Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Parlamentný výbor odporučil na post šéfa polície Kovaříka: Rozhodne Mikulec

Peter Kovařík
Peter Kovařík (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť odporučil do funkcie prezidenta Policajného zboru (PZ) Petra Kovaříka. Členovia výboru to odhlasovali po pondelkovom vypočúvaní kandidátov. Okrem Kovaříka sa o funkciu uchádzal Štefan Hamran. Šéfa polície má vymenovať minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Kovaříka v hlasovaní podporilo desať poslancov, za Hamrana hlasovali šiesti. V oboch prípadoch jeden poslanec nehlasoval a ostatní sa zdržali. Predseda výboru Juraj Krúpa (OĽANO) skonštatoval, že hlasovanie bolo tesné, čo je dôkazom, že v koalícii nebola na mene dohoda.

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odstúpení Milana Lučanského. Od septembra minulého roka PZ dočasne vedie Peter Kovařík. Hamran pôsobí ako veliteľ útvaru osobitného určenia Prezídia PZ. Funkčné obdobie prezidenta PZ je štyri roky. Tá istá osoba môže byť vymenovaná do funkcie policajného prezidenta najviac na dve funkčné obdobia.

Mikulec rozhodne do konca týždňa

Do konca týždňa sa minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rozhodne, či vymenuje do funkcie policajného prezidenta Petra Kovaříka. Berie do úvahy pondelkové odporúčanie parlamentného brannobezpečnostného výboru.

"Obidvaja kandidáti sú pre mňa kvalitnými kandidátmi. Každý z nich má svoje plusy a mínusy, každý z nich má svoj prínos. Ešte by som si to chcel prehodnotiť," povedal novinárom s tým, že "absolútne berie do úvahy" odporúčanie výboru. Svoje rozhodnutie nechce naťahovať, no chce si ešte prejsť koncepcie a návrhy, ktoré kandidáti prezentovali pred výborom.

Mikulec ubezpečil, že vláda určite nebude bojovať menej s extrémizmom, skôr naopak. "To, že boli oznámené niektoré veci, že prokuratúra alebo NAKA bude meniť prístup, neznamená, že bude menej bojovať. Tu skôr ide o to, aby sa NAKA ako špecializovaný útvar nevybíjala na niektorých extrémistických prečinoch, ktoré by de facto mohli riešiť okresné či krajské riaditeľstvá. A aby NAKA riešila závažnú trestnú činnosť," skonštatoval pred novinármi. Doplnil, že to bude treba ešte v rámci pripravovanej reformy dovysvetliť.

Viac o téme: VýborOdporúčaniePZBrannobezpečnostnýPeter Kovařík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu