Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Aktívne zálohy by sa mohli otvoriť väčšiemu množstvu záujemcov, myslí si Naď

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Projekt aktívnych záloh by sa mohol otvoriť väčšiemu množstvu záujemcov. Podmienkou by viac nemuselo byť pôsobenie v uniformovanej zložke. Konkrétny legislatívny návrh by mohol rezort obrany predstaviť v roku 2021. V rozhovore to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). V súčasnosti eviduje rezort nízky záujem o vstup do aktívnych záloh.

„Dnes je situácia taká, že do aktívnych záloh môže ísť človek, ktorý absolvoval základnú vojenskú službu alebo pôsobil v nejakom inom bezpečnostnom zbore, a to nám výrazným spôsobom limituje počet ľudí,“ priblížil minister. Mnohí vojaci alebo vojaci vo výsluhovom dôchodku podľa neho už nemajú motiváciu ďalej slúžiť vlasti. Hovorí, že cieľom je priblížiť sa k systému v Českej republike, kde môže do aktívnych záloh vstúpiť ktorýkoľvek občan, ktorý splní zdravotné limity a určené pravidlá.

Vlani prijali Ozbrojené sily (OS) SR 57 žiadostí o prijatie do aktívnych záloh v roku 2021. Pôvodne plánovali vycvičiť 330 vojakov. Platnú zmluvu malo 130 príslušníkov aktívnych záloh. Zmeny sú potrebné aj pri dobrovoľnej vojenskej príprave. Podľa Naďa by sa mohla viac prepojiť s reálnou činnosťou ozbrojených síl. „Aby to nebolo umelé a zaujalo čo najviac ľudí,“ načrtol. Projekt by mal podľa neho predstavovať aj alternatívu k rôznym polovojenským skupinám, ktoré pôsobia na Slovensku a predstavujú bezpečnostné riziko.

„Veľa ľudí ide do tých polovojenských skupín preto, že majú radi armádu a ozbrojené sily, a nie preto, že chcú počúvať nejakého pravicového extrémistu, ktorý si napĺňa svoje politické záujmy viac, ako dbá o bezpečnosť našej krajiny,“ poznamenal. Dobrovoľná vojenská príprava je určená pre mladých ľudí od 19 rokov, ktorí chcú absolvovať vojenský výcvik a získať základné vedomosti a zručnosti, potrebné na plnenie úloh ozbrojených síl a krízového manažmentu. V roku 2019 ju absolvovalo 40 záujemcov. Vlani sa pre pandémiu nového koronavírusu nerealizovala.

Viac o téme: MinisterZálohyZáujemcoviaJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu