Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Colníci čelia vážnym obvineniam: Zadržiavanie kamiónu s ivermektínom?! Žiadny vraj neexistuje

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images/TASR)

BRATISLAVA - Koncom januára schválil rezort zdravotníctva novinku v liečbe proti obávanému koronavírusu. Vyhoveli tak nátlaku viacerých odborníkov, ktorí si žiadali nasadenie antiparazitika ivermektínu. No už pár dní po tom, ako ministerstvo povolilo mimoriadny dovoz lieku, sa objavili prvé vážne obvinenia. Smerujú na adresu colníkov.

Colníci v Žiline majú zadržiavať kamión s liekom ivermektín. Objednávateľ tejto zásielky mal dostať pokutu vo výške závratných 100-tisíc eur. Takéto informácie sa aktuálne šíria na sociálnych sieťach. Terčom obvinení je Finančná správa. Tá sa však voči tvrdeniam ohradzuje. Odkazuje, že žiaden kamión ani neexistuje. 

"Kamión s ivermektínom, ktorý by CÚ Žilina zadržiaval, neexistuje. Z toho logicky vyplýva, že nie je pravdivá ani informácia o uloženej pokute pre objednávateľa vyššej ako 100.000 eur. Ide o klamlivé a vymyslené informácie. Žiadame preto médiá, aby si pred uverejnením podobných správ preverili relevantnosť informácií z oficiálneho zdroja a predišli tým poškodzovaniu dobrého mena CÚ Žilina a finančnej správy," zdôraznila hovorkyňa CÚ Žilina Božena Chríbiková.

KORONAVÍRUS Colníci čelia vážnym
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto:Finančná správa)

 

Rybanská: Finančná správa o liekoch s ivermektínom nerozhoduje

Finančná správa podľa vyjadrenia hovorkyne Martiny Rybanskej navyše vôbec nerozhoduje o liekoch, ktoré obsahujú liečivo ivermektín. Ako informovala, zásielky liekov svojvoľne nezadržiavajú, keďže nemajú v kompetencii rozhodovať o prepustení liekov príjemcom. V prípade, že sa v zásielke objaví liek pre fyzickú osobu, tak sa vždy musia obrátiť na Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Finančná správa vo svojom stanovisku spomenula aj politického analytika Jána Beránka. Ten nedávno publikoval takýto status.
Zobraziť galériu (3)
Finančná správa vo svojom stanovisku spomenula aj politického analytika Jána Beránka. Ten nedávno publikoval takýto status.  (Zdroj: reprofoto/Facebook:Ján Beránek)

Rybanská vysvetlila, že čo sa týka samotného lieku s účinnou látkou ivermektín, tak colné úrady registrujú takéto zásielky približne od januára tohto roka. Najčastejšie sú podľa jej slov zasielané z krajín ako India, Thajsko či Rusko. Colníci zadržali doteraz viac ako desať zásielok. "Ľudia si tieto lieky objednávajú z rôznych štátov prostredníctvom internetu, ale lieky sú im väčšinou zasielané z Indie a často bez príbalového letáku len samotné blistre v obálkach," povedala s tým, že išlo o rôzne druhy liekov v zásielkach, ktoré obsahovali účinnú látku ivermektín.

Liek Ivermectin na Slovensku nie je registrovaný. Povolenie na jeho terapeutické použitie vydalo Ministerstvo...

Uverejnil používateľ Štátny ústav pre kontrolu liečiv Utorok 2. februára 2021

Pri liekoch si finančná správa od ŠÚKL vyžiada stanovisko, v ktorom sa uvádza, či je možné lieky prepustiť do voľného obehu. V prípade, že štátny ústav nesúhlasí, aby sa lieky dostali k adresátovi, colný úrad vydá rozhodnutie o neprepustení tovaru do voľného obehu. "Zásielky s týmto druhom tovaru sú potom vo väčšine prípadov zasielané späť na adresu odosielateľa," doplnila Rybanská s tým, že prípadne sa tovar zlikviduje.

Nepovolené, zakázané aj falšované lieky sa môžu podľa hovorkyne tiež "skryť" za výraz "výživové doplnky", ktoré nepotrebujú prejsť cez registráciu ŠÚKL. Finančná správa však pripomenula, že pred umiestnením výživového doplnku na slovenský trh musí dovozca písomne ohlásiť jeho prvé umiestnenie na trh Úradu verejného zdravotníctva SR. Netýka sa to však neobchodného dovozu pre osobnú spotrebu.

Čo je ivermektín?

Ide o antiparazitikum, ktoré má aj veľmi silné antivírusové a protizápalové vlastnosti pri COVID-19. Podporuje to narastajúci počet štúdií, ktoré poukazujú na jeho účinnosť nielen v rámci in-vitro a zvieracích modelov, ale aj v mnohých klinických podania z centier a krajín z celého sveta.

Liek sa bude podávať ako súčasť ďalšej liečby. Je už registrovaný vo viacerých krajinách, napríklad vo Francúzsku, USA, Švédsku a Nórsku. U nás získal povolenie na terapeutické využitie, zatiaľ na obdobie pol roka. 

MINISTER ZDRAVOTNÍCTVA SCHVÁLIL POUŽÍVANIE LIEKU IVERMECTIN Lekári na Slovensku dostali do rúk nové liečivo na boj...

Uverejnil používateľ Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky Streda 27. januára 2021
Viac o téme: HoaxFinančná správaIvermektín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu