Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ONLINE Grilovanie skončilo: Výbor rozhodol! Odporučil všetkých štyroch kandidátov, protest opozície

Milan Vetrák Zobraziť galériu (16)
Milan Vetrák (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor počas prvého dňa vypočul dvoch kandidátov na post šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). V pondelok čelili otázkam Daniel Lipšic a Peter Kysel. Každého z nich spovedali vyše štyroch hodín. Dnes sú na rade Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Výbor odporučil parlamentu všetkých štyroch kandidátov.

  • vypočúvanie kandidátov na šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry trvá dva dni (1. a 2. februára), zatiaľ vypovedali dvaja kandidáti - Peter Kysel a Daniel Lipšic
  • nového šéfa by mali poslanci voliť v stredu na aktuálnej schôdzi parlamentu, poslanci nemôžu rokovať na schôdzi, ak je zasadnutie výboru
  • prečítajte si PROFILY štyroch kandidátov
  • predstavitelia koalície tvrdia, že pre voľbu bude dôležité verejné vypočutie, po ktorom sa chcú dohodnúť na spoločnom kandidátovi
  • voľba sa mala pôvodne konať až v máji, kedy mal Dušanovi Kováčikovi skončiť mandát, no koncom minulého roka ho zadržala NAKA, vzdal sa funkcie a aktuálne je vo väzbe

VIDEO Grilovanie kandidátov na šéfa ÚŠP: Lipšic hovorí o historickej šanci! Čelí tvrdým otázkam


VIDEO Ústavnoprávny výbor po skončení vypočúvania kandidátov, ktoré trvalo viac ako 16 hodín

ONLINE sa skončil. Ďakujeme, že ste vypočúvanie sledovali s nami.

16:38 Meno nového prokurátora bude zrejme známe až budúci týždeň, uviedol Šeliga. Tlačovka sa skončila.

16:33 V koalícii ešte stále nie je dohoda. Vetrák aj Šeliga uviedli, že sa ich výber zúžil na dvoch kandidátov. Ešte dnes by mali zasadnúť poslanecké kluby koaličných strán. Vo štvrtok zasadne koalícia, aby diskutovali o mene. Na stretnutie bude pozvaný aj premiér. Hlasovať by sa mohlo v piatok, ale termín stále nie je istý.

16:26 Všetci štyri kandidáti spĺňajú podmienky na to, aby sa postavili na čelo ÚŠP. "Mrzí ma, že niektorí poslanci svojimi dramatickými výstupmi znižovali kvalitu tohto vypočúvania," povedal Vetrák. Narážal tým najmä na poslanca Ľuboša Blahu. Traja prítomní opoziční poslanci sa zdržali hlasovania vo všetkých bodoch. Na tlačovke sú prítomní len členovia výboru z koaličných strán. Smer sa už predtým vyjadril, že si na čele ÚŠP nevie predstaviť ani jedného zo štyroch kandidátov.

ONLINE Grilovanie skončilo: Výbor
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

ONLINE Grilovanie skončilo: Výbor
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:19 Predseda výboru Vetrák v závere po hlasovaní uviedol, že všetci spĺňajú podmienky a všetkých štroch kandidátov odporučia na voľbu do parlamentu. 

16:15 Ústavnoprávny výbor hlasuje.

16:07 Vypočúvanie Špirka skončilo. Ústavnoprávny výbor sa poradí a rozhodne sa. Približne o 10 minút prebehne hlasovanie, koho odporučí výbor. 

VIDEO Vasiľ Špirko po vypočúvaní

16:00 Vetrák sa pýta, aký by bol hypoteticky tandem Špirka - Žilinka a ako by ako prokurátor pôsobil pod neprokurátorom. "Za 20 rokov som na úrade so žiadnym prokurátorom nepracoval. Neviem, či by boli v niečom výhody, alebo nie," uviedol Špirko s tým, že človek, ktorý nastúpi do vedenia úradu, musí mať poznatky o histórii ÚŠP, o všetkých procesoch a podobne. 

VIDEO Vypočúvanie Vasiľa Špirka

15:19 Šeliga sa pýta Špirka na kajúcnikov. "Bolo niekoľkokrát povedané, že tento inštitút je tu už dlhé roky," hovorí. "Je zvláštne, že doteraz to nikomu nevadilo, keď sa takýmto spôsobom usvedčovali, zisťovali a odhaľovali páchatelia. Je zvláštne, prečo k tomu dochádza práve v tomto období," reagoval Špirko. 

15:05 Pročko sa pýta, či je Špirko v civilnom živote agresívny človek. "Nie," odpovedal Špirko. 

14:45 Predseda výboru Vetrák sa pýta na personálnu situáciu. Od vlády sa žiada, aby sa posilnili stavy na prokuratúre, no Vetrák nevie či stačí posilniť o troch. „Na zreteľ treba brať jednu vec, špeciálna prokuratúra má špeciálny režim – personálna otázka sa rieši výberovým konaním alebo dočasným premiestnením prokurátora," hovorí. 

14:20 "Súčasný stav je podľa mňa dostatočný. Kolúzna a úteková väzbe je dostatočne vymedzená," uviedol Špirko na adresu kolúznej väzby. "Možno by sa dalo rozšíriť oprávnenie pre súd, že by stanovil priamo v rozhodnutí, aké vyšetrovacie úkony je nevyhnutné vykonať z hľadiska existencie trvania jednotlivých väzobných dôvodov," hovorí. 

14:11 Na vypočúvanie prišiel Rastlislav Schlosár (ĽSNS) a Matúš Šutaj-Eštok, ktorý počas vypočúvania Šantu chýbali. 

Vypočutie Vasiľa Špirka na
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:10 Špirko sa vyjadruje k osobám Dobroslava Trnku, Jaromíra Čižnára a Dušana Kováčika.

„Pán Trnku poznám od roku 2000. Po roku 2004 sa naše cesty rozišli, po jeho odchode na GP,“ uviedol Špirko. „Pána Kováčika som poznal krátkodobo na vojenskej zložke,“ povedal s tým, že ho poznal dva roky a ich cesty sa rozišli. „Vnímať som ho začal až v roku 2009, kedy bol mojím navrhovateľom a v roku 2012, kedy bol tiež mojím navrhovateľom a vtedy som sa na prokuratúru dostal,“ povedal. U Čižnára som bol krátko v roku 2016, keď som mu vysvetľoval situáciu okolo mojej osoby. „Ani s jedným z nich sme nemali osobný, ani iný vzťah,“ hovorí Špirko.

13:40 Posledný kandidát hovorí, že jeho koncepcia sa môže uviesť do života už zajtra. Chce, aby na ÚŠP pôsobili vyšetrovatelia aj analytici, aby sa zamedzilo únikom informácií smerom k podozrivým osobám. 

13:38 "Pokiaľ my ako prokurátori budeme mať prístup k vyšetrovaniu, budeme si to môcť kontrolovať," uviedol. 

Verejné vypočúvanie Vasiľa Špirka
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:36 Základnou pointou podľa Špirka je, že sa eliminuje vplyv funkcionárov NAKA na prokuratúru.

13:26 Deliacou hranicou je rok 2020. „Ten stav, ktorý tu bol do 2020 už nemôže nastať,“ uviedol. „Neviem si predstaviť, že my ako prokurátori, ktorí boli napadaní, už by to nevydržali ďalej.“ Šeliga sa stále pýta na to, aký kontrolný mechanizmus by zaviedol, aby sa viac nestalo, že prokurátori budú predmetom šikany.

„Keby taká situácia nastala teraz, revolta jednotlivých prokurátorov by bola vyššia. Je to tak nastavené,“ hovorí Špirko s tým, že je stále potrebné nastaviť mechanizmy.

Vypočutie Vasiľa Špirka na
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:20 „Doterajšie prostredie ÚŠP vnímam, že sa riadilo svojvoľne,“ uviedol Špirko s tým, že vo svojej koncepcii sa zameriava na to, aby bolo jasné riadenie. Problém bol najmä v špeciálnom prokurátorovi. „Čo by bol vnútorný kontrolný mechanizmus voči špeciálnemu prokurátorovi, ktorý by ste zaviedli?“

13:18 Šeliga sa pýtal na to, ako by zhodnotil situáciu na ÚŠP. Špirko uviedol, že situácia na ÚŠP je momentálne kritická vzhľadom na to, že Kováčik je obvinený a väzobne stíhaný. Problém je aj personálne poddimenzovanie, ale aj to, že čelia nedôvere zo strany verejnosti. 

13:14 Špirko v úvode predstavil kľúčové momenty jeho kariéry i svoju koncepciu. 

13:06 Po vyše hodinovej prestávke pokračuje výbor vypočúvaním posledného kandidáta Vasiľa Špirka. 

11:25 Vypočúvanie Šantu sa skončilo. O 13-tej príde na rad Vasiľ Špirko. 

VIDEO Ján Šanta po vypočúvaní

11:01 Šantu sa pýtajú na vynášanie zo spisov, a to, aké opatrenia by spravil. „Správne to nie je, prípravné konanie je konanie neverejné. Každé jedno zverejnenie akcie, úkonu bezprostredne ohrozuje prípravné konanie. Čím väčšia a zložitejšia vec, tým je to ťažšie,“ odpovedal Šanta. Podľa neho treba vyvodiť trestnú zodpovednosť, porušenie povinnosti sankcionovať, no treba rozlišovať, o koho ide.

VIDEO Vypočúvanie Jána Šantu

10:55 „Nikdy v živote ma nikto z obdobnou deštrukčnou požiadavkou neoslovil. V tomto smere je moja profesionálne česť a charakter jasná,“ uviedol Šanta na otázku, či ho niekedy niekto požiadal, aby konal v trestnej veci v prospech niekoho.

10:45 Šeliga sa pýtal na to, ako sa má prokuratúra brániť voči výrokom Roberta Fica, ktorí tvrdí, že obvinení sú politickými väzňami. Podľa Šantu by sa mali prokurátori brániť najmä faktami. „Určite ste si všimli zvýšenú frekvenciu mojich výrokov,“ povedal. Po ďalšie by sa veci mali čo najrýchlejšie dotiahnuť na súd.

Vypočúvanie Jána Šantu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:37 Inštitút spolupracujúceho obvineného, tzv. kajúcnika, je štandardný prostriedok dokazovania nielen na Slovensku, ale na celom svete. „Do nášho právneho poriadku bol zakotvený o ničo neskôr, ak sa nemýlil v roku 2003. Nie je to nič výnimočné ani z hľadiska právnej úpravy, ani z hľadiska právnej praxe. Všetci vieme, že v prípade tak dôležitého dôkazu ako je tento, je podstatné to, aby výpoveď takejto osoby bola objektivizovaná celým radom dôkazov,“ uviedol Šanta.

10:35 Nasleduje druhé kolo otázok. Šeliga sa pýta na kajúcnikov.

10:30 „Ja som prísny na seba a na ostatných. Keď mi chodia niektorí policajti nepripravení, prácu flákajú, vtedy som veľmi nepríjemný, keďže si neplní svoje povinnosti. Som nepríjemný na hlavných pojednávaniach, keď sa útočí a používajú sa neprimerané výrazy, ale v osobnom kontakte si myslím, že som žoviálny človek, s ktorým sa myslím si dobre rozpráva,“ uviedol Šanta a poukázal na svoj vzťah s médiám.

„Čo sa týka komunizmu, je to ťažká otázka. Myslím si, že v určitých oblastiach je pole takpovediac neprebádané,“ uviedol Šanta. „Čo si myslíte, prečo tu nie sú smeráci pri vás?“ dodal Pročko. „Tak to netuším. Možno sa ma niekto bojí,“ dodal Šanta.

Vypočúvanie Jána Šantu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:10 Pýta sa Pročko. „Asi nie ste zaujímavý, chýba nám tu elita národa,“ povedal na úvod. Narážal tým na poslanca Smeru Ľuboša Blahu či poslanca Hlasu Šutaja Eštoka. „Chcem sa spýtať, čo s tou prokuratúrou?“ znie prvá otázka. „Počul som, že ste v kontakte s ľuďmi nepríjemný, neviem, nestretol som sa s vami,“ znie druhá. „Treťou otázkou by som sa chcel spýtať, vraj sa tu nevyšetrujú niektoré trestné činy ohľadom komunizmu. Niekto si tu postaví pomník Biľaka a nič sa s tým nedeje,“ dodal. 

10:04 Kauza financovania SDKÚ

Poslanec Drdul sa pýta na kauzu financovania SDKÚ. „Nedošlo k zastaveniu, ale k odmietnutiu veci ešte pred trestným stíhaním,“ uviedol Šanta. „V rámci vyšetrovania sa zistilo, že si niečo požičali, ale aj to vrátili. Ťažko v tom hľadať trestnú činnosť. Odhliadnite prosím od politickej a spoločenskej búrky, ktorá okolo toho vznikla,“ uviedol Šanta s tým, že sa venoval len tejto okrajovej časti. Tejto kauze sa u Šantu venovali už počas vypočúvania kandidátov na generálneho prokurátora.

9:57 Šeliga zdôrazňuje, že cítia nárast extrémizmu. „Vylučujete, že za tým môže byť osobná animozita voči doktorovi Honzovi?“ pýta sa Šeliga. „Absolútne to vylučujem,“ odpovedal jasne Šanta.

Vypočúvanie Jána Šantu
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:52 „Vy stále hovoríte o zrušení, ale tu sa nič rušiť nejde,“ povedal Šanta. „Ja som naznačil presúvanie spisov v krízovej situácii, ako nastala teraz,“ uviedol. Oddelenie boja proti extrémizmu doteraz podliehalo priamo špeciálnemu prokurátorovi. „To oddelenie stálo úplne mimo systematiky, teraz sa to zjednotí tak, ako sa osvedčila táto činnosť predtým,“ vysvetľuje. „Ja v tom nevidím najmenší problém,“ uviedol. Nevidí v tom problém, keďže sa podľa neho nič nezmení.

9:47 Šeliga stále nechápe. „Je tu možnosť veci si prerozdeliť bez toho, aby sa menila organizačná štruktúra. Napriek tomu hovoríte, že idete meniť štruktúru,“ uviedol. Nevidí v tom význam, okrem výkričníka, že sa ide niečo robiť s oddelením boja proti extrémizmu. „Čo to znamená pre prokurátora, ak by sa toto oddelenie zrušilo?“

9:43 Poslanec Ondrej Dostál sa pýta Šantu na zrušenie oddelenia boja proti extrémizmu. Šanta uviedol, že zámerom generálneho prokurátora je rovnomerná vyťaženosť všetkých prokurátorov. Šeliga sa takisto zaujíma o oddelenie boja proti extrémizu. „Oddelenie boja proti extrémizmu nezanikne, stane sa súčasťou dvoch nosných odborov,“ hovorí Šanta. Šeliga sa pýta, čo sa tým zmení prakticky, keď sa to zruší. „Nezruší sa odbor, stále to bolo aj bude oddelenie. Oddelenie extrémizmu sa stane súčasťou odboru kriminality. Nič sa nestráca, nemení, neoslabuje,“ odpovedal.

Poslanec Ondrej Dostál pri
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:40 „Túto výzvu vnímam ako poslednú v živote vzhľadom na vek aj dĺžku funkčného obdobia, čo je sedem rokov,“ uviedol Šanta. 

9:37 „Pokiaľ ide o legislatívnu zmenu, som za to, aby bolo v zákone zakotvené, že bude mať povinnosť minimálne raz ročne zodpovedať za výsledky svojej práce napríklad pred ústavnoprávnym výborom alebo v pléne Národnej rady,“ uviedol.

Ďalším opatrením na zamedzenie zlyhania špeciálneho prokurátora je podľa Šantu odôvodňovanie zmeny špeciálneho prokurátora. „Momentálne sme značne poddimenzovaný, je to spôsobené aj tým, čo sa na špeciálnej prokuratúre stalo,“ uviedol Šanta.

Prokurátor Ján Šanta pri
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:35 „Zlyhávajúca kontrola bol ďalší moment, ktorý spôsobil zlyhanie bývalého špeciálneho prokurátora,“ uviedol Šanta s tým, že keby si generálny prokurátor plnil svoje povinnosti, situácii sa dalo predísť. „Nikoho nemusím presviedčať, že médiám som otvorený a ústretový,“ uviedol. „Nepochybujem o tom, že nový generálny prokurátor vezme kontrolu za dobrý koniec a bude všetko, ako má byť,“ povedal. Dôležitá je podľa neho aj kontrola prokurátorov.

9:34 Šanta v úrade špeciálnej prokuratúry pôsobí od jeho založenia. „Pokiaľ ide o pracovné výsledky, tie sú myslím ľahko merateľné,“ hovorí. „Za tie roky mám jasne sformulovanú víziu a názor na to, čo sa robilo zle, čomu musíme predchádzať a kam sa dajú veci posúvať.“ V prípade špeciálneho prokurátora to musí byť podľa neho subjekt kontrolujúci a kontrolný. Podľa Šantu je rozhodujúci prokurátorský päťboj.

9:25 Šanta v úvode povedal, že je to špecifická situácia, keďže sedí pred porotou druhýkrát. Kandidoval aj na post generálneho prokurátora. „Včera to bolo 30 rokov, čo som nastúpil do rezortu prokuratúry. Začínam poslednú štvrtinu svojho profesijného života a určite to bol jeden z momentov, prečo som súhlasil s kandidatúrou,“ povedal.

Prokurátor Ján Šanta pri
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:14 Predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák zahájil druhý deň vypočúvania kandidátov. Ako prvého vypočujú Jána Šantu.

8:45 Druhý deň vypočúvania začne o deviatej. Prvý na rade je Ján Šanta, po ňom nasleduje štvrtý a posledný kandidát Vasiľ Špirko.

8:30 V pondelok sa pre výbor postavili Peter Kysel a Daniel Lipšic. Obaja čelili otázkam ohľadom Milana Lučanského. Kysel odpovedal ja na otázku ohľadom inštitútu tzv. kajúcnika i kolúznej väzby. Lipšic čelil otázkam ohľadom komunikácie so Zsuzsovou, jeho nezaujatosti a nestrannosti kvôli minulosti politika i tragickej nehode, pri ktorej umsrtil chodca.  

Obvinenie Kováčika je veľká hanba

Prvými dvoma kandidátmi, ktorá čelili vypočúvaniu, boli Peter Kysel a Daniel Lipšic. Kysel v úvode povedal, že ho ku kandidatúre motivoval Dušan Kováčik. Rozhodol sa kandidovať potom, čo ho vzali do väzby. "Rozhodol som sa uchádzať o túto funkciu vzhľadom na udalosti, ktoré sa stali. Doktor Kováčik bol obvinený z činnosti pre zločineckú skupinu," povedal na úvod Kysel s tým, že to na neho silne emočne zapôsobilo. "Považujem to za veľkú hanbu," dodal. 

"Je to človek, ktorý sa diametrálne menil od roku 2005," uviedol Kysel s tým, že veľká zmena nastala hlavne v roku 2009 po jeho druhej kandidatúre. "Prestal to byť človek, ktorý ľudí podporoval. Stal sa z neho kontrolór," uviedol s tým, že považuje najmä koniec jeho šéfovanie za totálne menežérske zlyhanie. "Kováčik rozbil kolektív v úrade, my sme si ho lepili naspäť," vyjadril sa Kysel.

Lipšica viedli ku kandidatúre tri dôvody

Lipšic sa sústredil na tri dôvody jeho motivácie, aby kandidoval. "Prvým dôvodom je, že sa domnievam a som presvedčený o tom, že v súčasnosti je výnimočná doba, aj vďaka zmenám v spoločnosti, posunúť spravodlivosť dopredu. V minulosti taká šanca neexistovala," povedal. Zdôvodnil to aj tým, že súdy boli ovplyvnené. "Ak túto historickú šancu nevyužijeme teraz, že rovnosť pred zákonom platí, nemusíme ju využiť už nikdy," uviedol.

Druhý faktor, ktorý zvažoval, je aj jeho súčasná práca. "Pôsobím vo firme, kde máme silný trestnoprávny tím," uviedol Lipšic s tým, že zastupujú množstvo významných klientov. "Tretí a najdôležitejší faktor je ten, že pre mňa je príbeh špecializovaného trestného súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry mimoriadne inšpiratívny," povedal Lipšic a opísal skutočnosti. "Prehráte len vtedy, keď sa vzdáte." Pre Lipšica je boj proti zločinu poslaním.

Viac o téme: VypočúvanieDaniel LipšicÚrad špeciálnej prokuratúryVasiľ ŠpirkoJán ŠantaPeter Kysel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu