Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Bojnickú aj košickú zoo zatvoria až do odvolania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BOJNICE - Národná zoologická záhrada v Bojniciach zostane od piatka (12.2.) až do odvolania zatvorená. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ako jej zriaďovateľ k tomuto kroku pristúpilo pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu a hrozbu šírenia nového koronavírusu. Informoval o tom vo štvrtok Michal Cákoci z envirorezortu.

Bojnická zoologická záhrada je prevádzkou, ktorá poskytuje služby verejnosti a v zmysle aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR musí zostať zatvorená, uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). "Ochrana zdravia ľudí, ako aj zvierat, žijúcich v zoologickej záhrade, má najvyššiu prioritu," zdôraznil.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Doteraz platil v priestoroch bojnickej zoo sprísnený režim. Návštevníci mohli byť spravidla len z okresu Prievidza a mali si možnosť pozrieť zvieratá len vo vonkajších priestoroch zoo. V zimnom, teda mimosezónnom období, počet ľudí v jednom okamihu neprekročil jedného návštevníka na 15 metrov štvorcových plochy návštevníckej časti.

Vstup a pobyt v areáli zoo mali umožnené len osoby, ktoré sa preukázali negatívnym testom na COVID–19, s prekrytými hornými dýchacími cestami a pri vstupe do zoo mali povinnosť aplikovať si dezinfekciu na ruky.

Zatvárajú aj v Košiciach 

Zoologická záhrada Košice bude od piatka (12. 2.) až do odvolania opäť zatvorená. Dôvodom je nepriaznivá epidemiologická situácia a hrozba šírenia nového koronavírusu. TASR o tom informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová.

Zoologická záhrada v mestskej časti Kavečany bola od 7. januára viac ako mesiac zatvorená pre výskyt vtáčej chrípky. Vírus laboratórne potvrdili u celkovo štyroch chovaných kačíc pižmových a troch kačíc obojkových.

Zoo otvorili vo štvrtok po tom, ako Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Košice-mesto zrušila všetky obmedzenia súvisiace s výskytom nákazy. Brány areálu však boli pre návštevníkov z mesta prístupné len deň.

Viac o téme: ZooPandémiaMinisterstvo životného prostrediaBojniceKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu