Otvorené taktiež môžu byť obchodné centrá a niektoré kultúrne inštitúcie.

Vláda však varovala, že v prípade zhoršenia situácie tieto opatrenia zruší. V Poľsku v pondelok pribudlo 6310 prípadov nákazy novým koronavírusom a 247 súvisiacich úmrtí. Od vypuknutia pandémie tam zaznamenali 1.648.962 potvrdených prípadov nákazy, pričom ochoreniu COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, v krajine podľahlo 42.436 ľudí.

Viac o téme: OčkovaniePoľskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu