Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarské združenie s výzvou pre Maďarov na Slovensku: Chce, aby sa hlásili k svojej národnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Rákociho združenie v Maďarsku chce bilbordami či krátkymi filmami osloviť čo najviac Maďarov žijúcich na Slovensku, aby sa v nadchádzajúcom sčítaní obyvateľstva prihlásili k maďarskej národnosti. Informovala o tom v piatok agentúra MTI.

Uvedené združenie, ktoré okrem iného aplikuje aj štipendijný program pre deti zapísané do maďarských škôl na Slovensku, spustilo prostredníctvom svojich partnerských organizácií v SR v piatok kampaň pod heslom "Nezabudni, že si Maďar! Sčítanie ľudu 2021".

"Sčítanie obyvateľstva je pre Maďarov žijúcich na Slovensku rozhodujúce z hľadiska budúcnosti tejto menšiny," píše sa vo vyhlásení Rákociho združenia. Združenie vzniklo v roku 1989 s cieľom podporovať maďarské komunity v Karpatskom oblúku. Každé leto robí kampaň, aby maďarskí rodičia žijúci v susedných krajinách zapísali svoje deti do maďarských škôl.

Elektronickou formou realizované sčítanie obyvateľov v rámci Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 sa uskutoční v období od 15. februára do 31. marca, tzv. asistované sčítanie prebehne od apríla do októbra.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoNárodnosťMaďarskoBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu