Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Brannobezpečnostný výbor odsúhlasil bezpečnostnú a obrannú stratégiu, potvrdil Krúpa

Juraj Krúpa
Juraj Krúpa (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť v utorok odsúhlasil návrhy Bezpečnostnej stratégie SR a Obrannej stratégie SR. Potvrdil to predseda výboru Juraj Krúpa (OĽANO). Strategickými dokumentmi sa má parlament zaoberať na aktuálnej 23. schôdzi.

Bezpečnostná stratégia SR konštatuje, že globálna bezpečnosť sa vo viacerých ohľadoch zhoršila, čo má priamy dosah na bezpečnosť a odolnosť SR. Hrozby a výzvy, ktorým čelíme, sú čoraz zložitejšie, previazanejšie, bezprostrednejšie a majú väčšie dôsledky na našu bezpečnosť. Dokument pomenúva aktuálne hrozby a oblasti, ktorým sa treba na udržanie bezpečnosti venovať.

Obranná stratégia SR určuje základné prístupy Slovenska k zabezpečovaniu svojej obrany. Okrem nadväznosti na novú Bezpečnostnú stratégiu SR definuje konkrétne a aktuálne východiská obrannej politiky, jej ciele, spôsoby a nástroje ich napĺňania. SR v nej deklaruje zodpovednosť za vlastnú obranu. V rámci kolektívnej obrany označuje ako najúčinnejší spôsob členstvo v NATO.

Predchádzajúci vládny kabinet schválil Obrannú stratégiu SR a Bezpečnostnú stratégiu SR jednohlasne v októbri 2017. Do Národnej rady SR dokumenty neboli predložené, preto ich Slovensko definitívne neodobrilo. Posledné parlamentom schválené stratégie sú z roku 2005.

Viac o téme: SlovenskoNR SROĽANOJuraj KrúpaBrannobezpečnostný výborParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu