Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS úraduje v Holandsku aj naďalej: Vláda predĺžila zákaz nočného vychádzania do 2. marca

Mark Rutte
Mark Rutte (Zdroj: SITA/AP)

AMSTERDAM - Zákaz nočného vychádzania, ktorý v súčasnosti platí na území Holandska od 21.00 h do 04.30 h, vláda v pondelok večer predĺžila do 2. marca. Informovala o tom agentúra AFP.

"Zákaz vychádzania sa predĺži... Je to nevyhnutné, pretože v Holandsku sa čoraz viac presadzujú nové, nákazlivejšie varianty koronavírusu," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom po rokovaní kabinetu. Toto opatrenie bolo zavedené prvýkrát od druhej svetovej vojny 23. januára s cieľom zabrániť "tretej vlne" pandémie koronavírusu, ktorá by ešte viac zaťažila zdravotníctvo a ekonomiku. Vláda tak urobila po varovaniach epidemiológov, že tzv. britský variant vírusu B.1.1.7 je o 50 percent infekčnejší ako pôvodný vírus SARS-CoV-2 a v Holandsku už zapríčinil dve tretiny nových prípadov nákazy, píše server DutchNews.nl.

Premiér Mark Rutte už minulý týždeň naznačil, že zrejme padne rozhodnutie o predlžení zákazu nočného vychádzania aj po 10. februári. Vláda v pondelok o tejto záležitosti rokovala s vedeckými poradcami z krízovej skupiny, ktorá odporúča stratégie boja proti koronavírusu. Krízová skupina bola za predĺženie zákazu nočného vychádzania, pretože aj napriek miernemu poklesu počtu nových prípadov nákazy a hospitalizácií ide o stále vysoké čísla a na vyhodnotenie doterajšieho účinku tohto opatrenia nebol dostatok času.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Holandská polícia sa snaží kontrolovať dodržiavanie tohto zákazu. Minulý týždeň udelila viac ako 8000 pokút za porušenie protipandemických predpisov, vo väčšine prípadov (6959 pokút) išlo o osoby, ktoré nevedeli zdôvodniť svoj pobyt vonku po 21.00 h alebo nemali rúška na tvári na miestach, kde sú povinné. Vyhlásenie zákazu nočného vychádzania vyvolalo v Amsterdame, Rotterdame, Haagu, Eindhovene a ďalších mestách nepokoje, ktoré trvali tri dni. Policajti použili proti výtržníkom vodné delá a slzotvorný plyn. Zatknutých bolo viac ako 400 ľudí.

Viac o téme: OpatreniaZákazVychádzanieHolandskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu