Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vodiči, dávajte si pozor! Hmla a poľadovica potrápia Slovákov aj počas prvého dňa v novom roku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Hmla a poľadovica sa vyskytnú počas piatka takmer na celom území Slovenska. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa.

S hmlou s dohľadnosťou 50 až 200 metrov treba počítať vo všetkých krajoch s výnimkou niektorých okresov v Prešovskom a Košickom kraji. "Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," upozorňujú meteorológovia s tým, že môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu. Šoféri by mali byť opatrní z dôvodu poľadovice, ktorá sa môže vyskytnúť na cestách na niektorých miestach.

Vzhľadom na spadnuté zrážky a výrazný vzostup vodných stavov na ukrajinskej časti povodia SHMÚ predpokladá vzostup vodných hladín na Latorici, s možnosťou dosiahnutia, respektíve prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Platí tu hydrologická výstraha prvého stupňa.

Na cestách sa tvorí poľadovica, počítať treba aj so zníženou viditeľnosťou

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné. V niektorých úsekoch však treba počítať s tvorbou poľadovice či so zníženou viditeľnosťou. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnosť.sk.

Na ceste Skalka - Kremnica je na vozovke utlačený sneh hrúbky do troch centimetrov. Miestami zľadovatený sneh sa nachádza na ceste Dedinky - Ostrá Skala. V okresoch Trnava, Piešťany a Hlohovec sa na cestách vytvára poľadovica.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý. Na vozovkách horských priechodov Čertovica, Besník, Vrchslatina, Huty, Makov, Podspády a Vernár je kašovitý alebo utlačený sneh hrúbky jedného až dvoch centimetrov. Prejazdné pre všetku dopravu sú Donovaly. Pezinská Baba je zjazdná v oboch smeroch. Pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky sú po celú zimnú sezónu uzatvorené Šútovce a nad 12 metrov Fačkovské sedlo.

Viac o téme: PočasiePoľadovicaHmlaVodičiSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu