Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Preukaz poistenca už netreba mať pri sebe: Stačí vám mobilná aplikácia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Od januára už všetky zdravotné poisťovne ponúkajú pre svojich poistencov možnosť vybrať si formu preukazu poistenca. Ten už nemusí mať poistenec fyzicky pri sebe, postačí, keď sa ním preukáže aj v elektronickej forme. V stanoviskách to uviedli všetky tri zdravotné poisťovne.

Využitie elektronického preukazu poistenca umožnila Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) od januára. "Ak preukaz poistenca nemáte pri sebe, v prípade potreby sa stačí preukázať aj jeho zobrazením v mobilnej aplikácii VšZP," priblížil hovorca VšZP Matej Neumann. Novela zákona o zdravotnom poistení rozšírila možnosti poistencov, ako sa hodnoverne preukazovať u lekára. Aplikáciu si stačí podľa Neumanna stiahnuť, verifikovať sa a preukaz poistenca sa automaticky stane jej súčasťou.

V súčasnosti sa podľa zákona môže poistenec pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti na Slovensku preukázať občianskym preukazom s elektronickým čipom, respektíve dokladom o pobyte s elektronickým čipom. Rovnako sa môže preukázať preukazom poistenca, európskym preukazom alebo náhradným certifikátom k preukazu poistenca či preukazom poistenca s označením preukazu Európskej únie.

Elektronický zdravotný preukaz môžu využiť aj poistenci zdravotnej poisťovne Union. "Máme mobilnú aplikáciu, kde majú poistenci nahratú svoju kartičku poistenca, ktorou sa riadne môžu preukazovať tak u lekára, ako i pri výbere liekov v lekárňach," spresnila hovorkyňa poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Poistenci môžu v aplikácii sledovať prehľad zdravotných úkonov, ktoré im boli vykonané, môžu skontrolovať svoje recepty a ich výdaj a nájdu tam aj ordinačné hodiny lekárov. "Aplikácia ponúka prehľad všetkých predpísaných receptov vrátane tých, ktorým už vypršala platnosť (exspirovali) alebo boli vyzdvihnuté. V aplikácii nájdete aj čiarový kód receptu, na základe ktorého si môžete vyzdvihnúť vaše predpísané recepty," vymenovala Dupaľová Ksenzsighová.

Zdravotný preukaz v mobile majú poistenci zdravotnej poisťovne Dôvera od roku 2013. "Neustále mobilnú aplikáciu vylepšujeme a dopĺňame o nové funkcie, ktoré súvisia s využívaním výhod, komunikáciou so zdravotnou poisťovňou, samodiagnostikou či prehľadom o platbách poistného a čerpaním zdravotnej starostlivosti," dodal PR špecialista poisťovne Matej Štepianský.

Viac o téme: Zdravotné poisťovnePreukaz poistencaBratislavaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu