Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Známy publicista v tom má jasno: Referendum môže zabrzdiť aj prezidentka

Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Aktivity smerujúce k referendu o predčasných voľbách môže podľa publicistu Juraja Hrabka okrem iných faktorov ovplyvniť aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá má právo nechať referendovú otázku preskúmať ústavným súdom. Poukázal na to v TASR TV v diskusii o možnostiach prezidentky, ak jej petičný výbor odovzdá hárky s viac ako 350.000 platnými podpismi voličov.

Predloženie návrhu ústavného zákona o skrátení volebného obdobia zo strany Hlasu-SD a opätovnú iniciatívu Smeru-SD s cieľom presadiť uznesenie parlamentu o vyhlásení referenda považuje Hrabko za snahu, ktorá v praxi nemá žiadnu šancu na úspech. „Vládna koalícia nemá žiadny dôvod píliť si pod sebou konár,“ poznamenal.

Zároveň dodal, že jediná sila, ktorá môže vládnu koalíciu zbaviť v parlamente väčšiny, je ona sama. Na margo krízy vzťahov vo vláde, ktorá eskalovala ostrými spormi najmä medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽANO) a podpredsedom vlády Richardom Sulíkom (SaS), Hrabko povedal, že očakáva pokračovanie vládnutia rovnakým štýlom.

"Zmenu nepredpokladám, vzhľadom na povahy jednotlivých osôb vo vláde. Tak, ako to bolo, to aj bude. A SaS vždy napokon zrazí opätky,“ odhadol.

Publicista preto neočakáva pád vlády, ani rozpad vládnej koalície. „Ak by aj SaS opustila vládnu koalíciu, na báze strán OĽANO, Sme rodina a hnutia Za ľudí okamžite vznikne nová koalícia s 82 poslancami,“ pripomenul Hrabko.

Viac o téme: ReferendumJuraj HrabkoZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu