Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AstraZeneca očami odborníkov z ústavu pre kontrolu liečiv: TIETO vedľajšie účinky sú bežné

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca Zobraziť galériu (2)
Vakcína od spoločnosti AstraZeneca (Zdroj: SITA/AP/Liselotte Sabroe/Ritzau)

BRATISLAVA – Na Slovensku sa očkuje aj vakcínou AstraZeneca. Podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) je táto očkovacia látka bezpečná ako tie od Pfizeru či Moderny. Každý liek či vakcína má aj svoje vedľajšie (nežiaduce) účinky, ktoré sa však nemusia prejaviť u každého. Ústav v tomto súvise zdôrazňuje, že očkovanie látky proti covidu-19 majú porovnateľné vedľajšie účinky ako iné registrované vakcíny.

Úlohou vakcín proti covidu-19 je vyvolať imunitnú odpoveď a pripraviť ľudský organizmus na obranu voči infekcii, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Sprievodným prejavom reakcie imunitného systému môžu byť podľa odborníkov zo ŠÚKL vedľajšie účinky, z ktorých väčšina je očakávaná a prirodzená, pretože vyplýva z požadovanej odpovede organizmu na podanie cudzorodých látok. „Z medicínskeho hľadiska sú pre nás znakom, že organizmus na vakcínu zareagoval a spustil reakciu imunitného systému,“ uviedol ústav na sociálnej sieti.

VIDEO Martinský primár povedal všetko, čo potrebujete vedieť o očkovaní proti covidu

Medzi veľmi časté (viac ako 1 z 10 osôb) vedľajšie účinky po vpichu vakcíny AstraZeneca patria citlivosť, bolesť, teplo, svrbenie alebo podliatiny v mieste podania injekcie, pocit vyčerpanosti (únava) alebo celkový pocit choroby, zimnica alebo pocit zvýšenej teploty, bolesť hlavy, pocit nevoľnosti (nauzea), bolesť kĺbov či svalov.

Do častých (menej ako 1 z 10 osôb) nežiaducich účinkov odborníci radia opuch, prípadne začervenanie v mieste podania injekcie, horúčku (> 38 °C), nevoľnosť (vracanie) alebo hnačku.

Za menej časté (menej ako 1 zo 100 osôb) sa považujú ospalosť alebo závrat, znížená chuť do jedla, zväčšené lymfatické uzliny, nadmerné potenie, svrbenie kože alebo vyrážka.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Zobraziť galériu (2)
Vakcína od spoločnosti AstraZeneca  (Zdroj: SITA/Gareth Fuller/Pool via AP, File)

„Takéto nežiaduce reakcie odznejú do niekoľkých dní a zväčša si nevyžadujú návštevu lekára. Na zníženie teploty či na zmiernenie bolesti môžete užiť niektorý z voľnopredajných liekov (napr. s obsahom ibuprofénu, paracetamolu, kyseliny acetylsalicylovej). Po očkovaní sa odporúča oddychový režim, vyhýbanie sa fyzickej aktivite a dostatočný príjem tekutín bez obsahu alkoholu,“ pripomenul ŠÚKL.

Experti súčasne dodávajú, že lekársku pomoc je potrebné vyhľadať pri kombinácii niektorých z menovaných príznakov: pocit na omdletie alebo závrat, zmeny srdcového rytmu, dýchavičnosť, sipot, opuch pier, tváre alebo hrdla, žihľavka alebo vyrážka, nevoľnosť alebo vracanie, bolesť žalúdka. Vtedy môže ísť o nastupujúcu alergickú reakciu. „Riziko alergickej reakcie je síce malé, ale môže sa vyskytnúť po akomkoľvek očkovaní, nielen po vakcínach proti covid-19. Prípadná alergická reakcia sa zvyčajne dostaví krátko po podaní vakcíny, preto je potrebné zotrvať po každom očkovaní približne 15 minút v zdravotníckom zariadení,“ doplnil ústav pre kontrolu liečiv s tým, že vedľajšie účinky nie sú dôvodom k tomu, aby sme vakcínou prestali očkovať. „Hlásené podozrenia na vedľajšie účinky na Slovensku i v EÚ sú v súlade s informáciami uvedenými v príbalovom letáku a nijako nespochybňujú bezpečnosť vakcíny,“ dodal úrad.

Viac o téme: SlovenskoVedľajšie účinkyBezpečnosťCovid-19VakcínaKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu