Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Obvinený Dušan Kováčik sa vzdal funkcie špeciálneho prokurátora

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa vzdal svojej funkcie. Na brífingu to potvrdil podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel. Kováčik je momentálne stíhaný väzobne a čelí viacerým obvineniam.

Dnes bolo Národnej rade SR doručené vzdanie sa funkcie špeciálneho prokurátora, oznámil podpredseda parlamentu Gábor Grendel. Ako prvý na to upozornil portál Aktuality.sk. Písomné oznámenie bolo do podateľne parlametnu doručené 11. novembra.


Dušan Kováčik ostáva vo väzbe: Súd zamietol jeho sťažnosť


Vzdávam sa funkcie

"S ohľadom na skutočnosť, že uznesenie Špecializovaného trestného súdu z 25. októbra o vzatí do väzby mojej osoby nadobudlo právoplatnosť, týmto sa podľa ustanovení (...) zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry vzdávam funkcie špeciálneho prokurátora. Podpísaný JUDr. Dušan Kováčik," citoval Grendel.

AKTUÁLNE Obvinený Dušan Kováčik
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pred dvoma dňami súd zamietol jeho sťažnosť a tak ostáva vo väzbe. Kováčik je stíhaný za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, zneužitie právomoci verejného činiteľa a korupciu. Mal fungovať v prospech takáčovcov aj pre Bödörovo komando.

Urobil najlepšie, čo mohol

Grendel si osobne myslí, že Kováčik v tejto situácii urobil to najrozumnejšie, čo mohol. Z tohto rozhodnutia vyplýva, že Národná rada bude musieť vypísať v dohľadnom čase novú voľbu špeciálneho prokurátora. O termínoch a ďalších krokoch budú podľa jeho slov verejnosť informovať. Nepredpokladá však, že by sa voľba spojila s voľbou nového generálneho prokurátora. "Je to nová informácia, musíme si s kolegami sadnúť tak, aby to bolo všetko na poriadku a v súlade so zákonmi a termínmi, ktoré zákony predpokladajú," uviedol.

AKTUÁLNE Obvinený Dušan Kováčik
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Rada prokurátorov to hodnotí pozitívne

Rada prokurátorov hodnotí pozitívne, že sa Dušan Kováčik vzdal funkcie špeciálneho prokurátora. Uviedol to jej predseda Juraj Purgat s tým, že prokurátorská rada ho k tomu predtým vyzvala. "Keďže máme oprávnenie navrhovať kandidáta na funkciu špeciálneho prokurátora, po uvoľnení tejto funkcie zasadneme a určíme si postup. O všetkom budeme verejnosť informovať," doplnil Purgat.

Prezidentka považuje rozhodnutie za logické

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje rozhodnutie Dušana Kováčika vzdať sa funkcie špeciálneho prokurátora za logické vzhľadom na závažnosť obvinení, ktorým čelí. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Poznamenal, že prezidentka už v prvej reakcii uviedla, že by sa Kováčik mal vzdať postu.

AKTUÁLNE Obvinený Dušan Kováčik
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Temná éra našich ľudí

Na Kováčikovo odstúpenie reagovala aj najsilnejšia koaličná strana OĽaNO. Z funkcie špeciálneho prokurátora, ktorý mal bojovať proti najzávažnejším formám kriminality, odstúpil človek podozrivý z korupcie, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. "Do tohto stavu nás doviedol "právny štát" v réžii Fica a Pellegriniho. Hnutie OĽANO vytrvalo poukazovalo na podozrivé zastavovanie vyšetrovania najväčších korupčných káuz, ako Gorila, „Hlas podobný Ficovi“ a množstvo ďalších. Je evidentné, že Kováčik a ďalšie postavy temnej éry „našich ľudí“ museli mať najvyššie politické krytie, a aj preto by mali predstavitelia bývalej garnitúry v politike okamžite skončiť," dodalo hnutie.

Rozhodnutie Kováčika nie je žiadne prekvapenie, myslí si Kolíková

Rozhodnutie Dušana Kováčika vzdať sa funkcie špeciálneho prokurátora nie je žiadne prekvapenie. Uviedla to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Jej stanovisko poskytol hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla. Ministerka sa nazdáva, že Kováčik mal toto rozhodnutie urobiť už skôr. "Pri tak závažných obvineniach je dôležité z hľadiska dôveryhodnosti inštitúcií, aby osoba, ktorá je na čele takejto inštitúcie, urobila takéto rozhodnutie, aj keď je to nepríjemné. A nesúvisí to vôbec s tým, či bola preukázaná vina. Súvisí to jednoducho s tým, že tá dôveryhodnosť inštitúcie padá dole," poznamenala.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Kováčik poškodil reputáciu celej prokuratúry

Dušan Kováčik poškodil reputáciu celej prokuratúry SR ťažko uveriteľným spôsobom. Uviedol to predseda Súdnej rady SR Ján Mazák v reakcii na rozhodnutie Kováčika vzdať sa funkcie špeciálneho prokurátora. Stanovisko poskytla hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady Veronika Müller. "Pán Kováčik sa vzdal funkcie špeciálneho prokurátora s takým meškaním, že jeho rezignácia sa dá komentovať len tromi slovami. Neskoro, veľmi neskoro. Jeho dlhodobé váhanie vyústilo do situácie, v ktorej zložil funkciu až keď sa definitívne ocitol vo väzbe," dodal Mazák.

Vetrák požiadal o dohodu na expresnom odchode Kováčika z funkcie

Predseda Ústavnoprávneho výboru národnej rady Milan Vetrák požiadal predsedu parlamentu o dohodnutie odchodu Dušana Kováčika z funkcie špeciálneho prokurátora v expresnom termíne. Deklaroval, že urobia všetko pre to, aby sa voľba jeho nástupcu spustila čo najskôr. Vetrák o tom informoval po štvrtkovom rokovaní výboru.

"Keďže je nemysliteľné, aby Dušan Kováčik vykonával z väzby funkciu špeciálneho prokurátora, požiadal som dnes po rokovaní na Ústavnoprávnom výbore NRSR predsedu parlamentu o dohodnutie odchodu Dušana Kováčika z funkcie v expresnom termíne," priblížil Vetrák. V zmysle zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry sa môže špeciálny prokurátor vzdať funkcie písomným oznámením Národnej rade SR. Výkon jeho funkcie v takom prípade zaniká uplynutím dvoch kalendárnych mesiacov po mesiaci, v ktorom bolo oznámenie parlamentu doručené. Zákon však umožňuje aj skorší zánik funkcie, a to v prípade dohody NRSR a špeciálneho prokurátora.

Šeliga odhaduje voľbu špeciálneho prokurátora na začiatok roka 2021

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga odhaduje, že voľba špeciálneho prokurátora v parlamente by mohla byť v januári alebo februári 2021. Odchodom Dušana Kováčika z funkcie špeciálneho prokurátora sa podľa neho začala naplno čistiť prokuratúra. "Tento pán bol zametač, ktorý 61 prípadov zamietol pod koberec. Najzávažnejšie kauzy ako Gorila a ďalšie nevyšetroval," reagoval na Kováčika na štvrtkovej tlačovej konferencii. "Je podozrivý, že sa stretával aj s politikmi a snažil sa ovplyvňovať kauzy, prokuratúru i políciu," dodal.

Voľbu by mal vyhlásiť predseda parlamentu. Podľa Šeligu ju pravdepodobne vyhlási v jeho zastúpení podpredseda NR SR Gábor Grendel. "Následne bude primeraný čas, okolo mesiaca, aby sa kandidáti mohli prihlásiť, následne bude plynúť 20-dňová lehota na zverejnenie životopisov a potom prebehne verejné vypočutie," informoval podpredseda NR SR.

Bol symbolom skorumpovanosti a zlyhania právneho štátu 

Dušan Kováčik ako špeciálny prokurátor bol podľa strany Sloboda a Solidarita symbolom skorumpovanosti a zlyhania právneho štátu za vládnutia Smeru. Tento človek nemal na špeciálnej prokuratúre už dávno čo robiť a preto je dobrou správou, že skončil. "Dušana Kováčika by sme nikdy nemuseli prosiť, aby zo svojej funkcie odišiel, ale by sme ho pri takejto závažnej skutočnosti jednoducho odvolali. Ak by sme vytrvali v prijatej zákonnej úprave prokuratúry, nemuseli sme sa prosiť mafiánovi, aby odstúpil. Medializované informácie, podľa ktorých mal byť Dušan Kováčik v pravidelnom kontakte s Norbertom Bödörom, prostredníctvom ktorého naňho vplýval Marian Kočner, dokazujú, že tento človek nemal na špeciálnej prokuratúre už dávno čo robiť. Očista prokuratúry je nevyhnutná a nedokazuje to len prípad Dušana Kováčika," uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Spravodlivosť má väčší priestor bez neho

Podľa šéfky Za ľudí paradoxom prípadu Kováčik je, že spravodlivosť na Slovensku má väčší priestor bez svojho špeciálneho prokurátora, ako mala s ním. "Sme asi jediná krajina v EÚ, kde máme špičky polície a prokuratúry obvinené z tých ťažkých trestných činov, ktoré mali podľa zákona stíhať. Takéto závažné prípady sa nemohli diať bez politického krytia. Tí, ktorí ich kryli by za to mali niesť zodpovednosť. Dušan Kováčik určite nebol hlavou tejto chobotnice, len jej chápadlo. Potrebujeme nového generálneho aj špeciálneho prokurátora, ktorí budú trestné činy stíhať, nie prikrývať," uviedla Veronika Remišová v stanovisku.

Neziskové organizácie vítajú rozhodnutie vzdať sa funkcie

Neziskové organizácie Via Iuris a Nadácia Zastavme korupciu vítajú rozhodnutie Dušana Kováčika vzdať sa funkcie špeciálneho prokurátora. Informovali o tom Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu a hovorkyňa Via Iuris Katarína Žitniaková."Aj pri plnom rešpektovaní prezumpcie neviny totiž už jeho doterajšie pôsobenie na čele úradu špeciálnej prokuratúry podľa nás nespĺňalo očakávania kladené na túto funkciu," zdôraznila Makarová.

Zastavme korupciu upozorňuje, že v minulosti dozoroval viaceré citlivé kauzy, ktoré boli zastavené alebo ich vyšetrenie nezaznamenalo výraznejší posun. "Nevysvetlil tiež vôbec dostatočne, odkiaľ vzal v hotovosti vyše 200.000 eur, ktoré pred tromi rokmi niesol do banky," poznamenala. 

"Vzhľadom na aktuálne dianie súvisiace s väzobne stíhaným Dušanom Kováčikom, ale aj prokuratúrou ako inštitúciou všeobecne potrebujeme všetci záruku, že taký zásadný post, akým je šéf špeciálnej prokuratúry, bude obsadený odbornou, ako aj morálnou autoritou," podotkla Žitniaková z Via Iuris. Nezisková organizácia víta, že kandidáti na špeciálneho prokurátora budú musieť absolvovať verejné vypočutie v Ústavnoprávnom výbore NR SR. "Na budúceho špeciálneho prokurátora by mali byť podľa Via Iuris kladené vysoké nielen odborné, ale aj osobnostné nároky," dodala Žitniaková.

Špeciálneho prokurátora volí a odvoláva parlament

Funkčné obdobie špeciálneho prokurátora je sedem rokov. O funkciu sa môže uchádzať občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Musí mať aspoň 15-ročnú prax v právnickom povolaní a odbornú justičnú skúšku. Posledné dva roky pred vymenovaním nesmie byť vo funkcii prezidenta SR, člena vlády, poslanca NR SR, europoslanca či primátora.

Kandidátov na špeciálneho prokurátora môžu navrhovať poslanci NR SR, minister spravodlivosti, verejný ochranca práv, Rada prokurátorov SR, profesijná organizácia právnikov i právnické fakulty a Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV).

Preverujú všetký prípady, ktoré Kováčik dozoroval

Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková uložila riaditeľom odborov Úradu špeciálnej prokuratúry aby preverili všetky veci, nad ktorými vykonával dozor obvinený a väzobne stíhaný špeciálny prokurátor. "Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková sa 26. októbra stretla so zástupcom ÚŠP Alexandrom Bíróm a riaditeľmi odborov, na ktorom oznámila svoje rozhodnutie - opatrenie a uložila im preveriť všetky veci, ktoré mal D. K. pridelené na dozor a osobitne preveriť zákonnosť a dôvodnosť rozhodnutí vo veciach, v ktorých zastavil trestné stíhanie," uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. 

Zadržali ho koncom októbra

Kováčik zadržala NAKA 22. októbra pred budovou policajného prezídia, kam šiel na stretnutie. Vyšetrovateľ NAKA ho obvinil z viacerých trestných činov a 25. októbra ho sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vzala do väzby. Prvá námestníčka generálneho prokurátora Kováčiková mu hneď 22. októbra dočasne pozastavila činnosť. Zároveň vyslovila názor, že je nežiaduce, aby obvinený zastával funkciu špeciálneho prokurátora. Na vzdanie sa funkcie ho vyzvala aj Etická komisia prokuratúry, Rada prokurátorov a zároveň aj 20 z 29 prokurátorov ÚŠP.

Viac o téme: Špeciálny prokurátorDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu