Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Ako je to s kontrolovaním tých, čo vírus prekonali? Ľudia vraj pod tlakom zháňajú ďalší certifikát!

Slovenská lekárska komora hlási podnety od ľudí, ktorí infekciu prekonali. Zobraziť galériu (3)
Slovenská lekárska komora hlási podnety od ľudí, ktorí infekciu prekonali. (Zdroj: Topky/Maarty, TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Slovenská lekárska komora (SLK) v týchto dňoch upozorňuje na množiace sa podnety od ľudí, ktorí už Covid-19 prekonali a musia sa tak prezentovať aj kontrolným orgánom. Na to by ale podľa všetkého mala stačiť SMS o pozitivite či certifikát, ale nie je tomu vraj vždy tak. Pacienti sa totiž húfne vracajú k všeobecným lekárom, aby im vystavili ešte jedno extra potvrdenie o prekonaní tohto ochorenia. Polícia sa bráni, že na takéto dôkazy by skutočne mala postačovať potvrdzujúca SMS či certifikát z testovania.

SLK, ktorú vedie lekár Marián Kollár vraj prišla do styku s viacerými podnetmi. "Slovenská lekárska komora dostala viacero podnetov od všeobecných lekárov, ku ktorým opäť začali chodiť pacienti a žiadať potvrdenie o prekonaní COVID-19. Potvrdenie od pacientov vraj žiadajú policajti a zamestnávatelia, a to napriek tomu, že už niekoľko týždňov platí schválené nariadenie ministerstva zdravotníctva aj hlavného hygienika, že prekonanie COVID-19 potvrdzuje aj SMS o pozitivite, prípadne certifikát," uvádza so znepokojením komora.

Marián Kollár zo SLK
Zobraziť galériu (3)
Marián Kollár zo SLK  (Zdroj: Topky/Maarty)

Žiadne potvrdenie od lekára nie je nutné

"Potvrdenie od všeobecného lekára o prekonaní COVID-19 teda nie je potrebné. SLK preto opätovne vyzýva kompetentných, aby upozornili príslušné orgány, aby uznávali ako doklad o prekonaní Covidu aj spomínané SMS či certifikáty. Komora zároveň prosí aj pacientov, aby preto nechodili zbytočne do ambulancií všeobecných lekárov, ak majú potvrdenie o pozitivite v SMS či vo forme certifikátu," uzavrela komora lekárov.

Čo na to polícia?

V súvislosti s týmito informáciami a podnetmi sme oslovili aj samotný policajný zbor. "Vzhľadom na to, že aktuálne platí, že policajti pri kontrole dodržiavania opatrení preverujú oprávnenosť zo zákazu vychádzania a certifikát, potvrdenie, sms správu či email, porovnávame s osobnými údajmi konkrétnej osoby, nevidíme dôvod na to, aby občania žiadali svojich ošetrujúcich lekárov o nejaké ďalšie potvrdenia. Veď cieľom je eliminovať stretávanie sa a tým pádom vyvarovať sa šíreniu pandémie," povedala pre Topky hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj )

Policajtom je treba situáciu vysvetliť

"Vždy zdôrazňujeme, že policajti každý prípad riešia individuálne a je dôležité s policajtmi komunikovať a vysvetľovať dôvody porušenia zákazu vychádzania. O takomto spôsobe vykonávania kontrol sú informovaní aj policajti. Opäť opakujeme, že je veľmi dôležité, aby boli občania zodpovední a príkladne pristupovali k dodržiavaniu opatrení, iba tak je možné vyhrať boj s pandémiou," uzavrela Bárdyová.

Viac o téme: CertifikátPolícia Kontrola KoronavírusSlovenská lekárska komora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu