Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Žilinská nemocnica upozorňuje na pacientov so zanedbanou ambulantnou starostlivosťou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia)

ŽILINA - Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline upozorňuje na alarmujúci nárast pacientov, ktorí prichádzajú do nemocnice so zdravotnými problémami zanedbanými v rámci ambulantnej starostlivosti.

"Žilinská nemocnica preto dôrazne apeluje na ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí počas pandémie ochorenia COVID-19 prestali 'fyzicky' ordinovať alebo výrazne obmedzili poskytovanie zdravotnej starostlivosti, aby opätovne zabezpečili plnohodnotnú činnosť svojich ambulancií, prípadne zaistili jej adekvátnu náhradu pre pacientov," uviedla hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Doplnila, že značne narastá množstvo pacientov hospitalizovaných v kritickom stave. "Do nemocníc prichádzajú s ochorením COVID-19, pričom počas doby ochorenia sa niektorým z nich vôbec nepodarí spojiť s ambulanciou svojho lekára, dokonca ani telefonicky. Čo je zarážajúce, vôbec prvé vyšetrenie tak absolvujú až v nemocnici a, žiaľ, mnohokrát sú vo vážnom, zanedbanom zdravotnom stave, prípadne v stave, keď nedokážeme viac pomôcť," zdôraznila Záteková.

Nemocnice podľa nej nad rámec nových povinností a úloh v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 až v príliš veľkej a takmer neudržateľnej miere suplujú i primárny zdravotný sektor. "Organizácia mobilných odberových miest, pandemických pavilónov a aktuálne tiež vakcinačných ambulancií prináša rozsiahle nároky na zamestnancov pracujúcich v nemocniciach. Ich počet a dostupnosť je však obmedzený navyše výpadkom z dôvodu ochorenia COVID-19 a zároveň inými ochoreniami neumožňujúcimi pokračovať v práci. Personál nemocníc je preťažený, unavený a na hranici síl. Aj v našej nemocnici pracujú v prvej línii zdravotníci v rizikovom veku, s mnohými ochoreniami, s malými deťmi," vysvetlila hovorkyňa žilinskej nemocnice.

"Ďakujeme všetkým ambulantným poskytovateľom, ktorí aj v tomto období naďalej ostávajú pri pacientoch, plne im poskytujú zdravotnú starostlivosť, a to i v prípade nového koronavírusu. Mnohí z nich dokonca spolupracujú s nemocnicami. Vážime si ich prácu a nasadenie. Urobili sme preto maximum, aby sme včasnú možnosť vakcinácie poskytli nielen pracovníkom v našej nemocnici, ale tiež ambulantnému sektoru, a to už v prvom týždni začiatku očkovania v Žiline. Apelujeme na ambulantných lekárov a sestry, aby podali pomocnú ruku kolegom v situácii, ktorej musí oblasť celého zdravotníctva čeliť spoločne," uzavrela Záteková.

Viac o téme: NemocnicaPandémiaSlovenskoŽilinaKoronavírusZanedbaná ambulantná starostlivosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu