Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Matica slovenská vyzýva Slovákov, aby sa v sčítaní prihlásili k slovenskému národu

Matica slovenská
Matica slovenská (Zdroj: TASR - Pavol Ďurčo)

BRATISLAVA - Sčítanie obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 ovplyvní rozvoj slovenskej národnej kultúry, vzdelania a identity na Slovensku i v zahraničí. Deklaruje to vo svojom vyhlásení Matica slovenská (MS).

Slovákov a Slovenky, vrátane krajanov s trvalým pobytom na Slovensku, preto vyzýva, aby "sa sebavedome prihlásili k slovenskému národu". Informovala o tom hovorkyňa MS Veronika Grznárová. "Sčítanie obyvateľstva má štátotvorný význam pre Slovenskú republiku, celú spoločnosť i jej kultúrnu a duchovnú identitu. Presné štatistiky budú potrebné aj na ďalší rozvoj slovenskej národnej kultúry, vzdelania a povedomia. V štátnej kampani pred začiatkom sčítania už o pár dní však táto téma takmer vôbec nerezonuje," zdôvodňuje výzvu Predsedníctvo MS. V stanovisku ďalej uvádza, že čo najvernejšia štatistika zloženia obyvateľstva bude potrebná aj na národnostne zmiešaných územiach, kde pôsobia kultúrne oblastné pracoviská MS i stovky matičných miestnych odborov s tisícmi členov. "Ich kultúrna a osvetová činnosť v regiónoch je jedinečne zameraná práve na podporu vlastenectva a národného povedomia, ako aj na medzikultúrny dialóg a posilňovanie vzťahu národností k Slovenskej republike ako k svojmu domovu," dodáva.

"Už z preambuly Ústavy SR vyplýva nášmu štátu povinnosť usilovať sa o rozvoj duchovnej kultúry slovenského národa. Slováci sú tak oprávnení aj prostredníctvom sčítania obyvateľov upozorniť na svoje legitímne práva, na adekvátnu štátnu podporu vlastných kultúrnych, školských a národných potrieb, obzvlášť na národnostne zmiešaných územiach," uviedli predstavitelia MS s odvolaním sa na praktické problémy, s ktorými sa stretávajú rovnako Slováci v otázke dostupnosti k vlastnej kultúre či vzdelaniu.

Podľa nich si budú štátne i verejné orgány vedomé, v ktorých mestách a obciach Slovenska nastali zmeny v zložení obyvateľstva a podľa toho budú môcť spravodlivo a rovnomerne podporovať konkrétne potreby a riešiť špecifické problémy jednotlivých skupín obyvateľstva. "Nemyslíme si, že Slovákov a Slovenky nie je potrebné vyzývať k dôslednému označeniu príslušnosti k slovenskému národu len preto, že tvoria majoritu. Veríme, že aj na základe sčítania obyvateľstva má každý, bez ohľadu na národnosť, právo na náležitú štátnu podporu vlastnej národnej kultúry, vzdelania a identity, a to vo vzájomnej úcte a pochopení," uzavreli.

Viac o téme: Sčítanie obyvateľstvaMatica slovenská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu