Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Počet pozitívne testovaných zdravotníkov v trnavskej nemocnici sa znížil

Fakultná nemocnica v Trnave Zobraziť galériu (2)
Fakultná nemocnica v Trnave (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

TRNAVA - Počet zdravotníckych pracovníkov Fakultnej nemocnice (FN) Trnava infikovaných novým koronavírusom sa v posledných dňoch znížil, vzrástol ale počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19. Informoval o tom referent pre vzťahy s verejnosťou FN Matej Martovič.

Aktuálne je hospitalizovaných 93 pacientov a ďalších sedem prijali s podozrením na ochorenie COVID-19. Z nich je na jednotke intenzívnej starostlivosti 11, na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení deväť a umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 16 ľudí. FN má vyčlenených pre pacientov so spomínaným ochorením 168 lôžok.

Celkový počet pozitívne testovaných zamestnancov FN bol k utorku (12.1.) 73, z nich zdravotníckych pracovníkov bolo 66. Pred týždňom to bolo 75 zdravotníckych pracovníkov. Z aktuálne pozitívnych je sedem lekárov a 38 zdravotných sestier.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Počet úmrtí sa zvyšuje každým mesiacom. V septembri zomreli vo FN traja pacienti z trnavského regiónu, ktorí boli hospitalizovaní s COVID-19, v októbri to bolo 16, novembri 37, decembri 82. V januári do 12. 1. je v štatistike 48 takýchto úmrtí," uviedol Martovič. Nemocnica pokračuje podľa jeho vyjadrenia vo vakcinácii proti COVID-19, zaočkovala už tisíc ľudí. "Po zamestnancoch FN prišli v tomto týždni na rad zdravotníci trnavskej polikliniky," dodal Martovič.

VÚSCH v Košiciach eviduje 55 pracovníkov v karanténe

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach v súčasnosti eviduje 55 pracovníkov, ktorí sú v karanténe v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. „Zatiaľ tento stav dokážeme pokryť z vlastných zdrojov,“ za VÚSCH to uviedla Jana Hybbenová.

Aktuálne evidujú 15 hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19, vyčlenených pre nich majú 22 lôžok s kyslíkom. „Psychický tlak je na celú spoločnosť, samozrejme, aj na nás v prvej línii, naši pacienti sú veľmi rizikovou skupinou. V súčasnosti je práca nás zdravotníckych pracovníkov najťažším a najexponovanejším povolaním nielen na Slovensku,“ dodal VÚSCH.

KORONAVÍRUS Počet pozitívne testovaných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Mejia)

VÚSCH je vysokošpecializované pracovisko zamerané na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v oblasti srdcovo-cievnych ochorení a je centrom pre pacientov z Košického aj Prešovského kraja.

NÚDCH má v karanténe 39 zdravotníckych pracovníkov

Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) má k štvrtku v karanténe pre nový koronavírus dokopy 39 zdravotníkov. Uviedla to hovorkyňa ústavu Dana Kamenická. Ako priblížila, už potvrdené ochorenie COVID-19 má desať lekárov, celkovo ich je v karanténe 13 a zo sestier má ochorenie potvrdené už 18 a ďalších osem je takisto v karanténe.

Pripomenula, že NÚDCH je bielou nemocnicou a poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Hospitalizovaných je v nej päť pacientov s ochorením COVID-19 a reprofilizovaných má 34 lôžok.

NOÚ má v karanténe 54 zdravotníkov

Národný onkologický ústav (NOÚ) mal k strede (13.1.) v domácej karanténe pre nový koronavírus štyroch lekárov a 50 zamestnancov stredného zdravotníckeho personálu z celkového počtu takmer 800 zdravotníkov. Uviedla to špecialistka pre styk s verejnosťou ústavu Patrícia Kubicová.

Ako priblížila, NOÚ poskytuje zdravotnú starostlivosť aj napriek čiastočne obmedzenej personálnej kapacite. "Nemocnica poskytuje onkologické liečby vrátane operačných zákrokov nádorových ochorení, ako aj vyšetrenia, prostredníctvom ktorých onkológovia NOÚ sledujú účinnosť liečby u onkologických pacientov," komentovala.

Z celkového počtu 250 lôžok boli v ústave reprofilizované dve lôžkové oddelenia, ktoré aktuálne fungujú ako COVID oddelenia s kapacitou 30 lôžok. "V súčasnosti je v našej nemocnici hospitalizovaných 17 onkologických pacientov s pridruženým ochorením COVID-19," dodala.

Viac o téme: NemocnicaPandémiaKošiceTrnavaFakultná nemocnicaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu