Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európska komisia oznámila konanie voči Maďarsku pre sporný zákon o občianskych organizáciách

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/John Thys)

BUDAPEŠŤ - Európska komisia (EK) spustí voči Maďarsku ďalšie právne konanie v kauze zákona o mimovládnych organizáciách z roku 2017, informoval vo štvrtok spravodajský server Infostart.hu. Komisia totiž namieta, že od vynesenia vlaňajšieho verdiktu Súdneho dvora Európskej únie, ktorý nariadil odvolanie tohto sporného zákona, Maďarsko neurobilo žiadne zmeny.

Infostart.hu s odvolaním sa na maďarské zastúpenie v EÚ uviedol, že Maďarsko zrejme požadované zmeny urobí. V prvom kole Brusel podľa neho zasiela v takomto prípade list, na ktorý musí daná krajina zareagovať do dvoch mesiacov. Ak bude odpoveď pre eurokomisiu nedostatočná, pokračuje proces opätovným podaním na Súdny dvor EÚ, ktorý môže udeliť mnohomiliónovú pokutu.

Maďarsko prijalo v roku 2017 zákon zameraný na zabezpečenie transparentnosti činnosti občianskych organizácií, ktoré prijímajú dary zo zahraničia. Podľa tohto zákona sa uvedené organizácie musia zaregistrovať na maďarských úradoch ako "organizácie, ktoré prijímajú zahraničnú pomoc", ak výška darov, ktoré prijali počas konkrétneho roka, dosiahne určitú hodnotu. Sú povinné uviesť mená darcov, ktorých pomoc dosiahne alebo prekročí sumu 500.000 forintov (1500 eur), a presnú výšku pomoci. Okrem toho musia dotknuté občianske organizácie uvádzať na svojej domovskej stránke a vo svojich publikáciách informáciu, že sú "organizáciami, ktoré prijímajú zahraničnú pomoc".

Európska komisia, ktorá sa v tejto kauze obrátila na Súdny dvor EÚ, tvrdí, že predmetný zákon porušuje slobodu voľného pohybu kapitálu, ako aj viacero práv chránených Chartou základných práv EÚ - právo na rešpektovanie súkromného života, právo na ochranu osobných údajov a tiež slobodu združovania.

Popri zákone o mimovládnych organizáciách iniciovala Komisia právne konanie voči Maďarsku aj preto, že Budapešť neoprávnene obmedzuje právo utečencov na získanie azylu odvolávajúc sa na epidemiologické okolnosti. Ďalšiemu právnemu konaniu čelí Maďarsko podľa spravodajského servera Index.hu aj za vlaňajšie decembrové hlasovanie v Komisii OSN pre narkotiká (CND), ktoré rozhodlo o vyradení marihuany zo zoznamu najnebezpečnejších drog, na ktorom figurujú aj heroín a syntetické opioidy. Maďarsko tam totiž nehlasovalo v súlade s novembrovou dohodou v Rade Európy, ktorá bola záväzná pre členské krajiny Únie.

Viac o téme: MaďarskoEurópska komisiaObčianske organizácieSporný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu