Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vodiči, pozor: Hmla obmedzuje dohľadnosť vo viacerých lokalitách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Hmla obmedzuje dohľadnosť na 50 metrov v oblasti Zemianskej Olče a do 100 metrov v lokalitách Rusovce, Šamorín, Vlčkovce, Jarovce, Triblavina a Pezinok. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Cestári tiež informujú, že na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú nutné snehové reťaze pre všetky vozidlá, je tam utlačený sneh hrúbky štyri až päť centimetrov.

Horské prechody na území Slovenska sú podľa SSC zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem priechodov Besník, Šturec, Branisko, Donovaly, Dobšiná, Čertovica, Makov, Vrchslatina, Súľová, Štós, Grajnár a Huty, kde je na vozovke čerstvý, kašovitý až utlačený sneh hrúbky jeden až dva centimetre. Na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách môže vytvárať námraza až poľadovica.

Druhý lavínový stupeň

Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne platí vo vyšších polohách Vysokých Tatier, v Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre. V Malej Fatre a Západných Tatrách je malá hrozba pádu lavín. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"V súčasnosti sa v snehovej pokrývke nachádza viacero slabých vrstiev, po ktorých sa môžu zosunúť lavíny. Sneh totiž napadol na starú, tvrdú a zľadovatenú pokrývku. Niekde sa ešte dokonca nachádzajú vrstvy hranatozrnného snehu, ktoré sa vytvorili v decembri," priblížil Krajčí.

Vo štvrtok (7. 1.) podľa Krajčího napadlo ďalších asi 15 centimetrov snehu, hlavne na južných stranách Veľkej Fatry a v Nízkych Tatrách. "Celkovo možno povedať, že nebezpečné sú hlavne severné svahy s veľkými sklonmi pri veľkom zaťažení," doplnil. Ráno bolo na horách zamračené a hmlisto. Fúkal slabý vietor južných smerov. Teplota sa pohybovala od mínus 13 v najvyšších polohách po mínus štyri stupne Celzia v nadmorskej výške 1000 metrov.

Viac o téme: HmlaVodičiDohľadnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu