Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mrazivé VIDEO! Patológ Palkovič o tom, ako KORONAVÍRUS ničí pľúca: O covide prehovorili aj vyliečení policajti

Covid-19 je nebezpečné ochorenie Zobraziť galériu (2)
Covid-19 je nebezpečné ochorenie (Zdroj: FB/Ministerstvo vnútra SR)

BRATISLAVA – Výpovede troch policajtov a patológa sú dôkazom toho, že koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie covid-19, nie je žiadna chrípka a nemôžeme ho brať na ľahkú váhu. Ich slová sú adresované najmä pre ľudí, ktorí spochybňujú pandémiu tohto ochorenia.

Upozornenie: Zábery z nemocníc nie sú vhodné pre citlivé povahy!

Nový koronavírus si nevyberá a postihuje ľudí bez ohľadu na pohlavie, vek či povolanie. Prekonali ho aj niektorí príslušníci polície. Vo videu zverejnenom na sociálnej sieti rezortu vnútra hovoria o svojich skúsenostiach s covidom. „Aj napriek tomu, že sme sa s rodinou snažili dodržiavať všetky opatrenia, nakazili sme sa vírusom covid-19,“ začal svoje rozprávanie mladý policajt z Prešova. Nemal bezpríznakový priebeh. „Mal som veľké bolesti hlavy, kĺbov, chrbtice a nôh, no najhoršie boli bolesti hrudníka,“ opísal muž zákona zdôrazňujúc, že covid nie je žiadna chrípka. „Je to niečo oveľa horšie,“ dodal.  

KORONAVÍRUS Prinášame vám najnovší PREHĽAD opatrení: Matovičovci idú predsa len cestou testovania

Patológ Michal Palkovič, ktorý pitve obete covidu-19, vysvetlil, ako vírus deštruuje naše pľúca. „Koronavírus ako štandardný respiračný vírus primárne napáda tkanivo pľúc, v ktorom sa pomnoží. Nato nasleduje imunitná odpoveď a tá imunitná odpoveď je v podstate v obrane proti tomuto vírusu. Spôsobí ťažký zápalový proces, ktorý sa týka práve toho pľúcneho tkaniva,“ vysvetlil dopad covidu-19 na ľudské pľúca patológ a dodáva, že pľúcne tkanivo vtedy prestáva byť vzdušné a mení sa masu. Podľa Palkoviča pripomína skôr mäso s krvácaniami. Ide o takú deštrukciu pľúc, že pacient sa zadusí.

ROZHOVOR Patológ Palkovič o koronavíruse: Zasiahnuté pľúca pripomínajú mäso

Lekár veľmi jasne priblížil aj rozdiel medzi chrípkou a koronavírusom. Pripustil, že sú určité štádiá chrípky, ktoré sú veľmi podobné s covidovou infekciou, avšak následky a rýchlosť priebehu infekcie sú pri koronavíruse oveľa horšie. „Tá deštrukcia, ktorú vidíme, nastupuje podstatne rýchlejšie a smrť nastáva opäť veľmi rýchlo. To nie je pre chrípku až také typické. Chrípka má skôr tendenciu oslabiť pľúcne tkanivo, na ktoré nasadá napríklad hnisavý zapáľ pľúc. Toto koronavírus nerobí. On sám poškodí tie pľúca tak extenzívne, že ten pacient zomrie,“ povedal Palkovič.

Zástupcovia zákona vyzývajú ľudí, aby boli zodpovední a rešpektovali zavedené protiepidemiologické opatrenia. „Ak máte možnosť, zaočkujte sa. Ja to určite spravím,“ doplnil policajt z Humenného.

Viac o téme: SmrťPľúcaCovid-19KoronavírusPatológDeštrukcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu