Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Bezpečnostná rada Banskobystrického kraja odporúča zatvoriť kostoly aj vleky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

BANSKÁ BYSTRICA - Na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) reagovala v stredu na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica. Hygienikom odporúča zavrieť vleky aj kostoly. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK.

Pandemická situácia v BBSK je mimoriadne kritická a zhoršuje sa. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva je tento kraj druhý najhorší po Trenčianskom v počtoch nových prípadov pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, v počte hospitalizovaných a pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu.

"Mimoriadna Bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica prijala viaceré odporúčania smerom k regionálnym hygienikom v jednotlivých okresoch a smerom k Bezpečnostnej rade SR. Najdôležitejšie je znížiť pohyb ľudí, preto prosím všetkých, zostaňte doma a strávte sviatky len v kruhu tých najbližších. Situácia je naozaj kritická a nemocnice sa blížia k maximálnym kapacitám naplnenosti," vyzval šéf BBSK Ján Lunter.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v kraji bezpečnostná rada preto odporúča nad rámec celoštátnych opatrení zakázať s platnosťou najmenej do 10. januára 2021 prevádzku lanových dráh a vlekov, respektíve prevádzok lyžiarskych stredísk v celom BBSK. Takisto zakázať prevádzky poskytovania hotelových služieb a všetkých ubytovacích služieb vrátane turistických a ostatných krátkodobých ubytovacích služieb, či už ide o prenájom chát, apartmánov alebo rodinných domov. Rovnako zakázať návštevy v zariadeniach sociálnych služieb, konzumáciu nápojov a potravín na verejnosti a tiež slúženie náboženských obradov za prítomnosti verejnosti.

KORONAVÍRUS Bezpečnostná rada Banskobystrického
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein, file)

"Prognózy z ministerstva zdravotníctva hovoria o mimoriadne nepriaznivom vývoji počtu hospitalizovaných. V priebehu najbližších dvoch týždňov predpokladajú, že počty hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 len v BBSK prekročia číslo 500. Veľkú časť z nich budú pritom pravdepodobne tvoriť ľudia nad 65 rokov, ktorí sú rizikovou skupinou a pri ktorých je vysoký predpoklad, že budú potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu. Tu narážame na ľudské a materiálne limity nemocníc," reagoval Martin Dolinaj, prednosta banskobystrického okresného úradu a predseda bezpečnostnej rady.

V tejto súvislosti prijala Bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica uznesenie smerom k bezpečnostnej rade štátu. Odporúča uložiť príslušnému ústrednému orgánu štátnej správy úlohu smerujúcu k zabezpečeniu činnosti tzv. červenej nemocnice v BBSK a tiež zriadiť tzv. červený domov ošetrovateľských služieb.

Viac o téme: PandémiaSlovenskoBanská BystricaKoronavírusBezpečnostná rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu