Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Papalášizmus, za ktorý inde padali hlavy! Úrad prednostne a v tichosti zaočkoval zamestnancov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/David Goldman, TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Nielen tenistka Dominika Cibuľková s manželom, úradníci a blízki ľudia okolo ministra zdravotníctva, ale dokonca aj príslušníci Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) sú podľa informácií topky.sk už zaočkovaní proti koronavírusu.

Kým na začiatku sa jasne hovorilo, že v prvej fáze majú vakcínu dostať zdravotníci, lekári, ktorí sú súčasťou kritickej infraštruktúry, nie je to celkom tak. Vakcínu prednostne dostali aj zamestnanci NBÚ, konkrétne príslušníci. „V 1. fáze absolvovala očkovanie približne polovica príslušníkov NBÚ na dobrovoľnej báze. Pre úplnosť dodávam, že očkovaný napríklad nebol riaditeľ úradu ani väčšina riadiacich príslušníkov,“ vysvetlil hovorca NBÚ Peter Habara. Podľa výročnej správy za rok 2019, ktorá je oficiálne publikovaná na webovej stránke NBÚ má úrad okolo 195 príslušníkov. To znamená, že okolo 100 z nich dostalo vakcínu krátko po spustení očkovania.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

NBÚ argumentuje, že aj oni sú súčasťou kritickej infraštruktúry. Odvolávajú sa na dokument pod názvom Národná stratégia očkovania proti ochoreniu COVID 19. V podmienkach Slovenskej republiky sa totiž podľa Habaru uvádza že v prvej fáze vakcinácie by mali byť zaočkované aj silové zložky štátu. „Príslušníci Národného bezpečnostného úradu sú v služobnom pomere podľa zákona č. 73/1998 rovnako ako ich kolegovia z Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby či Zboru väzenskej a justičnej stráže,“ vysvetľuje hovorca bezpečnostného úradu.

Sme súčasťou kritickej infraštruktúry, tvrdí NBÚ

O vakcináciu podľa jeho slov požiadali oficiálnym listom Nemocnicu Svätého Michala s tým, že prihlásení príslušníci sa zapoja do vakcinácie, keď príde na nich rad a budú pred nimi primárne zaočkovaní zdravotníci. Vakcínu nakoniec dostali. „Niektorí príslušníci Národného bezpečnostného úradu zabezpečujú obslužné činnosti priamo v zdravotníckych zariadeniach, aby zaručili bezpečnosť a spoľahlivosť systémov pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti občanom,“ dodal Habara. Je presvedčený, že NBÚ je neoddeliteľnou súčasťou kritickej infraštruktúry štátu.

Budova NBÚ
Zobraziť galériu (3)
Budova NBÚ  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

„Naši príslušníci majú na starosti ochranu utajovaných skutočností či kybernetickú bezpečnosť a nielen v týchto oblastiach poskytujú aktívnu súčinnosť bezpečnostným zložkám, orgánom štátnej správy a ďalším prvkom kritickej infraštruktúry Slovenskej republiky,“ dodal Habara.

Objavili sa aj informácie, že vakcínu mali prednostne dostať aj v Slovenskej informačnej službe. „Príslušníci SIS neboli očkovaní proti COVID 19 a nemáme ani informáciu, že by sa na tom malo v dohľadnej dobe niečo zmeniť,“ povedal pre topky.sk riaditeľa SIS Vladimír Pčolinský. 

Po tom, čo médiá upozorňovali na prednostné očkovania viacerých ľudí mimo zoznamu kritickej infraštruktúry, parlament schválil v skrátenom legislatívnom procese pokuty pre zdravotnícke zariadenia, ak uprednostnia ľudí mimo plánovaného zoznamu. V Česku sa s prednostným očkovaním vysporiadali inak. Minulý týždeň z funkcie Štátneho zdravotného ústavu odstúpil Pavel Březovský, keď sa prišlo na to, že ústav rozdelil tisíc vakcín pre svojich zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Väčšina z nich pritom nemala nárok na vakcínu a bola mimo schválenej očkovacej stratégie.

Viac o téme: VakcínaNBÚKoronavírusNárodný bezpečnostný úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu