Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Je tu československá mutácia koronavírusu! Podľa našich vedcov sa rozšírila aj do sveta

Boris Klempa Zobraziť galériu (2)
Boris Klempa (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Do sveta sa nerozšírila len britská a juhoafrická mutácia nového koronavírusu. Vo viacerých krajinách cirkuluje aj "československý" kmeň, ktorý sa spája so zvýšenou infekčnosťou a potláčaním imunitnej odpovede organizmu.

Skupina uznávaných slovenských vedcov potvrdila nový kmeň koronavírusu. Ide o mutáciu s názvom B.1.258 a panuje na Slovensku i v susednom Česku. Po vzore zo zahraničia ho možno nazvať "československý".

Dokazuje to publikovaná vedecká práca zverejnená na portáli Virological.org, ktorej autorom je virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) spolu s výskumným tímom slovenských odborníkov. Spoluautorom štúdie je aj biochemik Pavol Čekan.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Československá mutácia je veľmi podobná tej britskej, čo sa týka infekčnosti. Expertom sa podarilo zistiť, že v sebe nesie vyššiu vírusovú nálož a má vplyv aj na závažnosť a priebeh covidu-19.

Kmeň B.1.258 bol odhalený vo vzorkách z Česka, a to v zhruba 59 percentách z 251 sekvenovaných vzoriek. Tie boli odobraté vlani v priebehu septembra a decembra. Na Slovensku sa potvrdil v 25 percentách zo 72 sekvenčných vzoriek.

Československý kmeň sa od augusta 2020 šíril v strednej časti Európy. Rýchlo sa však dostal aj do Poľska, Nemecka, Holandska, Švédska, Dánska či na Island.

Vedci podrobili analýze aj 122 pozitívnych vzoriek pochádzajúcich z plošného testovania na covid-19 v Trenčíne, ktoré prebehlo vlani v decembri. Vysvitlo, že vyššia vírusová nálož je pri československom aj anglickom kmeni koronavírusu.

Viac o téme: SlovenskoCovid-19KoronavírusMutáciaČeskoslovenská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu