Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Postupne prichádzajú výsledky víkendového skríningu: Matovič vyzdvihol Nitru!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Národ sa cez víkend opäť ponoril do plošného testovania s príznačným názvom "skríning". Už počas nedele premiér Igor Matovič oznámil, že len počas soboty sa k nemu pripojilo 1,3 milióna občanov. Teraz je čas na celovíkendové výsledky. Premiér očakáva, že číslo presiahne 3 milióny testovaných občanov.

Aktualizované 15:50 V rámci celoplošného antigénového testovania na ochorenie COVID-19 v Bardejove počas uplynulého víkendu (23. - 24. 1.) zaznamenali 0,38-percentnú mieru pozitivity. Radnica o tom informuje na svojej webstránke. Odberové tímy otestovali celkovo 11.013 ľudí, z nich 42 mali pozitívny výsledok.

Aktualizované 15:36 V rámci antigénového testovania na ochorenie COVID-19, ktoré sa v Stropkove konalo od pondelka (18. 1.) do nedele (24. 1.), zaznamenali v meste 0,75-percentnú mieru pozitivity. Ako informuje mesto na sociálnej sieti, bolo vykonaných 4916 antigénových testov, z nich 37 bolo pozitívnych. V celom okrese bolo otestovaných 8270 osôb, 50 testov bolo pozitívnych, čo predstavuje 0,6-percentnú mieru pozitivity.

Aktualizované 14:45 Vo Svidníku v rámci celoplošného antigénového testovania na ochorenie COVID-19 počas uplynulých štyroch dní (21. - 24. 1.) zaznamenali v odberových miestach zriadených mestom 0,27-percentnú mieru pozitivity. Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Kristína Tchirová, na piatich miestach bolo otestovaných celkovo 1859 ľudí, z nich piati pozitívne.

Aktualizované 14:19 Plošné testovanie v Košiciach pokračuje na niektorých odberných miestach do konca januára. Pre TASR to potvrdilo mesto Košice. Doposiaľ v rámci kontinuálneho dobrovoľného skríningu na ochorenie COVID-19 otestovali od pondelka 18. januára do nedele (24. 1.) spolu 94.772 ľudí. Ako na pondelkovom brífingu informoval primátor Jaroslav Polaček, pozitívny test malo 976 z nich. Pozitivita tak dosiahla 1,03 percenta. Čo sa týka šírenia nákazy medzi ľuďmi bez domova, podľa vedenia meste je pod kontrolou.

Aktualizované 14:09 V Liptovskom Hrádku otestovali počas trojdňového (22. - 24. 1.) skríningového testovania na ochorenie COVID-19 dokopy 1857 ľudí. Z celkového počtu malo pozitívny test 12 ľudí, čo predstavuje 0,65 percenta. Informovala o tom vedúca odboru sociálnych vecí Mestského úradu v Liptovskom Hrádku Martina Harichová.

Aktualizované 13:00 V Bratislave je aj po víkendovom skríningovom testovaní ľudí na ochorenie COVID-19 otvorených v pondelok a utorok (26. 1.) viacero odberových miest. Mnohé bratislavské mestské časti tu momentálne hlásia minimálne alebo žiadne čakacie doby.

Aktualizované 12:16 V rámci celoplošného antigénového testovania na ochorenie COVID-19 v Lipanoch počas uplynulého víkendu (23. - 24. 1.) zaznamenali 0,39-percentnú mieru pozitivity. Ako pre TASR uviedol primátor Vladimír Jánošík, odberové tímy urobili spolu 1035 testov, z toho boli štyri pozitívne. "Výsledky predbežne ukazujú, že naši občania v predchádzajúcom období pristupovali k pandemickým opatreniam zodpovedne, o čom svedčí nízke percento pozitivity," dodal primátor.

Aktualizované 11:46 Skríningového testovania na nový koronavírus sa v Žiari nad Hronom počas víkendu zúčastnilo 6757 ľudí, miera pozitívnych prípadov dosiahla 1,139 percenta. V Kremnici sa prišlo otestovať 1871 ľudí, pozitívny výsledok malo 23 z nich. (tasr)

Aktualizované 11:31 V Lučenci pokračuje testovanie na ochorenie COVID-19 na štyroch stálych odberných miestach. Na sociálnej sieti o tom informovala primátorka Alexandra Pivková. „Verím, že sa situácia v našom meste aj okrese zlepší a pribudnú ďalšie vakcinačné centrá, ktoré by celý proces očkovania v regióne výrazne zrýchlili. Mesto je pripravené byť v týchto činnostiach nápomocné,“ uviedla Pivková. Dodala, že počas víkendu na 16 odberných miestach otestovali celkovo 7947 ľudí, pričom pozitívny výsledok sa objavil v 30 prípadoch, čo značí mieru pozitivity 0,38 percenta. (tasr)

Aktualizované 11:16 "V Banskej Bystrici sa počas víkendu v našich mobilných odberných miestach dalo otestovať 29 053 ľudí. Pozitívnych bolo 182, čo je 0,63 percent. Sobota: 16 362 otestovaných, z toho 78 pozitívnych. Nedeľa: 12 691 otestovaných, z toho 104 pozitívnych. Spolu: 29 053 otestovaných, z toho 182 pozitívnych," uviedla hovorkyňa kancelárie primátora mesta Banská Bystrica Dominika Mojžišová.

Aktualizované 11:10 Čisla za víkend prezentoval primátor Hlohovca a poslanec strany Za ľudí Miroslav Kollár a tiež starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Martin Chren.

Aktualizované 10:26 V Kežmarku sa cez víkend (23. - 24. 1.) dalo otestovať 5387 osôb, pozitívne testy mali 19 z nich, čo je 0,35 percenta. Informovala Barbora Sosková z oddelenia komunikácie a propagácie mesta. (tasr)

Aktualizované 10:18 Počas štyroch dní skríningového testovania na ochorenie COVID-19 v Detve prišlo 4839 ľudí. Z otestovaných bolo pozitívnych celkovo 28 občanov, čo predstavuje mieru pozitivity viac ako pol percenta. Mesto o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke. (tasr)

Aktualizované 9:54 Počas nedele (24. 1.) sa prišlo otestovať v meste Senica 2645 ľudí, z toho 32 malo pozitívny výsledok antigénového testu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Senica Tatiana Moravcová. V priebehu všetkých štyroch dní plošného testovania v Senici odberné miesta vybavili 7871 občanov, z nich 99 odišlo s pozitívnym výsledkom testu. To predstavuje pozitivitu 1,26 percenta. (tasr)

Aktualizované 9:28 Testovanie antigénovými testami absolvovalo v trnavskej automobilke Stellantis do nedele spolu 2726 zamestnancov závodu a zamestnancov dodávateľských firiem pracujúcich v areáli automobilky. Informoval o tom hovorca spoločnosti Peter Švec. Z toho pozitívnych bolo celkovo 25 osôb, ktoré okamžite nastúpili do karantény. Miera pozitivity počas štyroch dní testovania tak dosiahla 0,92 percenta. (tasr)

Aktualizované 9:25 Premiér Igor Matovič oznámil prvé výsledky z Nitry, kde ide podľa jeho slov o pokles infekčných ľudí o 70 percent. 

KORONAVÍRUS Postupne prichádzajú výsledky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Objednávalo sa viac ako 300-tisíc ľudí

Bezplatný rezervačný systém na skríningové testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19, ktoré samosprávam poskytlo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), využilo v uplynulých dňoch takmer 350.000 ľudí. Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Bezplatný rezervačný systém využilo 321 samospráv, medzi ktorými boli obce, mestá vrátane okresných a krajských. Systém pomohol ľuďom v 582 odberných miestach. "Celkovo sa prostredníctvom rezervačného systému nahlásilo na testovanie 347.874 ľudí, a to len v období od 18. do 24. januára. Okrem toho sme na základe požiadania systém sprístupnili aj školám a firmám," priblížil Kaliňák. Záujem podľa neho prejavili aj napríklad dopravné podniky miest, ale i veľké firmy. Systém pomáhal Železniciam Slovenskej republiky, a tiež slovenským univerzitám.

Mestá a obce si rezervačný systém postupne nasadzovali od minulotýždňového víkendu, a to na základe manuálu a videoinštruktáže. Zabezpečenú mali aj asistenčnú podporu. Na základe dodatočných požiadaviek bol upravený rezervačný formulár, texty SMS a aj obsah exportu dát pre potreby miest a obcí. Rezervačný systém je mestám a obciam naďalej k dispozícii pre ďalšie prípadné testovania. ZMOS tvrdí, že samosprávy sú nastavené na informatizáciu, avšak potrebujú systémy s jednoduchou obsluhou a užitočnými funkciami.

Po sobote bola na tom najhoršie Revúca

O vysokej pozitivite testov na ochorenie COVID-19 v Revúckom okrese informoval počas nedeľňajšej tlačovej konferencii premiér Igor Matovič (OĽANO). V rámci sobotňajších výsledkov testovania bol podľa neho tento okres číslo jedna v miere pozitivity.

KORONAVÍRUS Postupne prichádzajú výsledky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Matovič ďakoval už po sobote

Počas sobotného (23. 1.) celoplošného skríningu sa na Slovensku vykonalo 1.303.949 testov. Z nich bolo pozitívnych 9979, čo predstavuje 0,77-percentnú pozitivitu. V nedeľu o tom počas tlačovej konferencie informoval predseda vlády Matovič. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) dodal, že počas dňa bolo otvorených 3791 odberných miest. Poznamenal, že situácia je pokojná, o testovanie je záujem.

KORONAVÍRUS Postupne prichádzajú výsledky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Som rád, že sa ľudia zapojili, prišli a že si uvedomujú dôležitosť tohto projektu pre nás všetkých. Doteraz je to slušný výsledok," uviedol Matovič.  Zároveň sa premiér poďakoval všetkým, ktorí pridali ruku k dielu a zabezpečili, aby skríningové testovanie malo plynulý priebeh. "Som rád, že sa spoločnosť zomkla v boji s pandémiou," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Cieľom skríningového testovania podľa Krajčího bolo identifikovať ohniská, teda lepšie regióny od horších.

Viac o téme: TestovanieVýsledkySlovenskoSkríningKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu