Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šokujúce zistenie polície: Milé babičky a deduškovia? Omyl, vulgarizmy najtvrdšieho kalibru!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Vďaka internetu môžeme vidieť svojich blízkych, aj keď sú ďaleko. Rýchlo sa dostaneme k informáciám, ktoré sme kedysi museli krvopotne hľadať v knižnici. Mnohé povinnosti vybavíme online. Všetko však so sebou prináša aj isté nebezpečenstvo. Polícia upozornila na to, že hoaxy a vulgárne príspevky často šíria tí, od ktorých by ste to čakali najmenej.

Do online sveta sa za uplynulé roky dostali aj seniori. Profily babičiek či deduškov neraz zdobí milá fotografia s vnúčatkami. Podľa polície však existujú konkrétne príklady, keď takéto na pohľad milo pôsobiace osoby používajú v hádkach pod svojimi statusmi či príspevkami, ktoré zdieľajú, vulgarizmy najtvrdšieho kalibru. Upozornili na to pri príležitosti Svetového dňa bezpečného internetu.

Ilustračná foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračná foto  (Zdroj: SITA)

"Z analýzy viacerých príspevkov vyplýva, že práve staršia generácia vo veľkom počte zdieľa hoaxy rôzneho druhu. Existujú konkrétne príklady, keď staré mamy používajú v hádkach pod takýmito svojimi statusmi tvrdé vulgarizmy, pri čom vedľa nich majú profilovú fotografiu so svojimi vnúčatami," popísali ochrancovia zákona na sociálnej sieti.

Dezinformácie a závislosť

Za zaujímavý fenomén polícia považuje virálnosť, teda masovú šíriteľnosť takýchto statusov. Dezinformácie sa, žiaľ, dokážu rozšíriť bleskovou rýchlosťou. Stačí pár minút či hodín a dostanú sa k desiatkam tisícom ľudí.

"Samostatná kapitola je čas, ktorý (nielen) seniori trávia na internete, hlavne na Facebooku. Nie je ničím výnimočným, že na nástenke profilu seniora je denne niekoľko desiatok statusov a zdieľaných príspevkov," dodali policajti.

Tí zároveň apelujú na mladšiu generáciu, aby chránili svojich starších blízkych. "Tak, ako sa nás snažili chrániť ako deti a vystríhali nás, mali by sme im to oplatiť rovnakou kartou, keď problémom 21. storočia začali čeliť oni sami," uzavreli v príspevku.

ŠOKUJÚCE ZISTENIE? NA INTERNETE FIČIA ČORAZ STARŠÍ, KTORÍ ŠÍRIA HOAXY A VULGÁRNE PRÍSPEVKY Pri príležitosti Svetového...

Uverejnil používateľ Polícia Slovenskej republiky Utorok 9. februára 2021
Viac o téme: SenioriInternet Hoaxy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu