Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výsledky nového PRIESKUMU: Slováci majú jasno, sme nedocenení a vyššie zárobky sú nespravodlivé!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Väčšina Slovákov sa cíti nedostatočne finančne ohodnotená za svoju prácu a považuje za nespravodlivé, keď si ľudia s vyššími príjmami môžu dovoliť lepšiu zdravotnú starostlivosť alebo zaplatiť svojim deťom lepšie vzdelanie. Obyvatelia krajiny tiež očakávajú, že o ľudí bez práce sa postará štát, vyplýva z výsledkov prieskumu Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

Viac ako 90 percent Slovákov si myslí, že rozdiely v príjmoch medzi obyvateľmi sú príliš veľké a vyše sedem z desiatich obyvateľov si myslí, že zarábajú menej, než si zaslúžia. Na nedostatočné zárobky sa sťažuje oproti roku 2010 viac respondentov a je medzi nimi aj väčšina ľudí s vysokoškolským vzdelaním, ktorí zvyčajne zarábajú viac ako zvyšok populácie.

Platy na Slovensku sú nižšie nielen v porovnaní s vyspelými krajinami západnej Európy ale dlhodobo zaostávajú tiež za Českom. Slovensko sa ale v EÚ radí ku krajinám s nižšou mierou rizika chudoby, ktoré závisí na porovnaní výšky príjmov domácností s celoštátnym mediánom. Ten rozdeľuje obyvateľov z hľadiska príjmov na polovice.

Podobne ako v roku 2010 aj v najnovšej sondáži menej ako tretina opýtaných tvrdila, že v krajine má každý šancu na úspech. Zhruba šesť z desiatich Slovákov považuje za nespravodlivé, keď si ľudia s vyššou životnou úrovňou môžu dovoliť lepšiu zdravotnú starostlivosť ako obyvatelia s nižším príjmom. Podobný postoj majú k zabezpečeniu vzdelania svojich potomkov.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že väčšina Slovákov chce, aby štát zabezpečil dôstojnú životnú úroveň ľuďom bez práce. Miera nezamestnanosti začala stúpať vlani po prepuknutí koronakrízy, v súčasnosti sa pohybuje blízko štvorročného maxima.

Sociologický ústav SAV uskutočnil prieskum vlani. Oslovených bolo 1003 respondentov, ktorí predstavujú reprezentatívnu skupinu dospelej populácie.

Viac o téme: PeniazePrieskumVzdelanieZdravotná starostlivosťZárobkyPríjemSAVSlováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu