Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Pandemická komisia skončila rokovanie: Odborníci odporúčajú vláde, aby začali rokovať s Rusmi

Tlačová konferencia Mareka Krajčího. Zobraziť galériu (9)
Tlačová konferencia Mareka Krajčího. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Aj počas dnešného dňa zasadala dôležitá pandemická komisia, ktorá sa primárne venuje zvládaniu súčasného zdravotného stavu na Slovensku v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Hneď na úvod sa ale novinármi nechala vyspovedať hlavná epidemiologička Henrieta Hudečková, ktorá ostala prekvapená nad správaním niektorých Slovákov. Závery zo zasadania svedčia o tom, aby vláda začala rokovanie s Ruskom o vakcíne Sputnik V.

VIDEO Tlačový brífing po rokovaní pandemickej komisie:

Minister Krajčí s odborníkmi sumarizoval závery z rokovania pandemickej komisie a popísal stav pandémie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 19:06

Počet hospitalizovaných stúpol z 3652 na 3872 osôb. Stúpol aj počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii z 316 na 337. Sedemdňový priemer vykonaných testov je 224.071. Pozitivita vykonaných PCR testov je na úrovni 20 percent a pozitivita vykonaných antigénových testov je na úrovni jedného percenta. Sedemdňový priemer pozitívnych PCR aj antigénových testov je na úrovni 4793. Stále rastie aj počet výjazdov zdravotnej záchrannej služby k pacientom s novým koronavírusom. Počet voľných lôžok s kyslíkom klesol na 712 lôžok.

KORONAVÍRUS Pandemická komisia skončila
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Krajčí tiež priblížil, že počet úmrtí na ochorenie či s ochorením COVID-19 je na čísle 7365. V karanténe je 1543 zdravotníckych pracovníkov. Celkovo aplikovali už 311.293 vakcín proti novému koronavírusu, aplikovaná druhá dávka bola už v 69.395 prípadoch. Zaočkovaných už bolo 30 percent všetkých učiteľov.

KORONAVÍRUS Pandemická komisia skončila
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Krajina je v rámci COVID automatu celá čierna. V čiernom, teda štvrtom stupni varovania sa nachádza 19 okresov. Ide o okresy Bánovce nad Bebravou, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Martin, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Piešťany, Revúca, Rožňava, Šaľa, Snina, Trnava, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce a Zvolen.

KORONAVÍRUS Pandemická komisia skončila
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V treťom, teda bordovom stupni varovania sa nachádza 50 ďalších okresov. Ide o okresy Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bratislava I - V, Brezno, Bytča, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Kežmarok, Komárno, Košice I - IV, Košice-okolie, Krupina, Levice, Levoča, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nové Zámky, Pezinok, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senec, Senica, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica a Žilina.

KORONAVÍRUS Pandemická komisia skončila
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V druhom, červenom stupni varovania sa nachádza desať okresov. Ide o okresy Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov a Svidník.

Aktualizované 18:44

Pandemická komisia odporučila vláde, aby začala rokovať s ruskou stranou a vzhľadom na závažnú epidemickú situáciu a nedostatok vakcín zaobstarala dostatočné množstvo vakcín Sputnik V.

Aktualizované 18:22

Situácia v súvislosti s novým koronavírusom sa podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího mierne zhoršila, ale nie razantne. Čísla mierne rastú. Ochoreniu podľahlo za jeden deň už aj 108 ľudí. Reprodukčné číslo mierne narástlo a pohybuje sa na úrovni 1 až 1,1. Do nemocníc sa však postupne vracia personál. Efekt prinieslo aj očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Pozrite si celú dnešnú prezentáciu z ministerstva zdravotníctva spolu s aktuálnym stavom Covid automatu.

Galéria: Celá prezentácia z dnešnej tlačovky

Aktualizované 18:15

Premiér Igor Matovič medzičasom na sociálnu sieť nahral video, na ktorom hovorí o prosbe pre občanov ohľadom novej vakcíny Sputnik V. Matovič hovorí o dvoch bližšie nemenovaných politikoch, ktorí boli na pandemickej komisii proti kúpe vakcíny Sputnik V.

Aktualizované 17:11

Na rokovaní pandemickej komisie v súvislosti s vakcínou Sputnik zazneli aj argumenty odborníkov, že Rusko neposkytlo ani zďaleka dosť údajov na zodpovedné posúdenie bezpečnosti vakcíny. Vyhlásil to predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí) po rokovaní pandemickej komisie o tejto téme. Reagoval tak na tvrdenia premiéra Igora Matoviča (OĽANO), že "niektorí politici vedú svätú vojnu" proti názoru odborníkov, že vzhľadom na meškanie dodávok vakcín schválených EÚ je na mieste, aby vláda začala s Ruskom rokovať o dodávke Sputnika.

Tomáš Valášek
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Počul som od odborníkov, ktorí schvaľujú všetky liečivá na Slovensku, že Rusko neposkytlo ani zďaleka dosť údajov na to, aby Slovensko mohlo zodpovedne posúdiť, či je vakcína Sputnik bezpečná. Počul som, ako iní 'odborníci', ktorých citujete, otvorene zavádzali, že Sputnik je v pohode, lebo ho používajú iné krajiny EÚ. Nie. Používa ho presne jedna, Maďarsko. A naši vlastní diplomati hlásia, že autorizáciu Sputnik dostal len pod silným politickým tlakom od vlády. Prešiel by objektívnym testom?" reagoval Valášek.

Poznamenal, že počul i opakované zavádzania v otázke, či už výrobca vakcíny Sputnik požiadal o autorizáciu Európsku liekovú agentúru (EMA). Valášek tvrdí, že nepožiadal, a odvoláva sa na vyjadrenie agentúry. Pýta sa, prečo tak neurobil, keď je to skvelá vakcína. Súhlasí však, že s vakcínami by sa nemali hrať geopolitické hry. "Ak bude mať Sputnik autorizáciu od EMA, určite ňou očkujme," zdôraznil s tým, že iba očkovanie nás vyvedie z koronakrízy. Podotkol však, že zodpovedný politik si dá záležať na poctivom overení nového lieku, pretože ide o zdravie všetkých a o dôveru ľudí v proces očkovania. "To nie je svätá vojna. To je zdravý rozum a súdnosť," podotkol.

Aktualizované 16:07

Tieto slová neskôr potvrdila sama vicepremiérka Remišová na sociálnej sieti. "Ľudia na Slovensku nemôžu byť opäť pokusnými králikmi. Strana Za ľudí podporuje očkovanie všetkými dostupnými vakcínami bez ohľadu na to, kde ich vyrábajú, ale až po riadnom preskúmaní ich bezpečnosti a účinnosti na rôzne vekové skupiny Európskou agentúrou pre lieky," opakuje Remišová.

KORONAVÍRUS Pandemická komisia skončila
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

Aktualizované 15:50

Podľa webu Aktuality.sk je proti nákupu vakcíny Spuntik V len predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Za nákup sa mali vyjadriť všetci okrem nej. pričom údajne vyhlásila, že ide o geopolitickú zbraň Moskvy. 

Aktualizované 15:40

Podľa premiéra sa na pandemickej komisii už vyše hodiny diskutuje na témy ruskej vakcíny Sputnik V. Priznáva, že v rokovaniach sú politické komplikácie. "Je na mieste, aby vláda začala rokovať s ruskou stranou o dodávke vakcín Sputnik V ... a niektorí politici a političky tu už hodinu vedú voči tomuto názoru odborníkov doslova geopolitickú "svätú" vojnu. Povýšiť politiku nad zdravie a životy ľudí, je hlboko pod úroveň môjho vkusu," hovorí premiér.

KORONAVÍRUS Pandemická komisia skončila
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Známa epidemiologička kritizuje móresy niektorých Slovákov

Hudečková vidí hrozbu hlavne v čoraz častejších dovolenkách Slovákov. "Ja sa pýtam, prečo ľudia chodia na dovolenky. Zanzibar, Kongo, Egypt. Plné lietadlá, charterové lety," vyjadrila sa epidemiologička. Podľa jej slov sa vyskytli prípady, kedy bolo až zo sto pasažierov približne 50 infikovaných. "Nepoviem vám číslo letu, ale to sú veci, ktoré sú na Slovensku známe," povedala skromne.

KORONAVÍRUS Pandemická komisia skončila
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Kritizuje nezodpovedné správanie

Hudečkova takéto správanie ľudí kritizovala a očakáva od nich, aby sa tieto dovolenky obmedzili na minimum. "Kritické obdobie to už bolo počas vianočných sviatkov. Bolo tam nezodpovedné chovanie niektorých ľudí. Šírilo sa to v rodinách z rodiny do rodiny a následne cez firmy po návrate do práce," vysvetlila Hudečková tzv. reťazové šírenie. 

Viac o téme: KoronavírusMarek KrajčíPandemická komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu