Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Horskí záchranári varujú: Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, výstraha tretieho stupňa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK – V najvyšších polohách všetkých slovenských pohorí je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Ide o dôsledok frontálneho systému, ktorý zasiahol horské územia v utorok popoludní od severozápadu a ovplyvňuje počasie doteraz. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Upozornil, že nebezpečné miesta sa nachádzajú na všetkých orientáciách. Dlhodobo nízke teploty podľa Buliaka neprajú stabilizácii snehovej pokrývky, preto je predpoklad, že sa v kritických miestach bude situácia zhoršovať. "Sneh si zachováva prachový charakter, uvoľniť lavínu je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Počas dňa sa môžu vyskytovať aj spontánne lavíny. Cez deň očakávame silný vietor," zdôraznil Buliak.

Ráno pretrvávalo v horských oblastiach zamračené počasie so slabým snežením, nízkymi teplotami a silným vetrom, ktorý v najvyšších polohách dosahoval v nárazoch rýchlosť 108 kilometrov za hodinu. Ranná teplota sa pohybovala od mínus 18 v najvyšších polohách po mínus desať stupňov Celzia na podhorí. "Sneh je v pohoriach rozložený veľmi nerovnomerne. Najviac je akumulovaný v pásme hornej hranice lesa a na záveterných stranách hrebeňov," priblížil Buliak. Na hrebeňoch sú podľa neho často vytvorené mohutné preveje a záveje.

Silný vietor najmä na horách

V okresoch Brezno a Liptovský Mikuláš platí výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe. V týchto okresoch sa na hrebeňoch hôr miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu.

Meteorologické výstrahy na piatok
Zobraziť galériu (2)
Meteorologické výstrahy na piatok  (Zdroj: SHMÚ)

"Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uviedli meteorológovia. Výstraha platí do 13.00 h. Okrem toho v okresoch Žilina, Martin, Dolný Kubín, Ružomberok, Banská Bystrica a Poprad platí výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách.  


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.sk


Meteorológovia upozorňujú aj na tvorbu snehových jazykov a závejov v niektorých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Prešovského a Žilinského kraja. Rovnako aj nízke teploty najmä v okresoch severného Slovenska. V týchto lokalitách sa ojedinele očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu mínus 15 až mínus 20 stupňov Celzia. Výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami platí od 22.00 h do soboty do 9.00 h.

Hydrologická výstraha prvého stupňa pred vznikom povodne naďalej platí pre okres Michalovce.

Viac o téme: PočasieLavínyVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu