Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ministerstvo školstva prehodnocuje financovanie projektov v rámci stimulov pre vedu a výskum

Ľudovít Paulis Zobraziť galériu (4)
Ľudovít Paulis (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva prehodnocuje financovanie projektov prostredníctvom schémy stimulov pre vedu a výskum. Oponentské rady odporučili pokračovať v 14 z 21 projektov. Pri jednom ešte kontrolu obnovia. Šesť projektov navrhujú zastaviť. Rozhodnutie o pridelení financií zverejnia v januári. Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Ľudovít Paulis o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ďalšie výzvy v rámci schémy na stimuly ministerstvo nebude vyhlasovať, avizoval Paulis. Iniciuje sa zrušenie predmetnej legislatívy. Vzniknúť má nový mechanizmus, ktorý by mohol byť súčasťou zákona o organizácii štátnej podpory vedy a výskumu. Na novom hodnotiacom procese sa zúčastnilo podľa Paulisa 130 osôb, pričom z ministerstva bolo iba 11 ľudí. Dodal, že aj ukončené projekty majú päťročné monitorovacie obdobie.

Ministerstvo spolu s predstaviteľmi nadácie Zastavme korupciu vyhodnotili stimuly pre vedu a výskum (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nezávislým pozorovateľom bol aj Imrich Barák z iniciatívy Veda chce žiť!. Hodnotiaci proces bol podľa neho v minulosti netransparentný. Poznamenal, že projekty často neriešili vedci, prípadne išlo o ľudí s vysokoškolským vzdelaním, no v inom odbore. Nadácia Zastavme korupciu preverovala najmä náklady jednotlivých žiadateľov.

Ministerstvo školstva prehodnocuje financovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Potvrdili sa obavy, či hodnota toho výskumu zodpovedá financiám, ktoré dostali firmy zo štátneho rozpočtu," skonštatoval Martin Suchý z organizácie. Pri troch firmách podali trestné oznámenie pre podozrenie zo subvenčného podvodu. Väčšinu prostriedkov mali minúť na nákup materiálu a služieb od firiem, ktoré podľa nadácie vznikli účelovo, prípadne chýbali tiež doklady o verejnom obstarávaní. Vyskytli sa tiež pochybnosti o osobách, ktoré mali výskum realizovať.

Ministerstvo školstva prehodnocuje financovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Rezort školstva pod vedením bývalej ministerky Martiny Lubyovej v minulosti opoziční politici kritizovali za spôsob prideľovania stimulov, v ktorých sa napríklad v roku 2019 delilo vyše 30 miliónov eur. Hovorili o netransparentnom výbere.

Ministerstvo školstva prehodnocuje financovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Viac o téme: FinancovanieMinisterstvo školstvaĽudovít Paulis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu