Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Po lockdowne prichádza na rad školstvo: Návrat do škôl je reálny! Gröhling chce začať testovať

Branislav Gröhling Zobraziť galériu (9)
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Po tom, ako včera vláda oznámila nový vianočný rozvrh v podobe lockdownu sa dnes pred verejnosť postaví minister školstva Branislav Gröhling, ktorý informoval o spôsobe školskej dochádzky v tomto neľahkom období. Otázkou dňa je tiež to, ako bude prebiehať testovanie žiakov, učiteľov či rodičov.

VIDEO Brífing ministra školstva Gröhlinga k návratu do škôl:

Minister školstva Branislav Gröhling má jasnú predstavu o návrate detí do škôl (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na tlačovej konferencii je okrem ministra prítomná aj špecialistka Alena Prokopová. "Veľmi veľa sme komunikovali s ministerstvo zdravotníctva, ktoré včera aj minister Krajčí zverejňoval. Som veľmi rád, že máme pravidlá, ktoré budu platiť pre nás - školstvo," pochvaľuje si Gröhling.

Odporúča sa riadiť zverejneným Covid automatom. "V týchto chvíľach by na stránkach ministerstva školstva mal byť zverejnený manuál na návrat do oblasti školstva, ktorý je veľmi hutný. Je tam 11 príloh, ktoré si riaditelia a zriaďovatelia môžu pozrieť," hovorí Gröhling. 

KORONAVÍRUS Po lockdowne prichádza
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR)

Štyri stupne varovania

V okresoch v I. až III. stupni varovania sa budú dištančne vzdelávať stredoškoláci. V II. a III. stupni varovania nebudú chodiť do školy ani žiaci druhého stupňa základných škôl. V oboch prípadoch to platí do absolvovania testovania a s výnimkou pre žiakov končiacich ročníkov. V okresoch v IV. stupni budú chodiť do školy či škôlky iba žiaci, ktorých zákonní zástupcovia pracujú v kritickej infraštruktúre štátu.

Prvé testovania by mohli byť už začiatkom roka

Žiaci stredných škôl, respektíve druhého stupňa základných škôl, sa v novom roku budú môcť po otestovaní prezenčne vzdelávať aj v okresoch v II. a III. stupni varovania COVID automatu. Antigénový test má absolvovať žiak, jeden z jeho zákonných zástupcov zo spoločnej domácnosti a zamestnanci škôl. Prvé testovanie by sa mohlo vzhľadom na epidemiologickú situáciu realizovať už v januári. Odporúčaný termín testovania je 7. až 9. januára 2021.

KORONAVÍRUS Po lockdowne prichádza
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Záujem majú zisťovať riaditelia prostredníctvom dotazníka. Avizoval tiež príspevok, o ktorý budú môcť školy požiadať na zabezpečenie testovania. "V pondelok by mohli riaditelia zozbierať výsledky testovania a na základe toho bude rozhodovať od utorka, ako bude prebiehať vzdelávanie," načrtol minister. Vzhľadom na dostupné kapacity očakáva v januári postupné otváranie škôl.

Záujem o testovania sa bude zisťovať už tento víkend

Záujem rodičov o prvé testovanie majú zisťovať riaditelia prostredníctvom dotazníka do 21. decembra. Periodicita testovania je stanovená v závislosti od epidemiologickej situácie na sedem, 14 alebo 21 dní. Ako poznamenal minister, môže sa meniť. Minister avizoval tiež príspevok, o ktorý budú môcť školy požiadať na zabezpečenie testovania. Malo by ísť o päť eur za úkon, antigénový test dostanú školy bezplatne. Výška príspevku ešte nie je definitívne dohodnutá.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Školy si môžu objednať antigénové testovanie v niektorom z mobilných odberových miest (MOM). Využiť môžu aj vlastne zriadené odberové miesto. Svojich žiakov, zamestnancov a jedného zákonného zástupcu môžu dať otestovať aj v súkromnom laboratóriu s MOM, ktorému dodá antigénové testy. Škola si môže objednať testovanie v prípade záujmu a dohody i v ambulancii všeobecného lekára. Antigénový test si možno zabezpečiť aj individuálne. Samostatne sa objednáva aj na PCR test. Pripravujú sa tiež testy kloktaním, pri ktorých sa má využiť PCR test.

Alena Prokopová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Školské kluby detí budú fungovať rovnako ako prvý stupeň základných škôl. Základné umelecké školy, jazykové školy a centrá voľného času sa budú aj po skončení sa vianočných prázdnin naďalej riadiť rozhodnutiami vlády, ústredného krízového štábu, hlavného hygienika SR a ďalších zodpovedných orgánov.

Zaujíma ho to, čo bude po lockdowne

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) ešte v pondelok na vláde povedal, že si nestíhal pozrieť materiály na rokovanie, preto nechcel hovoriť komplexne. Skôr sa pripravoval na to, čo sa bude diať od 11. januára 2021, teda po možnom konci avizovaného lockdownu.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Pýtal sa aj na pravidlá od tohto dátumu. Minister poznamenal, že sa zvažujú rôzne spôsoby testovania. "Aj to pôvodné, ktoré bolo navrhované, aj nové – kloktanie. Tam však budeme musieť urobiť veľmi veľa úkonov, či už v rámci nákupu, vyhodnocovania, logistiky," povedal ešte začiatkom týždňa. "Budeme pojednávať aj o spôsobe testovania, či pôjdeme aj deti, učiteľov a rodičov alebo to budeme nejakým spôsobom prerozdeľovať," dodal v pondelok minister.

Polročné miniprázdniny sa neuskutočnia

Školské vyučovanie v druhom polroku školského roka 2020/2021 sa začne v pondelok 1. februára 2021. Polročné prázdniny, ktoré mali byť 1. februára, sa neuskutočnia. Vyplýva to z rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) zverejneného na webe rezortu školstva.

"Termíny školských prázdnin rozhodujúce pre organizáciu školského roka sa určujú vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie," uvádza sa v rozhodnutí. Vianočné prázdniny sa uskutočnia vo všetkých základných školách a stredných školách v termíne od 21. decembra do 8. januára 2021. V rozhodnutí sa uvádza, že v materských školách sa v termíne od 21. decembra do 8. januára 2021 prerušuje prevádzka, ak tak rozhodne zriaďovateľ podľa jeho možností a podmienok.

Viac o téme: ŠkolyNávratDochádzkaKoronavírusBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu