Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Ťažká pandemická situácia v Zlatých Moravciach: Nemocnica sa zatiaľ drží

Nemocnica AGEL Zlaté Moravce Zobraziť galériu (2)
Nemocnica AGEL Zlaté Moravce (Zdroj: Nemocnica AGEL Zlaté Moravce)

ZLATÉ MORAVCE - Napriek ťažkej pandemickej situácii v zlatomoravskom regióne dokáže zatiaľ Nemocnica Agel Zlaté Moravce zabezpečiť starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19, ale aj o pacientov negatívnych na ochorenie COVID-19, potvrdila poverená riaditeľka nemocnice Nina Horniaková.

„Aktuálne evidujeme šesť zamestnancov pozitívne testovaných na COVID-19, žiadny zamestnanec nie je v karanténe. Zdravotnú starostlivosť poskytujeme pre 32 pacientov s novým koronavírusom,“ zhodnotila Horniaková. Zdravotnícke zariadenia v rámci kraja si vzájomne poskytujú pomoc s presunom pacientov. „Za posledný týždeň sme prevzali 11 pacientov z okolitých nemocníc, najviac z Nemocnice Agel Levice, troch z Fakultnej nemocnice Nitra a jeden pacient bol preložený z Hospitale Šahy,“ uviedla Horniaková.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nemocnica je subjektom hospodárskej mobilizácie a v zmysle príkazu ministra zdravotníctva vyčlenila zo svojho lôžkového fondu 30 lôžok s prívodom kyslíka pre pacientov, u ktorých je možné predpokladať pozitivitu na ochorenie COVID-19 vrátane pacientov, ktorí boli pozitívne diagnostikovaní na toto ochorenie, čo je 43 percent z celkovej lôžkovej kapacity.

KORONAVÍRUS Ťažká pandemická situácia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Elaine Thompson)

Nemocnica priebežne dokončuje aj očkovanie zamestnancov, ktorí o vakcináciu prejavili záujem a zároveň chystá aj rozšírenie služieb mobilného odberového miesta. „Väčšina zamestnancov, ktorí prejavili záujem o očkovanie, už prvú dávku vakcíny dostala. Zaočkovať sa dalo približne 60 percent našich pracovníkov. Ďalší budú zaočkovaní po návrate z karantény či práceneschopnosti,“ potvrdila poverená riaditeľka.  

Mobilné odberové miesto v nemocnici stále funguje, je možné sa dať bezplatne otestovať antigénovými testami a pre objednaných záujemcov aj PCR testami. Nemocnica poskytuje aj možnosť testovania na protilátky proti novému koronavírusu.

Časť rómskej komunity musí po testovaní zostať v izolácii

Časť rómskej komunity v Zlatých Moravciach musí po víkendovom testovaní na ochorenie COVID-19 zostať izolovaná. Ide o obyvateľov piatich domov na Chyzeroveckej ulici, ktorí musia zostať v karanténe na základe vyhlášky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre. Na jej základe je mesto Zlaté Moravce povinné zabezpečiť kontrolu dodržiavania karanténnych opatrení. V izolácii musia zostať všetky osoby, ktoré boli pozitívne testované na ochorenie COVID-19, i tí, ktorí s nimi boli v úzkom kontakte.

Ako sa uvádza vo vyhláške, karanténu bude mesto zabezpečovať za asistencie polície a v spolupráci s ďalšími zložkami. „V prípade zistenia porušenia karantény zo strany povinných osôb je mesto povinné zabezpečiť obmedzenie ich pohybu v rámci Zlatých Moraviec. Musí tiež zabezpečiť neodkladné nahlásenie porušenia karantény RÚVZ v Nitre i každé nové ochorenie a podozrenie z nákazy COVID-19,“ konštatuje sa vo vyhláške.

Zlatomoravská radnica je tiež povinná zabezpečiť dezinfekciu verejných priestranstiev v bezprostrednej blízkosti rodinných domov a obydlí na Chyzeroveckej ulici. Situáciu v tejto lokalite budú monitorovať aj pracovníčky terénnej sociálnej práce. „Mestská polícia a miestna občianska hliadka v spolupráci s Policajným zborom zabezpečí monitoring dodržiavania karantény. Technické služby mesta boli požiadané o zabezpečenie dezinfekcie verejných priestranstiev v bezprostrednej blízkosti rodinných domov a obydlí na Chyzeroveckej ulici,“ informoval krízový štáb v Zlatých Moravciach.

Viac o téme: NemocnicaPandémiaSlovenskoZlaté MoravceKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu