Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Korčok má výhrady voči tomu, že by sa Sputnik dostal do Európskej únie bez schválenia EMA

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) má výhrady voči tomu, že sa má ruská vakcína Sputnik V dostať do členských štátov Európskej únie bez toho, aby ju schválila Európska lieková agentúra (EMA). Uviedol to v stredu na sociálnej sieti.

Šéf rezortu slovenskej diplomacie preto žiada Európsku komisiu, aby okamžite vyzvala výrobcov Sputnika na dodanie potrebných podkladov na certifikáciu vakcíny. Zdôraznil, že neodmieta Sputnik preto, lebo ide o ruskú vakcínu. "Ak totiž európskou certifikáciou prešli doteraz všetci výrobcovia vakcín, nerozumiem, prečo Sputnik doteraz nepožiadal o schválenie v EÚ. Práve toto je hlavný dôvod, že okolo Sputnika je veľa politiky a neistoty," uzavrel.

Strana SaS chce, aby minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) začal rokovať s Ruskou federáciou o vakcíne Sputnik. Cieľom má byť potvrdenie jej bezpečnosti a účinnosti Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Strana to uviedla v stanovisku, ktoré poskytol jej hovorca Ondrej Šprlák.

Pandemická komisia v utorok (16. 2.) odporučila vláde, aby začala rokovať s ruskou stranou a vzhľadom na závažnú epidemickú situáciu a nedostatok vakcín zaobstarala dostatočné množstvo vakcín Sputnik V. Vládny kabinet sa má témou zaoberať vo štvrtok (18. 2.). Z koalície sa proti tomu postavila strana Za ľudí, jej predsedníčka Veronika Remišová chce počkať na výsledky hodnotenia ruskej vakcíny EMA.

EK by mala žiadať podklady umožňujúce schváliť vakcínu Sputnik V

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok chce Európsku komisiu požiadať, aby výrobcov ruskej vakcíny Sputnik V okamžite vyzvala na dodanie potrebných podkladov na jej certifikáciu. V stredu o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. "Neodmietam Sputnik preto, lebo je to ruská vakcína. Mám však výhrady voči tomu, že sa má dostať do členských štátov bez schválenia Európskej liekovej agentúry (EMA)," povedal Korčok.

"Európskou certifikáciou prešli doteraz všetci výrobcovia vakcín, a preto nerozumiem, prečo Sputnik doteraz nepožiadal o schválenie v EÚ," uviedol šéf slovenskej diplomacie a dodal, že toto je hlavný dôvod, že je okolo Sputnika V veľa "politiky a neistoty". Účinnosť vakcíny Sputnik V bola podľa predbežných údajov o tretej fáze klinických testov publikovaných v časopise The Lancet 91,6 percenta. Po podaní prvej dávky tejto dvojzložkovej vakcíny dosahovala úroveň 87,6 percenta.

Viac o téme: VakcínaRuskoEMAKoronavírusSputnikIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu