Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE Nové detaily o pokuse Lučanského o samovraždu: Pred obesením bol na psychiatrii, šéf väzníc podal demisiu!

Milan Lučanský Zobraziť galériu (14)
Milan Lučanský (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Policajný exprezident Milan Lučanský, ktorý je od začiatku decembra stíhaný väzobne, sa v utorok pokúsil o samovraždu. Jeho stav je kritický. Potvrdil to rezort spravodlivosti. Šéfka ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan v stredu priblížili viac informácií. Vyjadrenie sme sledovali online.

  • k udalosti došlo v utorok večer v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove
  • podľa vyjadrenia rezortu spravodlivosti bol Lučanský pravidelne monitorovaný a bolo mu poskytované aj psychologické poradenstvo
  • okolnosti toho, čo sa stalo, sú aktuálne predmetom vyšetrovania
  • Milan Lučanský je obvinený za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku

VIDEO Brífing Ministerstva spravodlivosti SR

Nové detaily o pokuse Lučanského o samovraždu: Pred obesením bol na psychiatrii, šéf väzníc podal demisiu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:20 - Ďakujeme, že ste s nami tlačový brífing sledovali online. O ďalších podrobnostiach vás budeme informovať.

10:15 - Lučanský za posledné dva týždne intenzívne komunikoval najmä so svojimi obhajcami. Poslednýkrát ho jeden z nich navštívil osobne 23. decembra. S rodinou v kontakte nebol.

10:05 - "Nemám informáciu, že by bola zaznamenaná smrť," povedal Ivan v súvislosti s utorkovou záchranou Lučanského. Toho mala ešte pred príchodom záchranky ratovať väzenská stráž. Záchranári mali doraziť do 20 minút.

10:03 - Bývalý policajný šéf je naďalej v kritickom stave. Jeho stav sa od utorka výrazne nezmenil. Priblížil to šéf ZVJS Milan Ivan.

MIMORIADNE Nové detaily o
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

10:00 - Lučanský sa mal podľa slov Kolíkovej obesiť na bunde. "Teraz to bola tepláková bunda," povedala na tlačovom brífingu.

09:55 - Kolíková naďalej trvá na tom, že Milan Lučanský sa v prípade prvého incidentu spred dvoch týždňov nepokúsil o samovraždu. Napriek tomu padli slová o istom "odhodlaní" už v tomto čase. Lučanskému preto bola poskytnutá psychologická pomoc, tá však nemala preukázať, že by mal samovražedné sklony. Išlo o krok z opatrnosti. Lučanský o pomoc psychológa sám nežiadal.

09:52 - K zisteniu, že sa v utorok niečo stalo, došlo počas výdaja večere. Lučanský nereagoval, nekomunikoval, väzenská stráž teda podľa slov ministerky okamžite konala. 

09:48 - Milana Lučanského našli zraneného na cele v čase o 16:39 hod.. Kontrolu v jeho prípade vykonávali desať minút predtým - o 16.30 hod. mal byť ešte v poriadku. Už spomínaný rozhovor so psychológom sa konal v rovnaký deň o 13. hodine. Taktiež bol u všeobecnej lekárky.

09:46 - Lučanského pokus o samovraždu podľa slov ministerky prešetrí nezávislá komisia. Kolíková chce do nej pozvať aj predstaviteľov opozície. Uviedla, že zvažovala aj vyvodenie politickej zodpovednosti. Napriek všetkým opatreniam však podľa jej slov nie vždy dokážu zabrániť samovraždám. Súčasťou komisie by mali byť okrem predstaviteľov opozície aj prezidentka, verejná ochrankyňa práv, Slovenská advokátska komora či zástupcovia európskych organizácií.

09:34 - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková uviedla, že nemá informáciu o tom, že v prípade prvého incidentu, po ktorom Lučanský skončil v nemocnici, by išlo o pokus o samovraždu. Z vtedajšieho poranenia Lučanského podľa nej nevyplývalo, že by chcel ukončiť svoj život. Lučanský bol podľa slov ministerky už v tom čase hospitalizovaný aj na psychiatrickom oddelení.

MIMORIADNE Nové detaily o
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

09:31 - Lučanský nemal podľa slov Ivana zanechať list na rozlúčku.

09:30 - Šéf ZVJS Milan Ivan informoval, že sa rozhodol odstúpiť zo svojej funkcie. Počas tlačového brífingu vyjadril slová ľútosti smerom k rodine Lučanského. Podotkol, že nejde o ojedinelý prípad, tento rok sa vo väzniciach udialo 41 pokusov o samovraždu. Dokonané boli tri. 

09:27 - Predbežné kamerové záznamy majú potvrdzovať, že Lučanský sa o samovraždu pokúsil sám. Cudzie zavinenie predbežne vylúčili, všetko je však naďalej predmetom vyšetrovania. Z doteraších kamerových záznamov má byť jasné, že väzenská stráž nepochybila.

09:25 - Po tom, ako Lučanského našli, pokúšali sa ho oživovať. Mal byť pravidelne kontrolovaný, ešte v ten deň mal mať posedenie so psychológom. Náznaky samovražedných sklonov sa u neho nepreukázali. Vystupovať mal sebavedomo. Uviedol to šéf ZVJS.

09:22 - Aktuálne je Milan Lučanský vo vážnom stave. Hospitalizovaný je na ARO oddelení v prešovskej nemocnici. 

09:20 - Šéf ZVJS Milan Ivan na tlačovom brífingu na úvod potvrdil, že Milan Lučanský sa pokúsil o samovraždu. Všetko sa udialo v utorok vo večerných hodinách. Lučanský sa pokúsil obesiť. 

Šokujúca správa

Rezort spravodlivosti ešte v utorok večer informoval, že podvečer v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove došlo k mimoriadnej udalosti, pri ktorej sa väzobne stíhaný Milan Lučanský pokúsil o samovraždu. „Stalo sa tak napriek tomu, že bol pravidelne monitorovaný a bolo mu poskytované aj psychologické poradenstvo,“ povedal hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

MIMORIADNA SPRÁVA! Milan Lučanský sa pokúsil o samovraždu: Mozgová smrť!

Policajný exprezident sa pokúsil obesiť. Jeho súčasný zdravotný stav je kritický a má byť pripojený na prístrojoch. Minister vnútra Roman Mikulec verí, že udalosť sa dôkladne vyšetrí a objasní. 

Milan Lučanský
Zobraziť galériu (14)
Milan Lučanský  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Milan Lučanský sa pokúsil o samovraždu: Čaputová očakáva, že sa prípad vyšetrí

Prvý incident Lučanského vo väzbe

Lučanský sa pokúsil vziať si život zhruba po dvoch týždňoch po tom, ako utrpel zranenie oka. Výsledok kontroly, ktorú vykonala štvorčlenná kontrolná skupina poverených zamestnancov ministerstva spravodlivosti, potvrdil, že k zraneniu došlo bez zavinenia inej osoby. Malo ísť o nešikovný pád vo väzbe v Prešove, čo uviedol aj generálny prokurátor Maroš Žilinka na základe výstupov z mimoriadnej previerky.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku 6. decembra rozhodol, že policajný exprezident Milan Lučanský a ďalšie štyri osoby zadržané v rámci policajnej akcie Judáš budú stíhaní väzobne. Rozhodnutie nie je právoplatné, všetci obvinení podali sťažnosť, rozhodovať tak bude Najvyšší súd SR. Bývalý policajný šéf čelí vážnym obvineniam z korupcie.

Viac o téme: SamovraždaMilan LučanskýCela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu