Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Už aj regionálny úrad v Košiciach navrhuje, aby sa školy od pondelka neotvorili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

KOŠICE - Základné ani materské školy v Košiciach by sa od pondelka (8. 2.) nemali otvoriť. Navrhla to riaditeľka košického regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Zuzana Dietzová. Ako informuje mesto na svojej webovej stránke, definitívne o tom rozhodne okresný krízový štáb, ktorý zasadne v sobotu o 18.00 h.

Dietzová svoj návrh zdôvodnila zvyšujúcim sa výskytom britskej mutácie nového koronavírusu, ktorá medzi pozitívne testovanými ľuďmi v Košiciach dosahuje viac ako 80 percent, ako aj kritickou situáciou v košických nemocniciach a závažným priebehom ochorenia u nakazených osôb. Ďalšími dôvodmi sú podľa nej aj zvyšujúce sa čísla u detí vo veku do desať rokov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Od začiatku roka ich evidujú 86, pričom u väčšiny z nich sa potvrdila britská mutácia.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Regionálna hygienička zdôraznila, že denný nárast pozitívne testovaných v meste a v okrese Košice-okolie sa za uplynulých 14 dní drží na čísle 500 osôb a neznižuje sa. Takisto uviedla, že počet úmrtí na ochorenie COVID-19 každý týždeň prudko rastie. Celkovo na nový koronavírus zomrelo v Košiciach a okolí za viac ako päť týždňov spolu 320 ľudí, za posledný týždeň ich bolo 75.

„Vzhľadom na vyššie spomínané čísla žiadam prehodnotiť rozhodnutie o návrate detí v okresoch Košice a Košice-okolie do škôl. Navrhujem zotrvať pri súčasnom režime školskej dochádzky s tým, žeby materské školy a prvý stupeň základných škôl navštevovali iba deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre,“ povedala Dietzová. Podľa nej by rodičia, ktorých deti zostanú doma a budú sa vyučovať on-line, mali mať aj naďalej nárok na pandemickú OČR.

KORONAVÍRUS Už aj regionálny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Mesto Košice v pondelok školy neotvorí

V Košiciach sa od pondelka (8. 2.) školy neotvoria, informoval hovorca mesta Vladimír Fabian. Na odberných miestach zriadených mestom zaevidovali od stredy (3. 2.) 461 ľudí s pozitívnym výsledkom na ochorenie COVID-19.

Prednosta Okresného úradu Košice Martin Seman v súvislosti s otváraním škôl zvolal Bezpečnostnú radu okresu. Tá na základe stanoviska Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach odporučila mestu, ako zriaďovateľovi škôl a školských zariadení, neobnoviť ich prevádzku na svojom území, s výnimkou materských škôl (MŠ), školských klubov detí určených pre zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti zákonných zástupcov zabezpečujúcich zachovanie chodu hospodárstva a verejného života.

Prehodnotiť možný návrat detí do škôl žiadala riaditeľka košického RÚVZ Zuzana Dietzová. Zdôvodnila to zvyšujúcim sa počtom nakazených britskou mutáciou nového koronavírusu, kritickou situáciou v košických nemocniciach, ako aj zvyšujúci sa počet detí vo veku do desať rokov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Podľa nej by otvorenie MŠ a základných škôl (ZŠ) mohlo za súčasného stavu prispieť k zhoršeniu epidemiologickej situácie. "Situáciu budem naďalej veľmi zodpovedne sledovať, termín otvorenia škôl by mal byť predmetom ďalšieho epidemiologického vyhodnocovania v meste Košice," uviedla.

Ako Fabian informoval, počas soboty bolo v Košiciach vykonaných 25.909 testov na nový koronavírus, pričom pozitivita bola potvrdená u 187 ľudí. Pozitivita tak dosiahla 0,72 percenta. "Od 3. februára vykonali tímy celkovo 48.773 testov, 461 z nich s pozitívnym výsledkom, čo predstavuje 0,95 percenta," spresnil s tým, že dobrovoľné plošné testovanie pokračuje aj v nedeľu (7. 2.), a to od 9.00 h do 17.00 h. Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke korona.kosice.sk.

Hriňová je na tom podobne 

Mesto Hriňová v Detvianskom okrese v pondelok (8. 2.) svoje školy neotvorí. Primátor Stanislav Horník poukazuje na súčasnú situáciu. „V sobotu dopoludnia bolo na oboch odberových miestach vykonaných 409 testov, z ktorých bolo 11 pozitívnych. Je to pozivitiva 2,7 percenta,“ podotkol vo svojom stanovisku na sociálnej sieti.

 Ako dodal, pre tieto okolnosti samospráva svoje materské školy, základné školy a ani základnú umeleckú školu neotvorí. „Rozhodnutie prijímame aj po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva vo Zvolene a Okresného úradu v Detve,” zhrnul s tým, že v prvých dvoch kolách celoplošného skríningového testovania zaznamenala Hriňová pozitivitu 0,54 a 0,64 percenta.

Podľa neho pre nakazenie populácie infekčnejšou mutáciou nového koronavírusu ministerstvo školstva rozhodlo o návrate detí do škôl pre Hriňovú v najmenej vhodnom čase. Spomenul tiež, že s návratom detí do škôl počíta samospráva najskôr po jarných školských prázdninách. V sobotu sa môžu prísť občania otestovať do mestského kultúrneho strediska na Partizánskej ulici a aj do haly Microstep na tej istej ulici. Obe testovacie miesta sú otvorené do 20.00 h.

V nedeľu (7. 2.) bude k dispozícii jedno odberové miesto, a to v čase od 8.00 do 17.00 h. Obyvatelia môžu prísť na mobilné odberové miesto v Základnej škole s materskou školou v Krivci. Posledné odbery sa počas celého víkendu robia 30 minút pred koncom testovania. O počte čakajúcich sú Hriňovčania informovaní na adrese https://odbernemiesta.sk/mesto/hrinova.

KORONAVÍRUS Už aj regionálny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Permanentné mobilné odberové miesto v Základnej škole s materskou školou v Krivci môžu záujemcovia využívať aj mimo víkendového testovania. Prísť môžu počas celého týždňa od pondelka do piatka od 9.30 do 18.00 h, posledný odber robia zdravotníci o 17.30 h.

Viac o téme: ŠkolyOpatreniaPandémiaKošiceSlovenskoKoronavírusRegionálny úrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu