Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO Grilovanie kandidátov na šéfa ÚŠP: Lipšic hovorí o historickej šanci! Čelí tvrdým otázkam

Daniel Lipšic Zobraziť galériu (25)
Daniel Lipšic (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dnes začína vypočúvanie kandidátov na post šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry. Kandidátov budú vypočúvať členovia ústavnoprávneho výboru, následne by mala v parlamente na aktuálnej schôdzi prebehnúť voľba. O post sa uchádzajú štyria kandidáti.

  • vypočúvanie kandidátov na šéfa Úradu špeciálneho prokurátora potrvá dva dni (1. a 2. februára), voliť by sa následne mal na aktuálnej schôdzi
  • kandidujú štyria kandidáti - advokát a exminister Daniel Lipšic a prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Vasiľ Špirko a Ján Šanta
  • podmienkou na kandidatúru je aj previerka na stupeň "prísne tajné", NBÚ popiera, že by ju v prípade Lipšica vybavila expresne rýchlo
  • predstavitelia koalície tvrdia, že pre voľbu bude dôležité verejné vypočutie, po ktorom sa chcú dohodnúť na spoločnom kandidátovi
  • voľba sa mala pôvodne konať až v máji, kedy mal Dušanovi Kováčikovi skončiť mandát, polícia ho však koncom minulého roka zadržala a aktuálne je vo väzbe

Prečítajte si PROFILY štyroch kandidátov na šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry


VIDEO Vypočutie Daniela Lipšica

19:05 Dnešný LIVE skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami. Vypočúvanie kandidátov bude pokračovať zajtra.

VIDEO Vyjadrenie Daniela Lipšica po vypočúvaní na výbore:

18:57 Vypočúvanie Daniela Lipšica sa skončilo. Schôdza ústavnoprávneho výboru je prerušená. Zajtra sa pokračuje vypočúvaním Jána Šantu a Vasiľa Špirku. 

18:55 Blaha sa predtým pýtal, resp. zaujímal, či Šeliga pil alkohol. "Ďakujem za trpezlivosť obom kandidátom, že vydržali otázky pána Blahu. Len pre záznam, žiadny alkohol som nepil," povedal. 

18:53 Na rade je opäť Ľuboš Blaha. Ten nerozumiem útokov Šeligu. "Myslím, že pán Lipšic sa vie brániť sám, nepotrebuje nejaké šeligy," povedal Blaha. Tentokrát sa zameral na Lipšicovu profesijnú činnosť. Nikto okrem Blahu už otázky zatiaľ nemá. Pýta sa, či niekto uverí, že bude stíhať ľudí zo súčasnej koalície. "To snáď ani nebola otázka, pán poslanec," uviedol Lipšic.

18:29 Šeliga uviedol, že Blaha svojimi klamstvami a konšpiráciami dehonestuje vypočúvanie a ústavnoprávnym výborom. "Keď toľko vyťahujete Mariana Kočnera, je vidno, že sa bojíte, kto bude šéfom ÚŠP. Pán Blaha, vy ste prerazili dno," povedal Šeliga. 

18:28 Vetrák upozornil na to, že chápe, že k otázke patria aj hypotézy, no upozorňuje pred konšpiráciami. "Nič nebolo prijímané účelovo," povedal. 

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

17:55 K slovu sa opäť dostáva Ľuboš Blaha. Tentokrát sa chce venovať Lipšicovej "morálnej spôsobilosti". Vymenúva jeho tituly, naráža na to, že vraj Lipšic povedal, že si nikdy nikde neuviedol PhD. z roku 1997. Lipšic uviedol, že si ho nikdy neuvádzal pred menom ani za menom. Blaha si myslí, že klame. "Základným predpokladom, aby som odpovedal na vaše otázky je to, aby ste ma pochopili," povedal Lipšic. 

17:50 Vetrák sa pýta Lipšica, v čom je výhoda toho, že by ÚŠP riadil neprokurátor. "Práca na prokuratúre je oproti práci na súde tímová práca," odpovedal Lipšic. 

17:40 Lipšica vypočúvajú už vyše tri a pol hodiny. Niektoré z otázok sa opakujú. Momentálne prebieha druhé kolo otázok, po členoch výboru nasledujú nečlenovia.

17:00 Pročkovi vadí to, že má Lipšic kontakty na mnohých ľudí z politiky, s ktorými je kamarát a má s nimi veľmi dobré vzťahy. "Ako človeka sa vás chcem spýtať, či by nebolo lepšie vzdať sa kandidatúry," pýta sa Pročko, ktorému vadí, že bude ešte dva roky v podmienke. "Už som na to odpovedal, na konci dňa je rozhodnutie na vás, na poslancoch a parlamente. Ja som z boja nikdy neutekal, utekať nebude, aj keby som prehral," odpovedal Lipšic.

VIDEO Grilovanie kandidátov na
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:52 Lipšic vysvetlil, že vtedy na neho prebiehala kompromitačná kampaň a heslo menil niekoľkokrát, napriek tomu sa to stalo. Facebook mu podľa jeho slov hackli. 

16:48 Pýta sa Jozef Pročko. "Vy ste pre mňa ako doktor Jackyll a Mr. Hyde," uviedol. Na jednej strane je podľa neho skvelý advokát, ale na druhej strane mu vadí, že obhajuje niektorých ľudí. Nakoniec sa spýtal na to, či mu skutočne niekto v prípade jeho komunikácie s Alenou Zsuzsovou hackol počítač.

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:32 Otázky kládol Ľuboš Blaha. Ten sa pýtal na štúdium Lipšica v USA a pýtal sa ho, či Američania  chceli niečo za výmenu, keď študoval vo Washington. "Pán poslanec, povedali ste, že americká vláda ma poslala do Washingtonu. Ako akademik viete, že Harvard nie je vo Washingtone," odpovedal Lipšic. "Odporúčam takúto skúsenosť na Harvarde," doplnil Lipšic. 

16:05 Vetrák sa pýta Lipšica na úniky informácií novinárom. "Patríte k advokátom, ktorí vynášajú informácie advokátom?" pýta sa Vetrák. "Nie," odpovedal Lišpic. "Vynášanie zo spisov marí vyšetrovanie," uviedol Lipšic a menuje dve skúsenosti z čias, keď bol ministrom spravodlivosti a neskôr ministra vnútra. 

Milan Vetrák
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:49 Vypočúvanie kandidátov na špeciálneho prokurátora by malo byť v súčasnej spoločenskej atmosfére pozastavené. Ani jedného z kandidátov nepovažuje opozičný Smer-SD za dostatočne dôveryhodného. Uviedol to v pondelok šéf strany a poslanec Národnej rady SR Robert Fico.

15:31 Šutaj Eštok z Hlasu sa Lipšica pýta, čo by bolo v prípade, ak by hypoteticky mala vláda Roberta Fica 93 členov a iniciovali by novelu, akú iniciovala táto vláda a za špeciálneho prokurátora chcela nominovať Roberta Kaliňáka. "Pán poslanec, je to váš názor. Ja by som považoval za nie veľmi náležité sa porovnávať s Robertom Kaliňákom."

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

15:19 Lipšic uviedol, že nahrávky ku kauze Gorila, ktoré sa našli u Mariana Kočnera v dome, sú použiteľné ako dôkaz.

15:13 "Ak by ktokoľvek z tejto vlády bol podozrivý z toho, že naplnil skutkové znaky trestného činu, určite áno," odpovedal Lipšic na otázku, či by stíhal aj člena súčasnej vlády. Zároveň by Lipšic prerušil kontakty so všetkými, ktorí sú politicky aktívni. 

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

15:12 Lipšic považuje za nelegitímne, aby akékoľvek vedenie či nevedenie trestného stíhania bolo ovplyvňované politickým motívom. „Trestné stíhanie nie je divadlo. Trestné stíhanie musí byť postavené výlučne na dôkazoch a na ničom inom.“

VIDEO Grilovanie kandidátov na
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Musím však povedať, a nehovorím to rád, že sme mali trestné stíhania, ktoré boli účelové. Veľká časť tejto vlády bola účelovo stíhaná,“ povedal Lipšic s tým, že to konštatovala aj prokuratúra. Stíhanie zo strany Penty nebolo pre Lipšica nič príjemné. „Toto sa nemôže diať."

15:10 „Boj proti zločinu a korupciu je nemysliteľný bez zástupcom občanov a bez politikov. Budete voliť špeciálneho prokurátora. Kto presadil vznik týchto inštitúcií? Boli to politici, bol to parlament,“ hovorí Lipšic. „Nie je správne prijať naratív, že politika je špinavá. Rovnako ako v justícii sú charakterní a necharakterní prokurátori, rovnako je to v politike.“

15:04 Šeliga sa pýta, akú záruku poskytne Lipšic ľuďom, že ako šéf ÚŠP nebude prepojený na žiadneho politika. Reaguje tak aj na tlačovku Smeru, na ktorej Robert Fico opäť hovoril o politickej objednávke. "Má to viacero dimenzií. Pozíciu špeciálneho prokurátora považujem za reholu. Človek, ktorý sa stane šéfom ÚŠP sa musí odstrihúť od kontaktov, ktoré mal," povedal Lipšic. Politická kariéra podľa neho nediskvalifikuje nikoho, ktor sa uchádza o funkciu v justícii. 

14:58 Schlosár upozornil Lipšica na to, že sa vyhýba odpovedi na Krajniaka a to, že sa spomína v Gorile. "Táto vec je pod úradom, do ktorého vedenia kandidujem. Nebudem sa k tomu teraz vyjadrovať," odpovedal. 

14:49 Lišpic reaguje na druhú otázku Rastlislava Schlosára. Týka sa kauzy Gorila. "Všetky podozrenia voči Gorile je potrebné preveriť," uviedol Lipšic s tým, že keď prevzal vyšetrovanie iný prokurátor než Kováčik, veci sa pohli. 

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:45 Lipšic čelí aj tvrdým otázkam k nehode spred pár rokov, pri ktorej usmrtil človek. "Neprajem to prežiť nikomu," uviedol s tým, že jeho správanie je známe, následne sa vzdal poslaneckému mandátu. "Ubezpečujem vás, že som nemal žiadne výhody v trestnom stíhaní," komentoval. 

14:41 K bezpečnostnej previerke uviedol, že pokiaľ je mu známe, NBÚ neporušila nič pri prideľovaní previerky. "Priemer vykonania previerky na prísne tajné je 60 dní. Pokiaľ mi je známe, moja previerka trvala 69 dní. Nevidím na tom nič výnimočné," uviedol Lipšic. Na adresu diery v zákone uviedol, že aj na tom je vidno, že to nebola novela šitá na jedného človeka.  

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:39 Lipšic sa vyjadril k otázke Borisa Suska. Ten poukázal na zmenu zákona, vďaka ktorej môžu kandidovať aj neprokurátori. Sám uviedol, že to bola kedysi aj jeho iniciatíva. 

14:34 "Keď sa ma synovia spýtajú, prečo som to robil, chcem im povedať, že som to aspoň skúsil," ukončil Lipšic. 

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:29 „V roku 2009 za pomerne zvláštnych okolností rozhodli, že špeciálny súd je protiústavný. Vtedy mi kolega Procházka napísal, že sme prehrali. Môj prvý pocit bol, že je dobojované,“ uviedol Lipšic. „Prehráte len vtedy, keď sa vzdáte.“ Pre Lipšica je boj proti zločinu poslaním.

14:27 Druhý faktor, ktorý zvažoval, je aj jeho súčasná práca. „Pôsobím vo firme, kde máme silný trestnoprávny tím,“ uviedol Lipšic s tým, že zastupujú množstvo významných klientov. „Tretí a najdôležitejší faktor je ten, že pre mňa je príbeh špecializovaného trestného súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry mimoriadne inšpiratívny,“ povedal Lipšic a opísal skutočnosti. „V roku 2006 nastal zápas o zachovanie špeciálneho súdu a špeciálnej prokuratúry,“ povedal.

14:25 Daniel Lipšic sa na úvod zameria na motiváciu, prečo sa rozhodoval kandidovať. Pracovné skúsenosti sú verejnosti podľa neho známe. „Prvým dôvodom je, že sa domnievam a som presvedčený o tom, že v súčasnosti je výnimočná doba aj vďaka zmenám v spoločnosti, posunúť spravodlivosť dopredu. V minulosti taká šanca neexistovala,“ povedal. Zdôvodnil to aj tým, že súdy boli ovplyvnené. „Ak túto historickú šancu nevyužijeme teraz, že rovnosť pred zákonom platí, nemusíme ju využiť už nikdy,“ uviedol.

14:22 Výbor pokračuje vypočúvaním Daniela Lipšica.

13:49 Kysel uviedol, že ďalší dvaja svedkovia potvrdili, že sa Lučanský dopustil trestnej činnosti. K jeho vine sa vyjadrovať nechce.

13:37 NAŽIVO Peter Kysel po vypočutí Ústavnoprávnym výborom:

13:37 Blaha sa pýta ešte raz, či sa Kysel nechce ospravedlniť Lučanského rodine. "Nemám dôvod, aby som sa ospravedlňoval," a odôvodnil to. Vypočúvanie Kysela skončilo, nasleduje polhodinová prestávka. 

13:30 Blaha sa opäť pýta. Opäť hovorí o tom, či je vhodné veriť výpovediam kajúcnikov, pripomína smrť Milana Lučanského. "Prokurátor nevykonáva vyšetrovania, ale dozor trestnej veci. Ja osobne ako Peter Kysel nemôžem vykonávať vyšetrovanie," uviedol. Blahu sa počas otázky snažil upozorniť spravodajca Juraj Šeliga. Blaha namietal, že mu skáce do reči. Vetrák upozornil poslanca Blahu, že nemá hodnotiť osoby, ktoré nie sú na vypočúvaní.  

13:26 "Je to moja súkromná vec a nebudem na to odpovedať. Nevolil som však ani jednu stranu, ktorá je v parlamente," odpovedal na otázku Blahu, ktorý sa ho pýtal na to, koho volil. Kysel nevolil ani KSS. 

13:19 Šeliga sa pýtal Kysela, či má nejaké väzby na závadové osoby alebo politikov. O žiadnych nevie. "Vo voľnom čase sa venujem rodine a činskym bojovým umeniam," odpovedal. Za svoju silnú a slabú stránku považuje to, že veľa pracuje. "Očas to potom vyžadujem aj od svojich kolegov," uviedol. 

Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

13:10 Nasleduje posledné kolo otázok. Začnú poslanci ústavnoprávneho výboru, nasledujú poslanci, ktorí nie sú členmi. Potom by mal prísť na rad Daniel Lipšic, ten mal vypovedať od 13-ej. 

12:44 "Igora Matoviča nepoznám, nikdy som ho nestretol, nemám vedomosť, žeby sme sa fyzicky stretli. Pamela Záleská je sudkyňa nášho súdu, mohol som ju stretnúť na chodbách, vonku či v súdnej sieni," odpovedal Kysel. Na adresu Mikuláša Černáka uviedol, že ho stretol ako obžalovaného aj pri dohode o treste. 

12:37 "Ďakujem za veľmi emotívne položenú otázku založenú na nesprávnych informáciách," reagoval Kysel na Blahu. Ten sa ho pýtal na pochybenia v prípade vraždy Lászlóa Basternáka, ktoré Kysel vysvetlil. Na záver Blaha podotkol, že Kuciak mohol ešte žiť. Blaha ešte dodáva otázku ohľadom kontaktov Pamely Záleskej a pýta sa ho, či sa stretol s premiérom, s Mikulášom Černákom a ďalšími ľuďmi.

VIDEO Grilovanie kandidátov na
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

12:29 Kysel jasne odpovedá, že sa nebude vyjadrovať k žiadne statusu žiadneho politika. "Čo sa týka únikov informácií novinárom. Nezabúdajte, máme tu ochranu novinárskych zdrojov," odpovedal kandidát. "Vylučujem stíhanie na akékoľvek objednávky," reagoval Kysel. 

12:25 Nasleduje druhé kolo otázok. Otázky kladie opäť Ľuboš Blaha. "Príde vám šťastné, aby sa premiér Igor Matovič vyjadroval na adresu opozície, že majú šúchať nožičkami a čakať, kým po nich príde NAKA? Prečo nie sú vyšetrené úniky k novinárom?" Blaha sa pýta aj ďalšie otázky s dramatickým podtónom. Opäť opakuje, že Lučanský je politickým väzňom a poukazuje na politické procesy. "Jeden už zomrel, Milan Lučanský, máte objednávku aj na ďalších?" uzavrel teatrálne Blaha. 

12:08 Kysela sa pýtajú na útoky na politikov na sociálnej sieti. "Politik je verejná osoba, musí s takýmito prejavmi rátať," povedal Kysel. Samozrejme, netýka sa to výziev na fyzickú likvidáciu či podobne nebezpečné prejavy. "Závisí to od konkrétneho prípadu."

12:00 Šeliga sa pýtal Kysela na trestné činy extrémizmu, pričom upozornil na Ľuboša Blahu a jeho statusy. Politici môžu byť podľa neho vnímaní opatrnejšie zo strany GP, nemali by však byť tak vnímaní zo strany ÚŠP. "Zmene mala na Úrade špeciálnej prokuratúry spočívať v tom, že sa zlúčia dve oddelenia. Nebola žiadna idea ani zo strany generálneho prokuratúra, ani nikoho zrušiť stíhanie extrémistickej trestnej činnosti." Celá debata je podľa Kysela vnímaná emotívne a je nepochopená. Extrémizmus je podľa neho veľmi nebezpečný. 

VIDEO Grilovanie kandidátov na
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

11:45 Kysel odpovedal na otázku únikov informácií do médií. Podľa neho za to môže z veľkej časti únik z NAKA toku. "Podľa mňa je nešťastný aj ten spôsob, kedy napríklad Lynx komando zverejnilo na svojom Facebooku zásahy voči podozrivým," uviedol Kysel na otázku Borisa Suska. 

11:21 Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka verí, že verejné vypočutie kandidátov na špeciálneho prokurátora pred parlamentným ústavnoprávnym výborom bude profesionálne. Uviedol na svojom profile na sociálnej sieti.

"Verím, že vypočutie bude profesionálne, ale hlavne dôstojné, nezasahujúce neprimeraným spôsobom do osobnosti kandidátov, ktorí denne nasadzujú v boji za spravodlivosť život svoj a svojich blízkych," uvádza Žilinka.

11:12 Poslanec Blaha sa tentokrát pýta na to, že Kysel žiadal aj útekovú väzbu kvôli bývaniu Lučanského na Floride. "Pán poslanec, ja som podal návrh na útekovú väzbu, pretože tam existovalo spojenie na USA," uviedol Kysel s tým, že jeho návrh bol zamietnutý, keďže Lučanský to odôvodnil. Z toho dôvodu Kysel nenamietal. 

11:07 Blaha sa pýta, prečo si Kysel vybral na kolúznu väzbu práve Prešov. Podľa neho to Lučanskému sťažilo prístup. "Mal som tam spísané štyri dôvody na kolúznu väzbu. Čo sa týka umiestnenia do Prešova. Snažíme sa umiestniť osoby stíhané za rovnaké trestné činy do rôznych ústavov, ak je ich viac," povedal Kysel s tým, že sa snažia zamedziž tomu, aby prišli do kontaktu. Stíhaných bolo viacero osôb a nemôžu ich dať do jedného väzenia. Väznica v Prešove bola jediná, ktorá nebola až tak preplnená, preto umiestnili Lučanského tam. 

VIDEO Grilovanie kandidátov na
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

11:04 Po pauze pokračuje vypočúvanie Kysela. Blaha kladie otázku znova. "Koľko úkonov ste robili v prípade Milana Lučanskému za ten čas a koľko úkonov robíte pri iných politických väzňoch?" pýta sa Blaha. "Nemám vedomosť, žeby sme riešili politických väzňov," odpovedal Kysel. 

10:44 Nasleduje 15-minútová technická prestávka. 

10:39 "Čo sa týka komunikačných kanálov s generálom Lučanským. Išlo o kolúznu väzbu, kde mu bola kontrolovaná pošta i návštevy," uviedol Kysel. Pošta bola podľa neho kontrolovaná štandardným spôsobom. 

10:32 Prvé kolo otázok skončilo. Pýta sa Ľuboš Blaha. "Aký je to pocit, keď zomrie nevinný človek?" pýta sa. Kysel uviedol, že tragédiou je strata každého života. "O nevine by som sa nevyjadroval, keďže nedošlo k podaniu obžalovy." Blaha emotívne reaguje na Lučanského smrť, označil ho za hrdinu. 

10:12 Kysel o Kováčikovi

„Je to človek, ktorý sa diametrálne menil od roku 2005,“ uviedol Kysel s tým, že veľká zmena nastala hlavne v roku 2009 po jeho druhej kandidatúre. „Prestal to byť človek, ktorý ľudí podporoval. Stal sa z neho kontrolór,“ uviedol s tým, že považuje najmä koniec jeho šéfovanie za totálne menežérske zlyhanie.

VIDEO Grilovanie kandidátov na
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

10:10 Kysel o Jaromírovi Čižnárovi

„Bol to pokrok od toho, v akom bola predtým GP v úpadku,“ uviedol Kysel. „Vnímam ho ako osobu, ktorá absolútne odignorovala všetky signály, ktoré sa týkali Kováčika,“ povedal. Obdobie, kedy bol Čižnár šéfom GP nehodnotí ako dobré, ale bolo to podľa neho lepšie, ako za Trnku, kedy vládla podľa jeho slov anarchia.

10:06 Kysel o Dobroslavovi Trnkovi

Pýta sa Ondrej Dostál. „Ostal by som v prvom kole v minulosti.“ Dostál sa pýta na Dobroslava Trnku, Jaromíra Čižnára a Dušana Kováčika. „Zaujíma ma, ako ste ich vnímali a či ich viete porovnať z hľadiska vplyvu.“

Kysel pozná Trnku od konca 90. rokov. „Z môjho pohľadu to bol absolútne nekompetentný človek, aby vykonával nejakú riadiacu funkciu,“ povedal Kysel. Podľa neho bolo jeho jedinou výhodou to, že nikdy neriešil veci agresívne. „Jeho vyjadrenia na verejnosti boli katastrofálne,“ uviedol. Nahrávka, kde sa Trnka rozpráva s Marianom Kočnerom a kde ho kádruje, považuje za zlyhanie. "Jeho vplyv na prokuratúru bol deštrukčný. Považujem to za temné obdobie prokuratúry," dodal. 

VIDEO Grilovanie kandidátov na
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

10:03 „Vždy sa pozerá na mieru závažnosti informácie, ktorú osoba poskytne. Miera závažnosti musí byť vyššia, akú OČTK poznali. Musí zároveň ísť o informácie, ktoré predtým OČTK nepoznali a teda bez tej informácie by nemohli orgány konať,“ uviedol s tým, že sa na to snažia pozerať starostlivo.

10:00 Rastlislav Schlosár sa pýta na názor ohľadom spolupracujúcich obvinených, tzv. Kajúcnikov. "Spolupracujúce osoby v trestnom konaní nie sú žiadnou výnimočnosťou. Na Slovensku máme tento inštitút v zákone od roku 2003," uviedol. 

9:56 „Kováčik rozbil kolektív v úrade, my sme si ho lepili naspäť,“ vyjadril sa Kysel.

9:51 Kysel sa vyjadruje ku kolúznej väzbe. "Vždy je to otázka jednotlivej kauzy, ktorá sa rieši. Je to na individuálnom posúdení," uviedol. 

9:50 Konať mal podľa neho práve generálny prokurátor. S týmito „veternými mlynmi“ bolo podľa neho ťažké bojovať. Kysel pripomenul, že prokurátori, ktorí sa ozvali, boli trestaní. Napríklad Ján Šanta, voči ktorému bolo vymyslené disciplinárne konanie.

VIDEO Grilovanie kandidátov na
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

9:45 Šeliga na úvod uviedol, že si Kysela váži, no napriek tomu sa bude pýtať tvrdo. Pýtal sa ho na to, čo sa pýtali už predtým kandidátov na generálneho prokurátora. Čo urobili, aby Kováčika zastavili. Kysel uviedol, že by nezvolil iný postup ani teraz. „Všetci sme videli, že bola absolútna nečinnosť zo strany generálneho prokurátora smerom k špeciálnemu prokurátorovi,“ reagoval.

9:35 Kysel sa v krátkosti predstavil. Nasledujú otázky, ako prvý sa pýta Šeliga. 

9:31 Kysel dozoroval všetky kauzy sýkorovcov. Okrem iného sa podieľal aj na riešení úkladnej vraždy Lászlóa Basternáka. Čo sa týka publikačnej činnosti, tú Kysel nemá. "Dôvodom je to, že som myslím jeden z najvyťaženejších prokurátorov," povedal. Lektorskú činnosti zanechal potom, čo sa začal venovať gangu sýkorovcov. 

VIDEO Grilovanie kandidátov na
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

9:30 "Rozhodol som sa uchádzať o túto funkciu vzhľadom na udalosti, ktoré sa stali. Doktor Kováčik bol obvinený z činnosti pre zločineckú skupinu," povedal na úvod Kysel s tým, že to na neho silne emočne zapôsobilo. "Považujem to za veľkú hanbu," dodal. 

9:28 Kysel sa rozhodol kandidovať najmä potom, čo Dušana Kováčika vzali do väzby. "Bol by som rád, keby som mohol motivovať ostatných kolegov mojimi pracovnými výsledkami," povedal. Každý kandidát má na úvodné slovo približne 10 minút, následne bude čeliť otázkam členov výboru. 

9:24 Predseda výboru otvára rozpravu. O malú chvíľu budú spovedať prvého kandidáta Petra Kysela. 

VIDEO Grilovanie kandidátov na
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

9:20 Dnes bude výbor spovedať Petra Kysela a Daniela Lipšica. Lipšic by mal začať vypovedať o 13-ej. 

9:17 Predseda výboru Vetrák zahájil schôdzu. Prezidentka nevyužila možnosť klásť otázky kandidátom. Poslanci Baránik Svrček a Hajšelová sa ospravedlnili. Prítomných je deväť členov výboru.

9:15 O malú chvíľu sa začne verejné vypočutie štyroch kandidátov na šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry.

8:45 Koaličné strany by sa mali v kluboch dohodnúť so svojimi lídrami. Následne by mali lídri nájsť zhodu na mene. Ak sa koalícii nebude dariť nájsť dohodu na spoločnom kandidátovi, je pravdepodobné, že opäť bude skúšobné hlasovanie poslancov, ako to bolo pri voľbe generálneho prokurátora. Potvrdila to poslankyňa Monika Kozelová (OĽANO) s tým, že takéto hlasovanie sa osvedčilo.

8:35 "Vypočutie kandidátov na špeciálneho prokurátora bude 1. a 2. februára. Bude to v zimnej jazdiarni bratislavského hradu. Sám som to bol skontrolovať a všetko je pripravené na kvalitné 'grilovanie' jednotlivých kandidátov," povedal predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO).

8:30 Verejný híring pred ústavnoprávnym výborom sa bude konať v pondelok (1. 2.) a utorok (2. 2.). Poslanci sa preto opäť zídu na schôdzi až v stredu (3. 2.) od 9.00 h. Poslanci nemôžu rokovať na schôdzi, ak je zasadnutie výboru. Plénum zvyčajne rokuje od utorka.

Štyria kandidáti

Na pozíciu špeciálneho prokurátora kandidujú štyria uchádzači. Sú nimi advokát a exminister Daniel Lipšic a prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta, Vasiľ Špirko a Peter Kysel. Lipšica navrhol do funkcie dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda, Šantu Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy a tiež poslanci za OĽANO Juraj Gyimesi a Peter Kremský. Špirku nominoval poslanec Dominik Drdul (OĽANO) a Kysela Rada prokurátorov SR.

Atmosféra počas tretieho kola
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Na čele ÚŠP by mal byť podľa Vetráka človek, ktorý bude statočný, čestný a odborne zdatný, mal by tiež zvýšiť dôveru verejnosti v spravodlivosť a právny štát. Všetci kandidáti sú pre neho na rovnakej štartovacej čiare. Za rozhodujúci považuje verejný híring. Vetrák predpokladá, že po híringu príde na klub OĽANO premiér Igor Matovič (OĽANO) a poslanci sa dohodnú na najlepšom kandidátovi.

Na verejné vypočutie si chce počkať aj strana SaS. Poslanec a člen ústavnoprávneho výboru Alojz Baránik (SaS) v stanovisku uviedol, že strana bude apelovať aj v rámci koalície, "aby sme zvolili čestného a svedomitého špeciálneho prokurátora, o ktorom nebude ani len náznak pochybností".

Zadržanie Dušana Kováčika

Bývalého šéfa ÚŠP Dušana Kováčika zadržala NAKA 22. októbra 2020 priamo pred budovou policajného prezídia, kam šiel na stretnutie. Vyšetrovateľ NAKA ho obvinil z viacerých trestných činov a 25. októbra ho sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vzala do väzby. Prvá námestníčka generálneho prokurátora Kováčiková mu hneď 22. októbra dočasne pozastavila činnosť. 

VIDEO Grilovanie kandidátov na
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kováčik je stíhaný väzobne za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, zneužitie právomoci verejného činiteľa a korupciu. Mal fungovať v prospech takáčovcov aj pre Bödörovo komando. V polovici novembra sa listom adresovaným parlamentu vzdal funkcie špeciálneho prokurátora. "S ohľadom na skutočnosť, že uznesenie Špecializovaného trestného súdu z 25. októbra o vzatí do väzby mojej osoby nadobudlo právoplatnosť, týmto sa podľa ustanovení (...) zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry vzdávam funkcie špeciálneho prokurátora. Podpísaný JUDr. Dušan Kováčik," citoval list podpredseda parlamentu Gábor Grendel.

Nový šéf ÚŠP

Verejné vypočutie kandidátov na špeciálneho prokurátora pred parlamentným ústavnoprávnym výborom bude 1. a 2. februára. Poslanci by po vypočutí mali nového šéfa špeciálnej prokurátori aj voliť na aktuálne schôdzi. Pôvodne sa mala voľba konať neskôr. Dušanovi Kováčikovi mal mandát uplynúť až v máji 2021, no v novembri sa funkcie vzdal po tom, ako ho polícia obvinila zo zosnovania zločineckej skupiny a súd povolil jeho stíhanie vo väzbe.

Na 2. februára je zatiaľ naplánovaný rokovací deň schôdze, podľa šéfa Ústavnoprávneho výboru NR SR Milana Vetráka (OĽANO) je možné, že sa pre vypočúvanie rokovať nebude. Špeciálneho prokurátora volí a odvoláva parlament. Jeho funkčné obdobie je sedem rokov. O funkciu sa môže uchádzať občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Musí mať aspoň 15-ročnú prax v právnickom povolaní a odbornú justičnú skúšku. Posledné dva roky pred vymenovaním nesmie byť vo funkcii prezidenta SR, člena vlády, poslanca NR SR, europoslanca či primátora.

Viac o téme: Daniel LipšicÚrad špeciálnej prokuratúryVasiľ ŠpirkoJán ŠantaPeter Kysel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu