Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Na paličku v nose možno zabudneme: V hre sú nové metódy testovania, mohli by byť realitou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Členovia Asociácie súkromných laboratórií (AsLab) začali s testovaním viacerých možností odberu vzorky na testovanie prítomnosti ochorenia COVID-19. Uviedol to prezident asociácie, ktorá združuje spoločnosti Medirex, Alpha Medical, Klinická biochémia a Synlab, Vladimír Ježík.

"Okrem odberov pomocou kloktania ide o možnosti odberu vzorky zo sliny či žuvania pripraveného tampónu. Tieto formy testovania sú v súčasnosti v testovacej fáze, pričom po jednotlivých odberoch vždy nasleduje klasické laboratórne PCR testovanie," priblížil.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Ako dodal, po ukončení testovacej fázy a vyhodnotení výsledkov budú súkromné laboratóriá vedieť nové formy testovania ponúknuť aj verejnosti. AsLab predpokladá, že o ne bude veľký záujem. Ako potvrdila česká nemocnica Agel Ostrava - Vítkovice, v testovacej prevádzke ponúkajú možnosť testovať sa na prítomnosť nového koronavírusu zo slín, podmienkou je však aj testovanie PCR testom. 

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) ešte v piatok (22. 1.) uviedol, že možnosť testovania kloktaním zvážia. "Chceme vyjsť v ústrety našim obyvateľom maximálne. Tak, ako ide dopredu systém testovania, rôzne testy, tak sa budeme snažiť to sprístupňovať našim ľuďom, aby mali čo najvyšší benefit," povedal.

Viac o téme: MetódyPokrokTestovanieVedciSlovenskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu