Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hmla a poľadovica Slovensko potrápi už len do štvrtkového obeda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Hmla a poľadovica potrápi niektoré regióny Slovenska už len do štvrtkového obeda. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstraha prvého stupňa pred hmlou platí pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Prešovský a Žilinský kraj, kde treba počítať s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. "Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," upozorňujú meteorológovia.

Najlepšie počasie nájdete TU.

Hmla a poľadovica Slovensko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Poľadovica pretrváva v Banskobystrickom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Výstraha tu platí do 9.00 h. SHMÚ zdôraznil, že jej tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Cestári upozorňujú

Všetky sledované úseky diaľnic, rýchlostných komunikácií, horských priechodov a ciest na Slovensku sú momentálne zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Vodiči by si však mali miestami dávať pozor na zľadovatený sneh, poľadovicu a hmlu. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Miestami utlačený a zľadovatený sneh do jedného centimetra je na cestách Dedinky - Ostrá Skala, Gemerská Poloma - sedlo Súľová, Dobšiná - Palcmanská Maša, Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie a Skalka - Kremnica. Na území stredného a východného Slovenska sa na vlhkých a mokrých cestách môže vytvárať námraza až poľadovica. Hmla je v lokalitách Štrba, Banská Štiavnica, Liptovské Matiašovce, Čertovica a Pastierske.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý. Na Hutách, Dobšinej a Vrchslatine treba počítať s utlačeným snehom. Doplnili, že pre vozidlá nad desať metrov dĺžky sú po celú zimnú sezónu uzatvorené Šútovce a nad 12 metrov Fačkovské sedlo. Cestári pripomínajú, že tunely Svrčinovec a Poľana na úseku diaľnice D3 Svrčinovec - Skalité sú uzatvorené pre všetku dopravu do 21. decembra.

Viac o téme: PočasiePoľadovicaHmlaMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu