Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veríme, že štát dá do verejného zdravotného poistenia časť rezervy, odkazujú súkromné poisťovne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Súkromné zdravotné poisťovne (ZP) veria, že štát v záujme udržateľného financovania zdravotnej starostlivosti v tomto roku presmeruje časť zdrojov z rezervy férovo do verejného zdravotného poistenia v prospech poistencov všetkých zdravotných poisťovní. Zhodne to povedali PR špecialista ZP Dôvera Matej Štepianský a hovorkyňa ZP Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Štepianský poukázal na to, že milióny eur z verejného zdravotného poistenia sú použité na testovanie, masívne očkovanie sa ešte len rozbieha a kúpeľnej liečby pre covidových pacientov bude iba pribúdať. "V rozpočte pre zdravotníctvo sa s týmito očividnými nákladmi vôbec nepočítalo. Tieto náklady súvisiace s pandémiou prehlbujú dieru v rozpočtoch zdravotných poisťovní, preto veríme, že vláda uvoľní z miliardovej rezervy určenej na boj s ochorením COVID-19 časť prostriedkov aj do verejného zdravotného poistenia," zdôraznil.

ZP Union upozornila, že masívne a neustále narastajúce náklady zdravotných poisťovní na testovanie na nový koronavírus – teda PCR testy, testy na prítomnosť protilátok ochorenia COVID-19 či antigénové testy nie sú vôbec kryté štátnym rozpočtom verejného zdravotného poistenia. Poukázala na to, že programový rozpočet pre zdravotníctvo v roku 2021 predpokladá, že sa ušetrí desať miliónov eur na spoločných vyšetrovacích a liečebných zložkách (SVaLZ), kam však patrí aj laboratórna diagnostika nového koronavírusu.

Rovnako nie sú kryté vysoko pravdepodobné dodatočné náklady na pacientov, ktorí budú mať trvalé následky na zdraví po prekonaní ochorenia COVID-19, prípadne dodatočné náklady na odloženú zdravotnú starostlivosť či dosahy jej odloženia.

Všeobecná zdravotná poisťovňa na otázku, či vníma narastajúce náklady na testovanie reagovala, že aktívne komunikuje s jediným akcionárom, Ministerstvom zdravotníctva SR, o výške vynakladaných prostriedkov v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Rokovania sa podľa hovorcu štátnej ZP Mateja Neumanna stále realizujú a dosahy nateraz nie sú finálne známe.

Viac o téme: Zdravotné poisťovneŠtátSlovenskoVerejné zdravotné poistenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu