Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Orave je pol metra snehu! FOTO Sneženie bude pokračovať: Pozor, na Slovensko udrú až dvojciferné mrazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/SHMÚ, Getty Images)

BRATISLAVA – Tento týždeň priniesol mrazy aj sneh. Bohatej bielej nádielke sa tešia najmä obyvatelia severných častí Slovenska. Napríklad v Oravskej Lesnej je už pol metra snehu! Mrazivé dni aj noci, rovnako sneženie, budú pokračovať aj v najbližších dňoch. Najväčšmi prituhne v dolinách a kotlinách. Meteorológovia tam v noci očakávajú až dvojciferné mrazy.

Predpoveď počasia nájdete na Predpovede.sk

Najviac snehu napadlo na severe

Na Kysuciach, Orave, Liptove a severe Prešovského kraja aktuálne leží väčšinou 15-35 cm snehu, ojedinele aj viac. Na svojej sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Oravská Lesná
Zobraziť galériu (7)
Oravská Lesná  (Zdroj: FB/SHMÚ/M. Kollár)

„Napríklad v Oravskej Lesnej je podľa našej automatickej stanice už 50 cm. Na ostatnom území je väčšinou do 15 cm, no sú aj miesta bez snehu, napr. v Juhoslovenskej kotline,“ priblížili meteorológovia.

Banská Bystrica
Zobraziť galériu (7)
Banská Bystrica  (Zdroj: FB/SHMÚ/J. Šingerová)

Ružomberok
Zobraziť galériu (7)
Ružomberok  (Zdroj: FB/SHMÚ/M. Švalec)

V piatok do našej oblasti prúdil od severu morský arktický vzduch. Denné maximum vystúpilo na -7 až -2 stupne, len na západe a miestami aj v južnej polovici stredného Slovenska bolo okolo nuly. Aké počasie bude na Slovensku prevládať tento víkend?

Sobota

V arktickom vzduchu bude od východu zasahovať do našej oblasti vo vyšších vrstvách ovzdušia brázda nízkeho tlaku vzduchu.

Bude premenlivá veľká oblačnosť. Na viacerých miestach treba rátať so snežením alebo snehovými prehánkami. Na juhu sa zrážky objavila iba miestami. Lokálne hrozí tvorba snehových jazykov a závejov, predovšetkým na severe a horských priechodoch.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Meteorológovia avizujú chladno. Najnižšia nočná teplota dosiahne -4 až -10, no v dolinách a kotlinách prituhne ešte viac. Teplota tam klesne na -10 až -16 stupňov.

Najvyššia denná teplota dovŕši -6 až -1, na severe väčšinou okolo -8 stupňov.

Zafúka severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, ktorý v nárazoch ojedinele dosiahne okolo 50 km/h. Na hrebeňoch hôr sa spočiatku vyskytne prudký až búrlivý vietor.

Nedeľa

Spočiatku sa bude vo vyšších vrstvách ovzdušia presúvať cez Karpaty až nad Balkán tlaková níž. Neskôr sa v chladnom vzduchu nad Poľskom prechodne osamostatní tlaková výš.

Oblačnosť bude premenlivá a veľká, neskôr sa miestami zmenší. V noci na viacerých miestach, cez deň miestami, očakáva sneženie alebo snehové prehánky. Lokálne opäť hrozí tvorba snehových jazykov a závejov, a to najmä na severe a východe územia a na horských priechodoch.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na -5 až -10, v severnej polovici väčšinou na -10 až -15 stupňov.

Maximálna denná teplota sa vyšplhá na -7 až -2, v severnej polovici územia na zhuba -9 stupňov.

Fúkať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 5 až 30 km/h, ktorý v nárazoch ojedinele dosiahne približne 50 km/h.

Viac o téme: PredpoveďPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu